Miért nincs igazi baloldal?

Isten, császár, király

Török Gáborról nem mondható el, hogy az ellenzék szekerét tolná, de az utóbbi időben egyre-másra írja meg kritikus véleményét az orbánizmusról. Az EP választások a kapun kopogtatnak, a tisztelt társaság már a fogai fehérje villogtatáson túl vannak, a kardok kikerültek a hüvelyükből és a golyóálló mellények is felkerültek. A magyar miniszterelnök számára, szinte létkérdés lesz, hogy az EP-ben milyen hátérerővel lesz jelen a magyar politika. De az elemző szerint Orbánra komoly veszélyek leselkednek.
 

 

Orbán azt szerette volna, hogy aki itthon isten, király, császár, az Európában némi szerephez jusson, de nem sikerült – mondta Török Gábor.
A magyar kormányfő új barátai az európai politika jobb szélén bármikor Orbán Viktor hátába döfik a kést, ha az érdekük úgy kívánja – mondta a Népszavának Török Gábor. A politológus szerint az már nem kérdés, hogy meddig feszítheti Orbán a húrt,

„a húr ennél feszesebb nem lehetne, nyilván már nem Orbán Viktor a kulcskérdés ebben a történetben. Ő nem tud és láthatóan nem is akar változtatni a politikáján, nem hiszem, hogy gesztusokat fog tenni, ennek már nem is lenne jelentősége. A kérdés, hogy az európai választók hogy fognak majd reagálni és milyen összetételű Európai Parlament jön majd létre.”

Török Gábor szerint Orbán Viktor az európai döntési pozícióktól távolabb került. Pedig a célja az volt, hogy

„aki Magyarországon Isten, király, császár, legalább Európában ne csak a dumálás jogával rendelkezzen, hanem némi politikai döntéshozatali befolyásolási szerephez jusson”,

de erre most már alig van esély. A populista, szélsőjobboldali pártok pedig a migrációs politikának csak a retorikájában értenek egyet Orbánnal.

– mondta Török. Vagyis Orbán a francia elnök számára

„egy vudubábu, amit érdemes újra és újra legyőznie mert akkor ezzel odahaza Le Pent tudja gyöngíteni”.

hvg.hu/Ronald J. Tromf

Megosztod?