Ki mondja meg, mi az álhír?

Pesti Srácok cikkét az egész kormánymédia leszemlézte, az Origótól kezdve a HírTv-n, Magyar Nemzeten át egészen a hirado.hu-ig. Sőt még a Terror Háza Múzeum főigazgatója, Schmidt Mária is posztolt róla a Twitteren.

Azt sehol nem említik, hogy a fotónak nincs köze a lengyel politikus nagyapjához, viszont Rácz András egyetemi docens megtalálta a Bundesarchiv gyűjteményében. (magyarnarancs.hu)

„A Magyar Nemzet egyértelműen etikátlanul jár el már azzal is, hogy levágja a kép alját, nem látszik tehát, hogy ez egy Bundesarchiv fotó 1939-ből. Lehet, hogy en emlékszem rosszul a hadtörténelmi tanulmányaimra, de nézzük meg rendesen az eredeti fotót még egyszer. A sofőr mögötti es mellett ülő három tiszt sapkáján egyértelműen felismerhető az SS halálfejes »Totenkopf« jelzése. A rendfokozati jelzések is az SS-hez tartoznak.

 

Az eredeti fotó a képaláírássál

A három tisztből kettő viszont (jobb egy, bal kettő) SD karjelzést is visel, de ez rendben van, az SD ugyanis SS egyenruhát hordott. A sofőr, aki a Magyar Nemzet szerint Donald Tusk nagyapja lenne, szinten SS egyenruhát visel, a gallérján látható rendfokozata SS Rottenfuhrer, ami kb. az őrvezetőnek felel meg. A váll-lapok is az SS-hez tartoznak: a sofőr fonott váll-lapja a rendvédelmi szervekre volt jellemző. Az illető sofőr is biztosan SS állomány tehát. Az pedig ugyebár nagyjából kizárható, hogy egy lengyel SS-tag lehessen, főleg nem 1939-ben, amikor a fotó készült. Amiből az is következik, hogy a Magyar Nemzet által használt képaláírás egyértelműen hazugság.

Donald Tusk nagyapja, Jozef Tusk valóban Wehrmacht katona volt (tehát nem SS!), ez jól dokumentált tény. És nem is új információ, mert már a 2005-os lengyel elnökválasztási kampányban előkerült, ergo mintegy 15 éves »hír«. Egyébkent az elérhető lengyel források szerint kényszer-sorozottként szolgált, 1944 augusztusa es októbere között, tehát nem önként – előtte pedig koncentrációs táborban raboskodott. Az, hogy a Magyar Nemzet ehhez a jól ismert Wehrmacht sztorihoz illusztrációként egy SS-eket ábrázoló fotót használ, ráadásul öt évvel korábbról, az egyértelmű és ostoba hamisítvány. Még akkor is, ha a terepjárót vezető katona arca valamelyest hasonlít is Donald Tusk-ra (nota bene: Jozef Tusk viszont nagyon nem hasonlított Donald Tuskra.)”

– írja a kutató a Facebookon.

És ez nem az első (a szerk.)

 

Es akkor jojjon egy kis alkalmazott hadtortenelem, illetve alhir-vadaszat. A mai Magyar Nemzet lehozta a Pesti Srácok…

Közzétette: András Rácz – 2020. április 18., szombat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .