Fico: Szlovákia az EU bíróságán támadja meg a kvótadöntést

Fico és Orbán
Fico és Orbán

Szlovákia az Európai Unió luxemburgi bíróságán támadja meg az uniós belügyminiszterek keddi döntését a menekültkvótáról – jelentette be Robert Fico kormányfő. Eközben a lengyel államfői hivatal azon sajnálkozik, hogy a szavazás kapcsán szétesett a visegrádi négyek egysége.

Szlovákia az Európai Unió luxemburgi székhelyű bíróságán támadja meg az unió belügyminiszterei által minősített többségi szavazással kedden jóváhagyott, a migránsok kötelező elosztását előíró kvótadöntést – jelentette be Robert Fico szlovák kormányfő szerdán Pozsonyban. A szlovák miniszterelnöknek a szerdai kormányülés után tett bejelentését a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség idézte.
Robert Fico elmondta: Szlovákia nem tesz eleget annak, hogy beépítse saját jogrendjébe a keddi brüsszeli döntés jogi következményeit, és ezzel úgymond önkéntesen kiteszi magát annak, hogy az unió kötelezettségszegési eljárást indítson az ország ellen. A szlovák kormányfő ezzel megerősítette egy nappal korábban tett hasonló kijelentését, amelyben a kötelezettségszegési eljárás felvállalásának lehetőségét helyezte kilátásba.
Kifejtette: Szlovákia ellenállásának „nagy hozzáadott értéke” lesz, mert mint mondta, az nem csupán a migránsok elhelyezéséről szóló kvótákat, hanem az unió teljes további működését is érinti majd. „Nem engedhetjük meg, hogy Európa a többség a kisebbség ellen elv mentén működjön, mert akkor mindennek vége” – szögezte le.
Sajnálja a lengyel államfői hivatal a V4-ek szétvert egységét
Rossz dolog, hogy az Európai Bizottság menekültelosztási tervéről tartott szavazáskor szétverték a visegrádi országcsoport egységét – jelentette ki Małgorzata Sadurska, a lengyel államfő hivatalának vezetője szerdán a Polsat News lengyel hírtelevízióban nyilatkozva.

Sadurska, aki a májusban ellenzéki jelöltként megválasztott Andrzej Duda államfő egyik legközelebbi munkatársa, kifejtette: a visegrádi csoport tagjai eddig az egyes országok autonóm döntéshozataláért harcoltak. Emlékeztetett, hogy Andrzej Duda lengyel elnök a szeptemberi krynicai nemzetközi gazdasági fórumon azt az álláspontot fejtette ki, miszerint Lengyelország nem egyezhet bele a kötelező menekültelosztási kvótába, „amelyet az Európai Unió rá akar kényszeríteni”.
Sadurska rámutatott, hogy az EU belügyminisztereinek keddi találkozóján a négy visegrádi ország közül három (Csehország, Szlovákia és Magyarország), továbbá Románia a kvótarendszer ellen szavazott, Finnország pedig tartózkodott. Így a visegrádi országok többsége esetében nem lehet önkéntességről beszélni.
A 300polityka.pl lengyel hírportál szerda délelőtt úgy értesült, hogy Andrzej Duda délutánra megbeszélésre hívta Teresa Piotrowska belügyminisztert, a találkozón a Lengyelország által elfogadott menekültelosztási terv részleteiről lesz szó.
Forrás: mandiner.hu
Megosztod?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .