Két választás margójára


Ronald J. Trom
Két  időközi választás is volt a hétvégén Budapesten. Az egyik egy igazi munkáskerület 6-os számú választókörzetében, ahol a Momentum jelöltjét és az ellenzék által is támogatott, a Fidesz szerint gyermekveréssel gyanúsított Kovács Róbert,  a Fidesz református lelkésze Szilágyi-Sándor András, (számomra érthetetlen az indulása hiszen a Református Egyház szabályzata szerint lelkészük nem indulhatott volna) és persze a Magyar Munkáspárt, akik mindenben ott vannak, Fléger István Tamás jelöltek csaptak össze.
Az eredmény:

  1. Szilágyi-Sándor András, Fidesz-KDNP: 488 szavazat (53,5 százalék)
  2. Kovács Róbert, Momentum: 406 szavazat (44,5 százalék)
  3. Fléger István Tamás, Munkáspárt: 18 szavazat (2 százalék)

Tetszik, nem tetszik 82 szavazattal nyert a Fidesz jelölt a fent leírt százalékos arányban. A Momentum térnyerése ebben a körzetben, bár az ellenzék nem indított rá senkit, jelent  valamit.
Kovács Róbert kampányában a választókerületet érintő problémák megoldását ígérte, sőt, bemutatólag egy kocsinyi szemetet boríttatott le az önkormányzat elé, jelezve, hogy a Kőkert (Kőbánya kertészeti alegysége), mely az önkormányzat fennhatósága alatt áll, nincs a helyzet magaslatán. Erről a jelölt Facebook oldalán sokat olvashatnak.
A másik két jelölt semmit nem mondott, nem tett és nem is tudjuk, hogy egyáltalán mit akarnak. Azt, hogy én nem tudom mi a tervük, egy dolog. De, hogy még a saját szavazói felé sem terítettek az asztalra semmit, az már előre mutató. Tehát marad minden ahogy volt. Persze  Fidesz tekintetében ez már megszokott, hogy sosem volt programjuk és ad hoc módon tették a dolgukat, de, hogy a szavazók létszáma nem érte el a 18 %-ot, az már sokat jelent.  Az, hogy még ezer szavazót sem érdekelt, hogy ki képviseli eztán őket, egyszerűen bántó.
De nézzük a másik budapesti kerületet, ahol polgármesteri választás volt. Rákospalota. Ha alig is, de az ellenzék vitte el a pálmát és a polgármesteri széket Németh Angéla a  RÁTE-Szolidaritás RÁSZORULÓKAT TÁMOGATÓK EGYESÜLETE Magyar Szolidaritás Mozgalom személyében. Nem politikai párt. Egy úgymond civil szervezet.
A XV. kerületben nem egészen 1000 szavazat döntött, de a részvételi arány itt is nem érte el a 35%-ot. Gondolatom, mint fent. Minek is tekerjen a Fidesz, ha simán hozza a kötelezőt. Alternatíva? A Holdon.
A Nézőpont Intézet választás után készült közvélemény-kutatása szerint a Fidesz–KDNP népszerűsége 52 százalék a választási részvételüket biztosra ígérők között, tehát a kormánypártok tovább tudtak erősödni április 8. után. – írja az index.hu A többiek a béka segge alatt.
Ilyen adatok mellett nehéz azt sulykolni az emberekbe, hogy szinte lehetetlen a Fidesz leváltása és az oligarchák kemény elszámoltatása. Persze a szavazási kedv továbbra is a fent említett béka testrésze alatt van és amíg ez nm változni – miért is változna, ha nincs alternatíva – addig minden marad ahogy van.
 

Megosztod?