Kormánypárt lehet az RMDSZ Romániában?

Visszaigazolták a romániai parlamenti választások hivatalos részeredményei a vasárnap esti urnazáráskor a közvélemény-kutatók által közzétett becsléseket. Az országos választási iroda (BEC) a szavazatok több mint 98 százalékának összeszámlálása alapján közölte, hogy a kétkamarás bukaresti parlamentbe hat politikai alakulat jutott be, közülük a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) képviselői és szenátori jelöltlistája egyaránt megszerezte a voksok 6,26 százalékát.

A megméretés egyértelmű győztese a román Szociáldemokrata Párt (PSD), amely 46 százalékos támogatottságra tett szert. Hat százalék körüli eredménnyel átlépte az ötszázalékos parlamenti küszöböt a baloldal szövetségese, a Calin Popescu Tariceanu szenátusi elnök vezette Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE), amely a PSD-vel együtt megszerezte a kormányalakításhoz szükséges többséget a bukaresti törvényhozásban.

Feleannyi támogatottságra sem tett szert a baloldali PSD-hez képest jobboldali riválisa, a Klaus Johannis államfőhöz közel álló Nemzeti Liberális Párt (PNL), amely a hivatalos részeredmények szerint 20 százalékon áll, miközben a csak idén alakult Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) megszerezte a voksok 8,8 százalékát.

 Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke nyilatkozik a sajtónak a párt eredményváró rendezvényén Kolozsváron a romániai parlamenti választások napján, 2016. december 11-én. Fotó: Bíró István / MTI
Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke nyilatkozik a sajtónak a párt eredményváró rendezvényén Kolozsváron a romániai parlamenti választások napján, 2016. december 11-én. Fotó: Bíró István / MTI

Bár az exit pollok alapján még nem volt bizonyos, hétfő reggelre kiderült, hogy a Traian Basescu volt államfőnek sikerült bejuttatnia a törvényhozásba a jobbközép Népi Mozgalom Pártját (PMP). Három százalék alatt teljesített, és nem szerzett parlamenti képviseletet a magyarellenes megnyilvánulásokról elhíresült, szélsőségesen nacionalista Egyesült Románia Párt (PRU).

Győzelme nyomán a PSD várhatóan már a napokban megnevezi az államelnöknek kormányfőjelöltjét, aki a legnagyobb valószínűséggel maga az alakulat elnöke lesz. Liviu Dragnea egyedüli – és amúgy jelentős – hátránya, hogy idén áprilisban a bukaresti legfelső bíróság jogerősen két év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte választási csalás miatt, a kormány működéséről és szervezéséről szóló hatályos román jogszabály pedig egyértelműen megtiltja, hogy egy jogerősen elítélt személy a kormány tagja legyen.

A baloldal elsöprő győzelme ugyanakkor nem jelenti azt, hogy elszálltak az RMDSZ hatalomra kerülésének esélyei. Bár a kampány során Dragnea leszögezte, hogy nem kíván koalícióra lépni a magyar alakulattal, vasárnap éjjel a politikus már úgy nyilatkozott: nem látja elképzelhetetlennek az RMDSZ-szel való együttműködést.

Forrás: mno.hu

Megosztod?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .