Alsónémedinek több mint egymilliárd forintja ragadt benn a Hungária Értékpapír Zrt.-nél

Fejlesztésekre szánt több mint egymilliárdos megtakarítását veszítheti el a Pest megyei Alsónémedi, miután a Hungária Értékpapír Befektetési és Értékpapírkereskedelmi Zrt.-nél diszkont kincstárjegyben fekvő pénz visszafizetése a cég tevékenységének felfüggesztése miatt bizonytalan – tájékoztatta a település polgármestere az MTI-t.
Vincze József (független) elmondta: március 6-án a sajtóból értesültek arról, hogy az MNB részlegesen felfüggesztette a Hungária Zrt. tevékenységét. Mivel Alsónémedi önkormányzata csaknem egymilliárd 18 millió forintot tartott állampapír formájában a cégnél, még aznap írásban kértek tájékoztatást az MNB által kirendelt Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nkft.-től, de sem tőlük, sem mástól nem kaptak eddig választ. Március 9-én rendkívüli képviselő-testületi ülést hívtak össze a helyzet megtárgyalására, illetve az esetleges intézkedések meghozatalára, de érdemi döntést információhiány miatt nem hozhattak, csupán egy határozatot fogadtak el, melyet a község honlapjára is feltettek.
A határozatban egyebek mellett az olvasható, hogy (…) a polgármester személyes megkeresésére sem a Hungária Zrt., sem a Keller Zrt. értéktár, sem a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nkft., sem a Magyar Nemzeti Bank érdemi információt – a folyamatban lévő eljárásra való tekintettel – nem adott. Csupán annyit tudni, hogy a kirendelt felügyeleti biztos vizsgálatának lezárta után várható tájékoztatás – közölte a polgármester.
Hozzátette: az állampapírban elhelyezett összeget fejlesztésre, egyebek mellett orvosi rendelő-, valamint út- és járdaépítésre, a település központjának modernizálására, illetve a művelődési ház felújítására tették félre. Ha nem jutnak hozzá időben az összeghez, nemcsak ezek a fejlesztése eshetnek kútba, hanem a község gazdálkodása is veszélybe kerülhet.
A Magyar Nemzeti Bank március 6-án közölte, hogy a Hungária Értékpapír Zrt.-nél észlelt szabálytalanságok miatt előző este részlegesen felfüggesztette a társaság tevékenységi engedélyét, felügyeleti biztost rendelt ki a céghez, és büntetőfeljelentést is tett a rendőrségen. Az MNB feljelentése alapján sikkasztás gyanúja miatt indított eljárásban négy embert vettek őrizetbe a rendőrök.
Március 8-án a Budakörnyéki Járásbíróság a Pest Megyei Főügyészség indítványát jóváhagyva elrendelte három gyanúsított előzetes letartóztatását, míg negyedik társukkal szemben lakhelyelhagyási tilalmat rendeltek el – tájékoztatta korábban a Budapest Környéki Törvényszék szóvivője az MTI-t.
MTI

Megosztod?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .