Nem csillapul a kegyelmi kérvénnyel kapcsolatos felháborodás

Közleményben reagáltak az ellenzéki pártok Orbán Viktor miniszterelnök a Várkert Bazárban szombaton megtartott évértékelő beszédére.

    A Demokratikus Koalíció szerint a miniszterelnök „ma mindenről beszélt, csak a lényegről nem: miért kapott elnöki kegyelmet egy pedofilsegítő bűnöző?”


    „Hiába áll az egész ország értetlenül az Orbán-rendszer legalantasabb döntése előtt, a miniszterelnök továbbra sem ad választ, továbbra sem vállalja a felelősséget és az áldozatoktól sem kér bocsánatot”

– írták.


    A Jobbik – Konzervatívok párt a miniszterelnök évértékelőjére reagálva úgy fogalmazott,

„ma minden magyar ember előtt nyilvánvalóvá vált, hogy bár Magyarország a rendszerváltás utáni időszak legnagyobb közéleti botrányát, morális válságát éli át, ez az ember sosem akarja elereszteni a hatalmat”.


    „annak az Orbánnak, akinek az asztalán minden döntés megszületik, a kegyelemi ügy néven elhíresült gyalázat miatt is vállalnia kellett volna a felelősséget”.


    Az MSZP úgy reagált, a miniszterelnök „világossá tette, hogy Novák Katalin és Varga Judit lemondásával a pedofil botrányt megoldottnak tekinti” és „menekül a felelősség elől”.
    A párt azt írta,

„szükség van az MSZP által kezdeményezett vizsgálóbizottság felállítására, amely a konkrét ügy teljes körű feltárása mellett felülvizsgálja a kegyelmi és ellenjegyzési gyakorlatot”.

Az MSZP szerint az ország rendbetételének érdekében vissza kell állítani a köztársasági elnöki tisztség megbecsülését és tekintélyét.
    A Mi Hazánk Mozgalom közleményében többek között azt írja: Orbán Viktor beszédében egy olyan „idilli képet festett le Magyarországról és a magyarságról, amely nagyon távol van a valóságtól”.
    Mint írták, „a miniszterelnök semmilyen személyes felelősséget nem vállalt az egész országot megrázó kegyelmi botrány miatt, amely során a pedofil igazgatót fedező igazgatóhelyettes kapott kegyelmet”.
    

A Párbeszéd – Zöldek azt írta, sajnálják, hogy „elmaradt az őszinte szembenézés Orbán Viktor évértékelőjén”. „A miniszterelnöknek mindenekelőtt bocsánatot kellett volna kérnie a gusztustalan pedofilmosdatásért” és el kellett volna mondania, hogy „Novák Katalin, Varga Judit, Balog Zoltán mellett őt is súlyos politikai felelősség terheli a családi holdudvarig terjedő botrányban” – folytatták.
    Az LMP – Magyarország Zöld Pártja közleményében azt írta: „még mindig nem tudjuk, miért kapott kegyelmet K. Endre”.
    A Momentum Mozgalom az MTI-hez eljuttatott közleményben hívta fel a figyelmet Donáth Anna pártelnök Facebook-bejegyzésére, melyben azt írja,

A lényeges kérdésekre most sem válaszolt a miniszterelnök:

2011-ben a hatóságok elszabotálták a bicskei gyermekotthonban történő bántalmazások kivizsgálását. Indul-e vizsgálat, hogy kik és miért tették?

2016-ban a pedofil erőszaktevő mindössze 8 év börtönnel megúszta számtalan gyermek megrontását, egyiküknek az öngyilkosságba hajszolását. Egy másik pedofil nevelőtanárt pedig felfüggesztett börtönre ítéltek a rábízott gyerekek abuzálása után. Hogy fordulhatott ez elő? Mikor indul független vizsgálat ebben az ügyben?

K. Endre hogyan kaphatott kegyelmet, kik tudtak a kegyelmi kérvényről, kik lobbiztak mellette, a kormány mely tagjai érintettek még az igazságügyi miniszteren túl? Mit tudott a miniszterelnök az ügyről?

És végül: mit tesz a kormány a gyermekvédelmi intézmények megerősítéséért?


   

Megosztod?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .