Gyurcsány: megszervezett támadás zajlott a menekültek ellen Röszkénél

Gyurcsány: megszervezett támadás zajlott a menekültek ellen Röszkénél
Gyurcsány: megszervezett támadás zajlott a menekültek ellen Röszkénél

A Demokratikus Koalíció elnöke szerint szerdán Röszkénél előre megfontolt szándékkal, brutális módon, tervezetten, „minden bizonnyal a miniszterelnök” utasítására a rendőrök támadtak rá a békés menekültekre, nem pedig fordítva.
Gyurcsány Ferenc pénteki budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: Orbán Viktor miniszterelnök „tudatosan megszervezte a menekültek elleni támadást”.
Röszkénél szerdán a rendőrség hátrébb vonta a sorfalat, kinyitották a határzárat, hogy később a Magyarországra érkező ünneplő, boldog tömeget  minden előzetes figyelmeztetés nélkül megtámadják – mondta Gyurcsány Ferenc, kijelentve, hogy „a megvert szerb tévéstáb”, a lengyel köztévé riportere és az ENSZ helyszínen lévő cseh alkalmazottja is hasonló tapasztalatokról számolt be.
A sajtótájékoztatón bejátszották az Al Jazeera tévécsatorna és a Kettős Mérce blog egy-egy felvételének egy részletét. Az elsőn a narrátor arról beszél, hogy a menekültek ünnepelve lépnek át a kinyitott kapun, miközben angolul azt kiabálják, hogy köszönöm. Elhangzik, hogy ezt követően viszont a rendőrök rájuk támadtak. A másik felvételrészleten egy feltehetően menekült férfi tolmácsolja angolul egy másik menekült szavait, aki szintén a rendőrség támadásáról számol be.
Gyurcsány Ferenc szerint egy békés ünneplő tömeg érkezett Magyarországra, akik előtt a rendőrség kinyitotta a határzárat, majd amikor a tömeg odaért a rendőrsorfalhoz, az nem szétnyílt, hanem brutális támadást indított.
A kormány által bemutatott felvételek – mondta – azt követően készültek, hogy a rendőrök visszaszorították a menekülteket a senki földjére, újra bezárják a kapukat és „pár tucat fiatalember” elfogadhatatlan módon erőszakos cselekményeket követ el.
Orbán Viktor tudatosan megszervezte a menekültek elleni támadást, hazug, manipulatív szándékkal harcot robbantott ki, erre készült hónapok óta, és bizonyítani akarta, hogy erőszakos menekülthullámmal állunk szemben – vádolta a kormányfőt Gyurcsány Ferenc, aki szerint a miniszterelnök erőszakot szított és szervezett, hazug propagandát épít, félrevezeti a hazai és a nemzetközi közvéleményt.
A DK a megszerzett bizonyítékokat eljuttatja a magyar ügyészségre – közölte.
„Nem azért, mert azt gondolnánk, hogy Polt Péter teljesítené a kötelességét”, hanem ezért, hogy később felelősségre lehessen vonni, felbujtóként, aljas szándékkal elkövetett, emberiség elleni bűncselekményért, hatalommal való visszaélésért, ártatlan emberek megveréséért – fogalmazott.
A bizonyítékokat – például a bejátszott felvételeket – elküldik Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárnak és a hágai nemzetközi bíróságoknak is – mondta.
MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .