Azonnal állítsák le az ellenzékiek Pegasus-kémszoftverrel való lehallgatását!

Szerdán ülésezett az Európa Tanács parlamenti közgyűlése, és jóváhagyott egy olyan jelentést és ajánlást, amely azonnal három hónapos határidővel felszólította többek között az Orbán-kormányt, hogy adjon átfogó választ arról, hogy kiket figyeltek meg ezzel a kémszoftverrel. Ez az ajánlás meg is tiltja az érintett kormányoknak ennek a kémszoftvernek a használatát arra az időszakra, amíg a vizsgálat tart.

Brenner Koloman 2018 óta tagja ennek a 46 tagállam politikusait tömörítő szervezetnek. A Pegasus-ügyet tárgyaló ülésen személyesen is felszólalt, és mint egy érintett ország konzervatív, ellenzéki képviselője nyugtalansággal szemlélte, hogy ebben a lehallgatási botrányban a Varga Judit, azóta leváltott igazságügyi miniszter is érintett volt, aki ráadásul átadta a lehallgatások elrendelésének jogát annak a Völner Pál államtitkárnak, aki azóta belebukott egy korrupciós ügybe és a vádlottak között szerepel.

A végrehajtómaffiával kapcsolatos ügy egyik legfontosabb vádlottja, Völner Pál alkalmanként 3-4 millió forint kenőpénzt fogadott el.

A Jobbik-Konzervatívok politikusa felszólítja a Fidesz-kormányt, hogy azonnal hajtsa végre az Európai Tanács jelentésében foglaltakat.

Mi az a Pegasus-kémszoftver?

Pegasus egy kémkedő szoftver vagy kémprogram, amit a NSO Group nevű izraeli kiberbiztonsági cég fejlesztett ki. A Pegasus olyan speciális szoftver, amely képes meghackelni okostelefonokat és mobil eszközöket, beleértve az iPhone-okat is. A szoftver lehetővé teszi a támadók számára, hogy hozzáférjenek a célszemélyek mobilkészülékéhez, és szinte teljes ellenőrzést gyakoroljanak felette.

Pegasus számos olyan funkciót és képességet tartalmaz, amelyek lehetővé teszik a támadók számára, hogy:

  1. Távoli adatokhoz való hozzáférést szerezzenek: A Pegasus segítségével a támadók hozzáférhetnek az áldozat mobilkészülékén tárolt adatokhoz, beleértve az üzeneteket, fényképeket, dokumentumokat stb.
  2. Telefonhívások és üzenetek figyelése: A kémprogram lehetővé teszi a beszélgetések rögzítését és azok hallgatását, valamint az SMS-ek, e-mailek és más üzenetek figyelését.
  3. Helymeghatározás: A Pegasus használható a célszemély tartózkodási helyének meghatározására is.
  4. Képernyőképek és kamera aktiválása: A támadók a készülék kameráját és mikrofonját is aktiválhatják, és képernyőképeket készíthetnek.
  5. Üzenetküldés és hívások indítása az áldozat nevében: A támadók által vezérelt módon hívásokat indíthatnak vagy üzeneteket küldhetnek az áldozat nevében.

A Pegasus-t eredetileg a kormányok és jogvédő szervezetek hírszerzési és ellenőrzési célokra használták, de néhány esetben felmerült a visszaélés is. A szoftvert általában célszemélyek ellen használják, akiket figyelemmel kísérnek vagy megfigyelnek. A Pegasus általában nagyon drága és összetett eszköz, és az eladása a kormányokhoz történik.

Fontos megjegyezni, hogy a Pegasus szoftverrel való visszaélés jogi és etikai kérdéseket vet fel, és több országban a kormányoknak és szervezeteknek kritikával kell szembenézniük azzal, hogy hogyan használják ezt a kémkedő eszközt.


Megosztod?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .