Szanyi Tibor: Az egyszerhasználatos, ún. eldobható műanyagok kora lejárt

Nem először foglalkoztak a műanyagok kérdésével az Európai Parlament képviselői. A mostani vitában és az azt követő mai szavazáson az emberek mindennapjaiban is megjelenő, egyszerhasználatos műanyagtermékek jövőjéről volt szó. Az Európai Bizottság 2018 májusában adta közre az eredeti javaslatát, az ún. Műanyag Stratégia- és a Körforgásos Gazdaság Akcióterv részeként.
„Elfogadhatatlan, hogy bármilyen hulladékot a tengerekben „helyezzünk el”, de az meg végképp, hogy ennek 70%-át az egyszer használatos műanyagok tegyék ki” – mondta az MSZP alelnöke és a párt EP-delegációjának vezetője. „Hasonló eredményre jutnánk azonban, ha a hulladéklerakó telepeket vizsgálnánk meg például Magyarországon. Éppen azért úgy gondolom, hogy az egyszerhasználatos műanyagok forgalmazását – amelyek 90%-a fosszilis üzemanyagból kerül előállításra–, be kell tiltanunk. A fém, fa vagy üveg alapú helyettesítő eszközök tökéletes alternatív megoldást jelentenek, ezekkel könnyen helyettesíthetjük az egyszerhasználatos műanyag termékeket” – foglalta össze Szanyit Tibor a strasbourgi ülésnapon.
A tervezet olyan eldobható termékeket érint, mint például a műanyag evőeszközök, fülpiszkálók, tányérok, szívószálak, keverőpálcák és egyes gyorséttermi ételtartók. Emellett a jogszabály csökkentési lépéseket követel például a cigarettaszűrők- vagy a halászati eszközök alkalmazása során keletkezett hulladékok tekintetében is. A tervek szerint 2021-re betiltásra kerülnének ezek a termékek az Európai Unió piacain.
Szanyi Tibor európai parlamenti képviselő mindehhez hozzátette azt is, hogy „a jelenleg az Európai Unióban alkalmazott különböző műanyag- és alternatív műanyag újra-hasznosítási kategóriák  keveredése is komoly problémákat vet fel, hiszen ez a feldolgozási folyamatot veszélyezteti, és sok esetben így ezek az anyagok feldolgozás hiányában ki is kerülnek a körfogásból. A tiltás és csökkentés mellett tehát szükségünk van egy olyan átfogó stratégiára is, amely az újra-hasznosítható termékek fejlesztésével foglalkozik.”