Gyurcsány: nem vagyok piaci fundamentalista

2008-01-25

Amikor még ott volt
Amikor még ott volt

Amit teszünk, az nem népszerû. De szükséges. Magyarországnak meg kell változnia, és meg kell felelnie az európai és globális verseny követelményeinek. Szakítanunk kell a múlt, állami kiadások emelkedésén nyugvó gazdaságpolitikájával. És ez kellemetlen. De talán, ha a polgáraink szembesülnek azzal, hogy Magyarország nincs egyedül ezzel a problémával, hanem több ország is hasonlókkal küzd, könnyebben elfogadják és belátják, hogy a reformok szükségesek – nyilatkozta Gyurcsány Ferenc a svájci Neue Zürcher Zeitungnak.
A Fidesz alatt még nehezebb lenne
A svájci lapnak adott interjújában a magyar miniszterelnök leszögezte: „Nem vagyok piaci fundamentalista, de a piac fair és hatékony. Ezt el kell fogadnunk, és mindeközben kiegyensúlyozó erõkrõl is gondoskodnunk kell, mivel a társadalom nem úgy mûködik, mint egy piac”.  A kormányfõ kiemelte: a Fidesz sokkal több felelõsséget tenne az államra, mint a jelenlegi kormány. „Mi a magánkezdeményezésekben hiszünk, és meg vagyunk gyõzõdve, hogy egy ilyen kicsi nemzetgazdaság, mint a miénk, csak a piacnyitással válhat versenyképessé” – véli Gyurcsány Ferenc.
A lap azon kérdésére, hogy miként tudná a magyar társadalom kettészakadását megakadályozni, úgy válaszolt, hogy nagyon egyszerû demokratikus intézményeket felépíteni, de a mentális beállítottságot megváltoztatni már hihetetlenül nehéz. „Sokan úgy tekintenek a politikai rendszerre, mit kibékíthetetlen ellenségek harcára, de legfõként a jobboldal. Nem állítom, hogy mi nem követtünk el hibát, de én nem érzek haragot mások iránt” – fogalmazott Gyurcsány.
Gyurcsány: nem hazudtam
Az õszödi kijelentésével kapcsolatban a svájci lapnak a következõképpen fogalmazott: „Nem hiszem, hogy hazudtam volna”. A kormányfõ véleménye szerint ha szenvedélyesen érvel valaki, akkor olyan szavakat használ, amelyek a kontextusból kiragadva más jelentést kapnak, mint amilyent szánt neki a beszélõ.
„Én a pártom szûk körében beszéltem a tagok lelkére, hogy nem mehet minden úgy tovább, mint addig. Azt mondtam a pártnak, hogy minden, amit a múltban tettünk volna, egy hazugság lett volna, és hogy ezt a pártnak fel kellett ismernie. De mivel miniszterelnök vagyok, minden, amit mondok, az nyilvános lesz, és ellenem felhasználható” – hangsúlyozta.

Megosztod?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .