Ki tehet, és miről? Szerencsejáték a saját életeddel

Velem történt meg egy szép délelőtti napon, miközben az Uzsoki kórház onkológiai részlegében vártam, hogy a párom megkapja a második kobalt sugarat. A mellettünk ülő két idősebb hölgypár egyik tagja, az ilyenkor szokásos helyzetelemzése mellett (mióta jár, hány hónapja van a betegsége stb.) egyszer csak kifakadt, hogy nem érti. Mennyi sok pénzt költenek manapság a Fideszék az egészségügyre, de hát hiába, azt a rengeteg időt, amit 12 év alatt elfecsérelt a korábbi kormány, nem egyszerű behozni, és mennyire örül, hogy most a Fidesz rendbe tesz mindent, közben az a nem is tudja milyen megélhetési politikusok csak mocskolja a szegény kormányt.
Én csak ott ültem és csodálkoztam. A rák halálos kór. A néni minden nap bejár a „sugarazásra”, és bele sem gondol abba, hogy ez a kormány is hatalmon van, most már 13 éve és nem számolom az első 4 évét.
Ha időben  diagnosztizálják a betegséget, szerencsés is lehet az ember, de a rák kialakulása nem 25 évig tart. Ezt csak azért jegyzem meg, mert a szegény néni a saját betegségét is rákente az előző kormányzásra és ha annak idején a mostani ellenzék rendbe teszi az egészségügyet, neki most nem kellene itt ülnie a sorára várva.
Hogy miért is írtam én ezt meg? Mert nem hittem volna, hogy egy idős beteg asszony, a halála előtt akár mennyi idővel is a kórház folyosóján a Fideszt méltatja és a többit ócsárolja. Persze lehet, hogy nem tudta, hogy az eltelt 25-30 évben, Magyarországon egyáltalán nem lett jobb a rákos betegek túlélési aránya a környező keleti és nem beszélve a világ távolabbi részeiben növekvő arányhoz képest.
Évente 1,3 millióan halnak meg az Európai Unió tagországaiban valamilyen daganatos betegségben – derül ki az Európai Unió Statisztikai Hivatalának (Eurostat) legfrissebb adataiból, amelyek 2015-re vonatkoznak. Az ilyen megbetegedés miatti halálozási ráta Magyarországon, Horvátországban és Szlovákiában a legmagasabb, ez hazánkban érvényes az elhunyt nők és a férfiak halálozási rátájára is.-írja a vg.hu egy 2015-ös Eu-s adatra hivatkozva.
De nézzük, a rothadó nyugatot. Amíg Amerikában az elmúlt negyedszázadban több daganatfajtában is felére sikerült csökkenteni az elhunytak számát, Magyarországon jelentősen romlott a helyzet.
USA: 1991 és 2014 között negyedével csökkent összességében a rák miatti halálozási ráta.
Magyarország: 1991-ben 31 407 ember halt meg rákban, 2014-ben 32 748. Negyedével való csökkenés helyett 4 százalékos az emelkedés.És most 2018-at írunk.
Újra ki kell emelnem a szűrés fontosságát, de sajnos az adatok elkeserítőek. A szűrővizsgálatokon való részvételt a franciák veszik a legkomolyabban, a lakosság 85 százaléka rendszeresen jár szűrésekre. Ezzel szemben Észtországban, Lengyelországban és Magyarországon a lakosság kevesebb mint kétötöde számolt be arról, hogy az elmúlt két évben elment valamilyen szűrővizsgálatra.
Tehát nagyon sokat köszönhetünk magunknak akkor is ha elmegyünk, de akkor is, ha nem. Magyarországra is bekerültek azok a modern és hatásos gyógyszerek, amelyek a nyugatabbra fekvő országokban már 2008-ban hivatalosan elérhetőek voltak. Áruk, ha az OEP valamiért nem támogatja, egy havi adag 1.2 millió forint. Ha támogatja, 300 forint. És egy hónap nem elég. És az sem biztos, hogy a gyógyszer, melyet egy vetető onkológus asszony szerint olyan jó, hogy azt magázni kell, nem éri el a kellő hatást.
De egy kicsit eltértem a vezérfonalamtól, ezért most igyekszem még egy gondolat erejéig visszacsatolni. Az idősebb hölgy meglátása szerint a betegsége kialakulásában tevékenyen részt vett az elmúlt  –  most már ellenzéki – kormány, hiszen nem költött eleget, szerinte semmit, az egészségügyre. Én inkább azt mondanám, hogy a rendszerváltást követő évtizedek hoztak olyan nehezen feldolgozható, addig nem ismert gondokat az ország lakóinak meghatározó részének, hogy most arra megy rá az életük.
A. Péter

Megosztod?