Jobbik: a Fidesz teljesen elszigetelődött az Európai Unióban

MTI hír

A Fidesz teljesen elszigetelődött az Európai Unióban, aminek eredményeként Magyarország várhatóan nem tud majd érdemben beleszólni a közösség jövőjét meghatározó kérdésekbe – mondta Gyöngyösi Márton, a Jobbik európai parlamenti (EP-) képviselője hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón.

Az ellenzéki politikus kifejtette, az EU-ellenes erők Orbán Viktor miniszterelnök várakozásaival ellentétben nem tudtak áttörést elérni az idei EP-választáson, a Fidesznek így jelentősen gyengültek a szövetségesi pozíciói, januárban pedig akár az Európai Néppárton kívül is találhatja magát.
Úgy fogalmazott, a Fidesz felelőtlen politizálásával eljátssza az uniós tagság jelentette előnyöket, és ezzel veszélyezteti Magyarország felzárkózásának esélyét.
Gyöngyösi Márton szerint Magyarország komoly anyagi vesztese lehet annak, ha jogállamisági kritériumokhoz kötik az uniós támogatásokat, ebben az esetben pedig Orbán Viktor akár Magyarország Európai Unión kívüli létét is „meglebegtetheti”.
A jobbikos politikus hangsúlyozta, a Fidesz európai elszigetelődése szerintük azért is szomorú, mert az EU új vezetése most készül döntéseket hozni olyan fontos kérdésekben, mint a szociális pillér létrehozása, egy új klímastratégia megalkotása, továbbá a Kínával és az Egyesült Államokkal történő kereskedelmi feltételek.
Gyöngyösi Márton a trianoni békeszerződés századik évfordulójára kitérve ismételten felvetette pártja régóta hangoztatott, nyugat-európai példákra épülő autonómiajavaslatát, amely szerinte képes lehet begyógyítani a „100 éve létező trianoni sebet”.
Kérdésre válaszolva szólt arról is, a Jobbik a jövő év elején tart tisztújítást, a párt későbbi irányvonalát pedig az ekkor felálló új elnökség szabhatja meg. Gyöngyösi Márton szerint a jobbközép, keresztény, konzervatív értékeket valló, szociálisan érzékeny Jobbiknak helye van egy olyan összellenzéki együttműködésben, amely koordináltan indul a 2022-es parlamenti választáson.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .