A Czeglédy ügy

Mivel szeretem a politikát, annak minden hátulütőjével – néha már hányni is tudnék ettől – előszeretettel olvasgatom a politikai portálok gyűjteményét és „neves” politikusok fel, illetve megszólalásait. Így bukkantam rá, a Pesti Bulvár néven fotó online magazinban, gondolom a Pesti Srácok ellen oldala lehet, egy cikkre, melyet most teljes terjedelemben másolom ide. A portál nyilván baloldali kezek szerkesztik és a Czeglédy üggyel kapcsolatos levelet közöltek.

Íme:

„Sok apró részlet a Czeglédy-ügyhöz
Cégvezetőként kapcsolatban álltam a Human Operator Kft-vel. Hónapok óta olvasom a hazugságokat a cégről. A nevemet nem merem vállalni, mert nem szeretnék újabb NAV vizsgálatot a nyakamba az eddigiek mellé, de mindenki döntse el maga, vagyok-e legalább annyira hiteles, mint egy FIDESZ-szóvivő, vagy volt miniszter, aki magabiztosan nyilatkozik óriási zagyvaságokat.
Hadd kezdjem azzal, hogy ha a Human Operator bűnösségét kimondják, akkor azzal százas nagyságrendben mondják ki hazai cégekről is a bűnösségüket és nagyon sok működő cég járhat ugyanígy. Itt azonban konkrétan a Human Operator beszántásáról van szó, amit remekül teljesítettek, mindjárt mondok részleteket is arról, hogyan.
De az elején egy gyors kitérő. Novemberben „robbant a bomba”, hogy egy internetes rendelésekre szakosodott cégcsoportot 4,5 milliárd forintos költségvetési csalással gyanúsítanak. Az ügynek 50 gyanúsítottja van és két embert vettek őrizetbe, egyiküket azért, mert nála engedély nélkül tartott éles lőfegyvert találtak. Ez fél napig volt hír és ma már senki nem beszél róla. Nagyobb kárérték, több gyanúsított, de mindössze egy előzetesbe tett ember.
A Human Operatornál 17 embert tartanak fogva hónapok óta, (azóta hét embert kiengedtek. A szerk.) és naponta jelennek meg az újabb és újabb gumicsont cikkek a kormánymédiában, illetve a lejáratásra szakosodott Pesti Srácok nevű blogon, amit a kormánymédia hiteles forrásnak tekint. Pedig a Pesti Srácok lapigazgatója kijelenthetné már végre hangosan és érthetően, hogy sem III/III-as, sem III/II-es ügynök nem volt, mivel lenne jelentősége.
A blog ugyanis elsőkézből kapja az információkat, valószínűleg az ügyészségtől. Így fordulhat elő, hogy a Pesti Srácokon előbb jelennek meg iratokból származó információk, mint ahogy azt az érintettek, vagy azok ügyvédei megkapnák. A pontos információkat pedig a lap újságírói egészítik ki egészen bődületes fantazmagóriákkal, amikről hiába derül ki gyorsan hogy hazugság, a kormánymédia mégis rágódik rajta.
Állítás: Több ezer átvert diák
Ezt rengetegszer elmondták, de nem igaz. Eddig nem verték át a diákokat. A televíziók vért izzadva találtak egy-két diákot, akik korábban nem kapták meg a bérüket.
A NAV éppen a bérkifizetés idejére időzítette az akcióját. Kora reggel azzal kezdték, hogy lekapcsolták a szervereket, kikapcsolták a telefonközpontot. Vittek mindent, számítógépet, iratokat, teljesítésigazolásokat, elszámolásokat. Ha nincs a NAV akció, akkor a dolgozók ugyanúgy megkapják a bérüket, mint előző hónapokban. Ki ver át kit? Itt a NAV-tól kellene kérni a dolgozók pénzét! Több munkaadó kifizette volna a diákokat, de a NAV ebbe nem ment bele. Miért? Mert így nagyobb a botrány?
A NAV és a rajtaütés kitervelői azonban nagyon csúnyán elszámolták magukat, mert nem gondolták, hogy 2017-ben Magyarországon van olyan cég, ami a bérfizetés napja előtt átutalja a fizetéseket. Márpedig a Human Operator ezt tette, hétfő helyett már pénteken kifizette a legtöbb munkavállalót, ez az információ azonban a Fidesz vezérkarához nem ért el és napokig harsogták a hazugságot, ami igaz lett volna, ha a Human Operator nem utal korábban a dolgozóknak. De akkor sem átverésről van szó.
Hadd mondjak egy példát. Ha dr. Hende Csabát a stadionavató előtt valaki bezárta volna egy sötét, vastagfalú pincébe, vasajtó mögé, akkor lehetne hónapokig azt szajkózni az újságokban, hogy Hende Csaba átverte a szombathelyieket, mert a stadionavatóra sem mert elmenni? A diákok pénze megvolt és jelenleg is a NAV-nál van.
Állítás: A diákokat belekényszerítették ebbe a rendszerbe
Ez még nagyobb hazugság. A diáknak, egyetemistának lehetősége van elmenni közvetítő nélkül is a cégekhez dolgozni, de akkor nincs az, hogy holnap Volt fesztiválra megyek, szombaton nincs kedvem, kedden meg a tesó szülinapját ünnepeljük. Akkor bizony dolgozni kell, napi öt napot minimum! A munkaerőkölcsönző cégnél viszont lehet azt megmondani, hogy melyik nap szeretne dolgozni a diák, vagy munkavállaló és akkorra szereznek neki munkát. Ez óriási rugalmasságot jelent mindenkinek, aki vizsgázik, vagy egyéb elfoglaltsága van.
Nevezzük nevén a gyereket,
sok olyan ember is kapott munkát, akinek nulla esélye lenne akkor,
ha ő maga megy be a munkáltató céghez, hogy dolgozni szeretne. Igen, pl. cigányokról is beszélek, vagy nem éppen szellemi magaslatokat támadó fiatalokról, akik cigarettát és italt venni profin tudnak, de egy hivatali ügy elintézése már megoldhatatlan feladat számukra. És miért nem esik szó azokról a dolgozó cigány fiatalokról, akiknek Czeglédyék cége folyamatosan munkát adott és a fiatal egymaga többet keresett, mint apja, anyja, tesói összesen? Tudom, ez nem hír. Pedig sok ilyen van!
Állítás: Audi luxusautó
Úgy rántották elő Czeglédy Audiját, mint valami hatalmas titkot, pedig soha nem titkolta az autóját és benne van a vagyonnyilatkozatában is. Azért is furcsa a helyi sajtó rácsodálkozása az Audira, mert éppen egy helyi hetilap főszerkesztője csámcsogott rajta tavaly, hogy az Audi luxusautó tilosban parkolt Szombathelyen. Pedig a fotó készítője talán éppen a parkoló-övezet táblának támaszkodva csinálta a fotót, az autó pedig szabályosan parkolt.
De ha tényleg ez a módi, hogy cégvezetők autóit rántják elő, akkor mi a helyzet a városban furikázó P-s rendszámú autókkal, amikkel politikusok mellett mozgó, valós munkát soha nem végző emberek száguldanak? Milyen autója van a munkanélküli Habonynak? A politikusok állami autóit meg hagyjuk, az adóból van.
Vezető anyag minden héten
A szombathelyi hetilapban minden héten vezető anyag a Czeglédy ügy, emiatt más korrupció sajnos be sem fér a lapba, illetve ahogy sugallják, a jelenlegi vezetés teljesen korrupciómentes. A hetilap újságírója az az ember, aki a miniszterelnökkel, miniszterekkel csinál interjút a megyei napilapnak, de a Czeglédy-ügy kirobbanásakor mégis „olvasóként”küldte el ugyanannak a lapnak a tapasztalatait, miután a NAV nyomozók elküldték a Kossuth utcai irodától, ahol az egyik NAV nyomozónak be is mutatkozott, amikor megkérdezték, mit szimatol a bejáratnál? Az említett újságírót az sem zavarja, hogy hasonló ügy miatt bírósági ítélet van ellene és a cégvezetéstől öt évre eltiltották.
A nevezett újságíró lehet az egyik kapocs a már említett Pesti Srácokhoz is.
Elküldi nekik az anyagait, ők megjelenítik, aztán itt újból megjelenik, mint Pesti Srácok információ. De emlékszik még valaki a „felháborító” arab tüntetésre, ami „spontán” alakult ki a városháza előtt és „véletlenül” éppen arra járt a főszerkesztő cimborája, egy fotóriporter, aki aztán olvasói fotóként küldte be a „vérlázító” esetet? Ha igazak a pletykák, akkor a tehetséges szombathelyi fiatalember kapott egy nyaklevest az egyik oberwarti arab gyrosostól, mert kevesebb pénzt akart adni neki a balul elsült demonstrációért, mint amit korábban megbeszéltek.
Ellopott munkavállalók
Szintén sokszor emlegetett dolog az egyik olyan ügy, ami miatt késett egyszer a kifizetés. Nekem már akkor volt „szerencsém” tudni, mi ez és nem értem, miért nem álltak ki vele a sajtó elé Czeglédyék. Valószínűleg már akkor is zsarolták őket. Röviden a lényeg, Czeglédyék sok év alatt komoly embererőforrást építettek fel és országosan tudtak biztosítani embereket a cégeknek. erre meg egyre nagyobb szükség volt, mert aki tudott az elment ebből az országból külföldre dolgozni. Az egyik nagy cégnek is sok száz főt közvetítettek és ha valaki nem tudott menni kerestek helyette mást.
Aztán egyszer csak puccsszerűen átjelentette a megbízó cég az embereket egy konkurens céghez, Czeglédyék pedig ebbe nem mentek bele.
Példát mondok: olyan, mint ha az Opel dolgozóival aláíratna a Mercedes egy papírt, hogy holnaptól nála dolgoznak. Melyik cégvezető hagyná ezt annyiban, hogy az embereit mások minden munka nélkül átvegyék? Nem kellett megkeresni őket, nem kellett megszervezni a betanításukat stb. A konkurencia mindent készen kapott.
Czeglédyék meg ebbe nem mentek bele, ebből hozták ki azt a kormánysajtónál, hogy átverik a cégnél dolgozó diákokat. Ennek ismeretében is így gondolják?
Kampányba kezdett a konkurencia
Biztosan csak véletlen egybeesés, de a NAV akció előtt komoly kampányba kezdett Czeglédyék egyik konkurens cége és több érintett cégvezetőt megkerestek, hogy szívesen dolgoznának velünk. Hirdettek a Vas Népében is, majd a NAV akció után újból jöttek, hogy akkor változott a helyzet, beszéljünk. Furcsa egybeesés.
Kevesebbet keres ugyanazon a munkahelyen
A tényfeltáró sajtó teljes hiányát mutatja, hogy valahogy nem érkeznek a hírek a boldog diákokról, akiket eddig „átvert, kizsákmányolt” Czeglédy Csaba cége, de most az új cégnél hirtelen megugrott a fizetésük és minden szebb és jobb lett. Vagy lehet, hogy ez nem így van. Konkrétan tudom, hogy sok diák ugyanabban a munkakörben kevesebbet kap, mint amit eddig hazavitt.
A szervezettség, pontosabban a szervezettség hiánya is tetten érhető az új helyeken. Több alkalommal előfordult, hogy nem tudtak megfelelő számú, vagy megfelelő képességekkel rendelkező embert kiállítani a megrendelőnek, amire Czeglédyék alatt nem volt példa és ami miatt most már szerződést is bontottak..
Nem vehetik fel a Czeglédyhez köthető embereket
Szombathelyen van egy kötelezően ajánlott önkormányzati kérés a cégekhez: ne alkalmazzák a Czeglédy cégéből elbocsátott embereket! Állítólag lista is van róluk. Talán érdemes lenne ezt körbejárni! Beismerni persze senki nem fogja, ahogy bankos VIP listák sem léteztek soha.
Irodaház Szombathelyen
Czeglédy Csabáék évekkel ezelőtt nyertek egy uniós pályázatot irodaház korszerűsítésére. Talán ez azon ritka szombathelyi pályázatok egyike, amit valójában arra költöttek, amire nyerték és ezt meg is lehet nézni! Egy romos, Puskás Tivadar utcai egyszintes irodaházból csináltak egy XXI. századi munkahely-központot, napelemmel borított tetővel, energiatakarékos fogyasztókkal, közösségi helyekkel. Élhető, jó munkahelyet teremtettek, valóban értéknövelő beruházásra került sor.
Érdemes megnézni a Google Maps-on az utcaképet, ott még a régi irodaház látszik és össze kell hasonlítani a mostani képpel Az irodaház értékét 2016. elején már nettó 500 millió forintra becsülték és most már lehet is rá licitálni 175 millió (!!!) forintért. természetesen már lehet hallani hangokat, hogy a vevő is megvan rá, aki nagyon jó üzletet köt azzal, hogy tudja, a közeljövőben a Puskás Tivadar utat összenyitják a 86-os és 87-es főúttal. Ezzel ugrik egyet az ingatlan értéke, így a kikiáltási ár nevetségesen alacsony és nem véletlen, hogy nem verik nagydobra.
A belülről is korszerű irodaház nem mellesleg Szombathely egyik legszebben parkosított irodaháza volt.
Aranyrúd
Hatalmas botrány volt! Megdöbbentő! Felháborító! ezzel hozták az újságok és a kormánytévé a Czeglédy széfjében talált aranyrudat. Remek propaganda-anyag. Ez még a téma iránt érzéketlenek fantáziáját is megmozgatta. Mekkora maffiózó! Aranyrúdjai vannak, mert nem vitás, ha egy van, akkor van neki tíz, száz, ezer! Akinek aranyrúdja van, az mindenre képes! A szegény átvert gyerekek még cigarettát sem tudtak venni, de a Czeglédynek meg aranyrúdja van!
Mennyi is egy ilyen aranyrúd? 11 millió forint? Tehát tegyük fel a kérdést: ha egy piaci szereplő cégvezetőnek van 11 millió forint megtakarítása, az döbbenetes? Abban az országban biztosan, ahol a miniszterelnöknek mindössze 750 ezer forint megtakarítása van, miközben családtagjai milliárdos üzletekben érdekeltek. Én nem tartok döbbenetesnek egy aranyrudat.
Az autópályán haladva kétpercenként húz el mellettem több aranyrúd árába kerülő autó, magyar rendszámmal. Szombathely határában munkanélküli férfi épített legalább tíz aranyrúdba kerülő házat, de az új lakóparkokban is van sok olyan ház, aminek az ára minimum fél tucat aranyrúd. Ezen nem háborognak? A szintén munkanélküli, senki által fel nem vállalt Habony Árpád hány aranyrúd árát költi magánrepülőgépes utakra, szipogós partikra a világhírű cirkusz lányaival? Hány hónap alatt keres meg egy aranyrudat egy jógaoktató az MNB árnyékában? És hány PERC alatt gyarapodik egy aranyrúddal a nemzet gázszerelőjének vagyona? Ezek senkit nem érdeklő kérdések.
Ahogy a NAV azt is elfogadta, hogy vezető politikusunk anyukája azért tudott sok-sok aranyrúdnyi kölcsönt adni a fiának a fényűző villára, mert a tanárnő anyuka szorgalmasan dolgozott egész életében. Ez alapján mindenkinek ott lehet az aranyrúd a szekrényében, csak jól meg kell nézni!
Friss hír, hogy a letelepedési kötvényből 160 milliárd forintos bevételre tett szert a Rogán Antalhoz köthető kör. Ez 14 ezer 500 darab aranyrudat jelent. A magyar államot minimum 20 milliárd forint kár érhette, ami 1818 darab aranyrúd ára. Mutogatják-e naponta 5-ször Rogán Antalt és bűntársait vezetőszáron a televízióban, napi hír-e ez a propaganda napi és hetilapokban? Ha nem, akkor miért nem?
A Tisztelt Sajtónak miért okoz problémát megnézni, hogy Andy Vajna cégei mennyi adót fizetnek Magyarországon? Miért okoz gondot megemlíteni, hogy az a kevés cége, ami eddig fizetett valamit, az is rendkívüli adókedvezményt kap, hogy kevesebbet kelljen fizetnie? A legtöbb cége pedig valahogyan nem nyereséges…
Állítás: Az átvert nyugdíjas
Egész oldalas cikk született a megyei napilapban egy nyugdíjasról, akinek a Human Operator nem fizette ki a bérét, tehát átverte. Az együttérző újságíró egyetlen dolgot felejtett el megkérdezni, azt, hogy mekkora összegről volt szó. Vajon miért? Csak nem azért, mert a hatezer forint, azaz egynapi kereset említése nevetségessé tette volna az egész cikket?
Állítás: Az ellenzék lopta meg a diákokat!
„Szimpla lopási ügy, amit a Gyurcsány Ferenchez közel álló, általa foglalkoztatott Czeglédy Csaba és társai elkövettek” – hangsúlyozta Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter a Vas Népében megjelent cikkben. Az egész ügyre jellemző, hogy az ellenzéki pártokra hegyezték ki. MSZP-s lopott, DK-s lopott, Együtt lopott, Gyurcsány lopott, Botka lopott és ez sokszor, végtelenített ciklusban.
Természetesen nem felejtették megemlíteni gyászos arccal szegény gyerekeket, akiket ezek szerint az MSZP-DK-Együtt-Gyurcsány-Botka lopott meg személyesen. Mindezt azok a politikusok mondják el a TV-ben, akik szemrebbenés nélkül adnak az adóforintokból súlyos milliókat egy multit figyelmeztető kőkeresztre, vietnami kórházra, felvidéki és erdélyi focira, de nem szánnak egy vasat sem égető problémákra, amelyek magyar embereket érintenek.
Amikor a nem kormánypárti sajtóban megjelennek a felháborodást kiváltó, hazai valós állapotokat bemutató képek pl. Romos, penészes iskolákról, hányingerkeltő kórházakról, akkor gyorsan adnak nekik valami alamizsnát, hangsúlyozva, hogy ezt ők adják. Pedig a mi pénzünkből, a mi adónkból „jótékonykodnak”.
Sajnos ma ott tartunk Magyarországon, hogy nagyon sokan elhiszik, hogy a TAO és EU-s pénzek csak stadionokra költhetők. De ha korábban arról hoznak törvényt a döntéshozóink, hogy koala mackó tenyészüzemekre lehet csak költeni, akkor most tele lennénk szőrös jószágokkal. Emberek, ébresztő, nincs olyan, hogy az adónkat csak stadionra lehet költeni, miközben rohad a környezete.
Miért éppen Szeged?
Fél éve Szegeden van Czeglédy Csaba és az elhurcolt munkatársai. Miért ott? Miért nem Szombathelyen? Talán nem szeretnék, hogy azok is hallassák hangjukat, akiknek Czeglédy segített? Mert hogy ez az ügyvéd-cégvezető sok szombathelyinek segített. Ingyen vállalt olyan pereket, ahol szegény és elesett embereket citáltak a bíróság elé. De a választókörzetében is sokaknak segített.
Szegedre viszont nem ér el ezeknek az embereknek a hangja. Nem tudják látogatni ismerősök sem az ország másik felén, ahol az is hírlik, hogy Handó Tünde és Polt Péter az úr. Az érintett családokra komoly anyagi terhet ró, hogy az ország másik felébe kell menniük, de persze „mind bűnözők, megérdemlik” – mondhatják erre.
Érdekes, hogy akiket név szerint ismerek, azoknak a túlnyomó többsége panelban, vagy társasházban lakik, amit messze nem lehet luxusnak nevezni. Ők nem találnak minden kinyitott ajtó mögött eddig ismeretlen szobát, mint ahogy ez a csoda a Pasa-parkban megtörtént a vasi Rogán Antallal, akinek hétről hétre nőtt a lakásának alapterülete.
Panelban lakik az az anyuka is, akinek egyik kisfia súlyos betegségben szenved és csúnya szóval élve aktatologató volt a cégben. Mégis két hónapja Szegeden tartják, hátha karácsony előtt megtörik és terhelő vallomást tesz valakire, akit aztán lehet rabszíjon mutogatni az odacsődített sajtónak.
De ahogy a levél elején említettem bármelyik hazai cégvezető kerülhet ilyen helyzetbe, ha keresztbe tesz a kormánynak, vagy azok egyszerűen megkívánják a cégét, vállalkozását. (Lásd kaszinók, dohányboltok, építőipar, őrző-védő cégek) Aki nem adja át az üzletét „jutányos árért”, azt kicsinálják. Nem ismerős a módszer egy csizma alakú országból?
Kérés a NAV-hoz
Jó lenne, ha a NAV részéről kiállnának a dolgozók a vezetőjük, Tállai András mellett. Én azonban egyetlen olyan NAV-ossal sem beszéltem, aki büszke lenne a nyakukra ültetett pártkatonára. Tállai talán azt sem érti, miért aggályos, ha telefonos utasítással csökkenti valahol a benzin árát, mert egy választója panaszkodott a magas benzinárra egy bizonyos benzinkútnál. De ez az eset is megmutatja, hogy mennek a dolgok Magyarországon. A jóságos gazda csak odaszól valahova és akkor hajbókolva eleget tesznek a kérésének.
Hasonló a helyzet az ügyészséggel is, ami a legtöbbször nem ad felvilágosítást folyamatban lévő ügyekről a sajtónak, de nem így volt a Czeglédy ügyben, ahol szinte közlemény-cunamit zúdítottak a sajtóra, hogy meglegyen a mindennapi czeglédyzés. Tényleg van, akinél nem lóg ki a lóláb?
De hadd szólítsam meg a könyvelőket. Többet ismerek és a hajukat tépik az átgondolatlan módosítások, visszamenőleges szabályozások miatt. Van olyan könyvelő, aki kiállna és azt mondaná, hogy jó irányba tartanak a dolgok Magyarországon, ami a szakmájához kapcsolódó dolgokat illeti? Van ilyen?
Czeglédy rendkívül kellemetlen figura a Fidesz részére. Az MSZP-től teljesen szokatlan lendülettel vetette magát az ügyekbe és komoly sikereket ért el. Viszont egyre kellemetlenebb helyzetbe hozta a Fidesz helyi nagyágyúit is, akik nem tudták felvenni vele a versenyt, így egyszerűbb volt félreállítani. Milyen érdekes, hogy a Haladás stadionjával kapcsolatos, a Fidesz által csak üres beszédnek nevezett jóslatai mégis beváltak Czeglédy Csabának.
Czeglédy Csaba ott hibázott nagyot, hogy céget vezetett és mellette vezető politikusokat rugdalt. Ennek a vehemenciának most sokan megitták a levét a munkatársai közül. A legtöbbet azonban az ország veszíti, ha nem ismeri fel, hogy ki lopja meg valójában. Mert tetszeleghet a kormány a diákok megmentőjének szerepében, de mindig lesz valaki, aki felemeli a hangját, amiért a mi adóforintunkból királykodnak a képviselők, miközben a Human Operator számláján ott volt a bérek kifizetésére szolgáló összeg, amiből ki is lehetett volna fizetni őket.
De ha elhisszük, hogy a kormány jót akar, akkor emlékezzünk a Quaestor-ügyre, ahol a vezető politikusok közvetlenül a bedőlés előtt mentették ki a pénzeiket. Emlékezzünk a vörösiszap-áldozatainak szánt adománymilliók eltérítésére. Emlékezzünk arra, hogy a kormány külön törvényeket hoz a haveroknak, akik például döbbenetesen kedvező feltételekkel legalizálhatták a külföldi számláikról hazahozott pénzeiket. Stb., stb. Hosszan lehetne sorolni, de felesleges.
Azt is tudom, hogy az emberek 99 százaléka Magyarországon képtelen elolvasni egy ilyen hosszú levelet és 99,99 százaléka nem is akar ennyi időt fecsérelni egy ilyen üres locsogásra, mint ez a levél. A kormány ráérzett, egy soros üzenetek kellenek, azt legalább az ország fele megérti. „SOROS!”, „FELHÁBORÍTÓ!” „ÁLLÍTSUK MEG!” stb. Most, amikor a levelemet írom a Jobbik kivéreztetése zajlik éppen, mert kicsiben azt csinálták, mint a Fidesz nagyban. De ki lesz a következő?
Tisztelt ügyészek, bírók, NAV-alkalmazottak, kézivezérelt újságírók! Tudnak Önök tükörbe nézni? Mit látnak ott? Az unokáiknak büszkén mesélik majd, hogy milyen remekül végrehajtották a pártutasításokat? Vagy már nincs visszaút, a középkor az új jövő? Akkor dobják megbilincselve Czeglédyt a fagyos Dunába. Ha elsüllyed és soha nem kerül elő, akkor ártatlan volt és kérjenek bocsánatot a családjától. Ha túléli, akkor bűnös és ítéljék el. Mennyivel egyszerűbb ez, mint gondolkodni, nem igaz?”

Nincs mit hozzáfűznöm, legfeljebb egy gondolatot.
A „hazugság már régen körbejárta a világot, míg az igazság, csak a csizmáját húzza”.

Megosztod?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .