NEM ÉRTJÜK, MIÉRT HALOGATJÁK AZ ÖNÁLLÓ EGÉSZSÉGÜGYI MINISZTÉRIUM LÉTREHOZÁSÁT

Úgy látszik, az orvosok elvándorlását kétségbe esve igyekszik megakadályozni a kormány. A bevetett eszközöknél a legtöbbek először a pénzre gondolnak, pedig nem csak ezen múlik, hogy az orvosok mennek vagy maradnak.

A kívánság az önálló minisztérium

A recept, ami ténylegesen képes lenne kezelni az elvándorlást összetett. Az anyagiakon kívül ugyanis szükség van például az életpályamodellre és a munkakörülmények javítására.
És még valamire: önálló Egészségügyi Minisztériumra. Bár ez 2010 előtt megvolt, de a kormány átalakítása miatt megszűnt. Akkor azzal érveltek, hogy az ágazatban elindultak a változtatások és új tervek készülnek az alap-, és a háziorvosi ellátásban egyaránt.
Pedig ez egy olyan szervezet volt, ami irányította és felügyelte az egészségügyet, összehangolta, illetve szervezte az ellátási rendszert, a kutatótevékenységet. Ezen kívül olyanokkal is foglalkozott, mint az egészségmegőrzéssel kapcsolatos feladatok, a betegségek megelőzését célzó népegészségügyi program, valamint irányította az országos hatáskörű szerveket és intézeteket.

Az orvosok tudják, mire van szükségük

Az orvosok tudják, mivel lehetne őket maradásra bírni. Az egyik persze anyagi jellegű, hiszen nem lehet tovább halogatni az azonnali bérrendezést, e mellett biztosítani kell az ellátórendszer arányos finanszírozását.
Ez persze csak a jéghegy csúcsa, a korábban említett felsoroláson végigfutva látható, hogy egy igen komplex tevékenységről van szó – amelynek egyes részei összefüggenek. Éppen ezért jelentősen megkönnyítené a feladatok ellátását, ha mindez egy helyen összpontosulna.
A minisztérium pontosan ezt a célt szolgálta, így érthető, hogy az orvosok értetlenül álltak – és állnak a mai napig – a minisztérium megszüntetése előtt és azon vannak, hogy ezt visszahozzák. Az egészségügyben ugyanis nagyon komoly problémák vannak a képzéstől kezdve a munkaerőhiányon át egészen az ellátási rendszerig.

A gyökerekig kell visszanyúlni

Jelenleg szinte nem találunk olyan pácienst, akinek ne lenne negatív tapasztalata az egészségüggyel kapcsolatban, az orvosok közül pedig egyre többen mennek külföldre. Ennek oka nemcsak a pénz, hanem a motiváció-, és az eszközhiány – vagyis az, hogy nincs biztosítva számukra a munkájukat megkönnyítő eszközállomány.
Zárójelesen merjük megjegyezni, hogy az oktatás színvonalát már a felvételinél lehetne javítani. Mivel nincs külön szűrő, ezért sokszor olyanok is bekerülnek, akik végül nem fejezik be a képzést. Persze ez minden szaknál megfigyelhető, viszont a fiatalokat is nagyban segítené a pályaválasztásban, ha lenne egy felvételi teszt, illetve egy személyes elbeszélgetés. Ezekkel már a kezetekkor növelni lehetne az elköteleződést.
A képzésen belül nagyobb hangsúlyt kell kapnia a gyakorlati oktatásnak is. Ezt követően pedig növelni kell a rezisztensek támogatását, illetve egy olyan előmeneteli lehetőséget kell nekik biztosítani, ami miatt tényleg úgy érzik, megérte ezt a szakmát választani.


Ezt olvasta már?

VALÓSZÍNŰLEG NEKED IS HALT MÁR MEG VALAKID, AKIN SEGÍTENI LEHETETT VOLNA…


http://belehalunk.hu

Megosztod?