Kósa Lajost szeretik a balosok

Kósa Lajos és Sólyom László a legnépszerűbb, Horváth Ágnes és Gyurcsány Ferenc a legnépszerűtlenebb magyar politikus. A debreceni polgármester a baloldali szavazóknak is rokonszenves.

A politikai osztály megítélése általában erősen negatív.
Még mindig?

A vezető magyar politikusok rokonszenv-indexét vizsgáló friss Századvég-Forsense-kutatás újra alátámasztja a negyedévvel ezelõtti adatokat. A rangsor utolsó helyén Horváth Ágnes egészségügyi miniszter található, akinek hárompontos emelkedés után is ugyanennyivel marad el a népszerűségi mutatója az utolsó előttiétől, Gyurcsány Ferenc miniszterelnökétől.

A legmagasabb értékkel pedig továbbra is Kósa Lajos Fidesz alelnök rendelkezik, akit Sólyom László köztársasági elnök, valamit Szili Katalin házelnök követ a sorban. A korábban folyamatosan a képzeletbeli dobogó valamely fokát elfoglaló MDF elnök, Dávid Ibolya népszerűsége szignifikánsan elmarad e három politikusétól, jelenleg 55 ponttal a negyedik a rangsorban.

Népszerűtlenek a politikusaink

A politikusaink átlagos indexértéke 46 pont, ami a közepesnél alacsonyabb értékről tanúskodik, vagyis a politikusokkal szembeni közhangulat erõsen negatív. A két nagy párt támogatói ugyanakkor magasabbra értékelik a politikusi elit egészének népszerûségét, mint a kisebb pártok szavazói, vagy a bizonytalanok. A Fidesz szavazói átlagosan valamivel magasabbra értékelik az ellenzéki politikusokat (70 pont), mint az MSZP-sek a kormánypártiakat (64 pont). Az ellenkező oldalhoz tartozók megítélése hasonlóan alacsony (MSZP-sek: 31 pont, Fidesz-szavazók: 29 pont).

A rokonszenv lista utolsó öt helyén kizárólag vezető kormánypárti politikus található. Szili Katalinon kívül mindössze egy kormánypárti politikus népszerűségi indexe haladja meg a közepes szintet jelentő 50 pontot: Fodor Gábor környezetvédelmi miniszteré (53 pont). Két ellenzéki politikus, nevezetesen Mikola István és Semjén Zsolt népszerűsége kisebb, mint az átlag.

A legnagyobb változást -4 pontos erősödést – a kormány egyik legaktívabb tagja, Szekeres Imre rokonszenvindexe mutatta a negyedévvel ezelõtti felméréshez viszonyítva, rajta kívül Horváth Ágnes, valamint Sólyom László mutatója nõtt3 ponttal.

Mikolát a jobbosok sem szeretik

Mindkét oldalon a vezető, azaz Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor a legnépszerűbb (75, illetve 79 pont), mint ahogy õk is a legnépszerűtlenebbek az ellentétes oldalon (Gyurcsány: 11
pont, Orbán: 19 pont). A Fidesz-szavazók körében a legkevésbé rokonszenves jobboldali politikus Mikola István, aki az MSZP-szavazók körében az utolsó előtti helyen áll.

Az MSZP-sek körében a Fidesz politikusai közül sajátosan magas Kósa Lajos elfogadottsága (53 pont), aki mögött a második legmagasabb értéket felmutató fideszes, Varga Mihály is 15 ponttal marad el (Kósa a Fideszesek körében 77 ponttal a második,
Varga a harmadik 73 ponttal).

Dávid Ibolya 21, Herényi Károly pedig 16 ponttal kapott magasabb indexpontszámot az MSZP szavazói körében, mint a fideszesek esetében. Mindketten népszerűbbek a baloldalon Horváth Ágnesnél, valamint Demszky Gábornál.

A bizonytalanok inkább balosok

A pártválasztásukban bizonytalanok közt az átlagosnál 5-8 ponttal magasabb a népszerűsége a legtöbb kormánypárti, illetve a kormányoldalhoz sorolható politikusnak (Hiller István, Kóka János, Dávid Ibolya, Lendvai Ildikó, Demszky Gábor, Juhász Ferenc, Fodor Gábor), míg a Fidesz politikusai közt csak olyat találunk, aki a teljes lakosság átlagával megegyező, vagy annál alacsonyabb népszerűséggel bír a bizonytalanok közt. Ez utóbbi csoportba tartozik Navracsics Tibor, Varga Mihály és Tarlós István.

Sólyom László köztársasági elnök a népszerűség alapján inkább a jobboldali politikusokhoz áll közelebb, hiszen a Fidesz szavazók körében elért 75 pontját csak Orbán Viktor népszerűsége előzi meg, ezzel szemben az MSZP-sek közt kapott 43 pontja elmarad nem csupán az összes kormánypárti politikusétól, de a már idézett Kósa Lajosétól.

Így múlik el a világ dicsősége.

Megosztod?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .