Adósság menedzselés Fidesz módra

A Hír Televízió riporterétől tudták meg az Országos Roma Önkormányzat képviselői, hogy 1,3 milliárd forintot kap a szervezet a kormánytól – az összeg nagyjából annyi, mint amennyit az ORÖ-nek büntetésből vissza kell fizetnie a kormánynak, a korábbi vezetés alatt elherdált támogatás miatt. A szervezet elnöke azt mondta: az ő szava a garancia arra, hogy ezt a pénzt nem síbolják el.

El sem kezdődött az Országos Roma Önkormányzat közgyűlése, a jelenlegi és a korábbi elnök hívei máris hangos szóváltásba keveredtek egymással. Az indulatokból ezúttal is kijutott a Hír TV-nek. Az egyik képviselő azzal fenyegetőzött, hogy megveri a stábot, ha felvétel készül róla. Ő annak a nőnek az édesanyja, aki egy korábbi közgyűlésen gyomron vágta kollégánkat.
„De én még nagyobbat tudok ütni, ha énrám rám teszitek valamelyiktek a kamerátokat. Megértettétek? Most szólok előre!”

A kormány viszont nem szólt előre, hogy karácsony előtt megsegíti az önkormányzatot 1,3 milliárd forinttal. Az összeg nagyjából annyi, amennyivel az ORÖ tartozik az államnak. Még a második Orbán-kormány adott 1,6 milliárd munkahelyteremtésre, de a pénzzel a korábbi vezetés nem tudott elszámolni, ezért a kabinet a teljes támogatást visszakövetelte. Az Országos Roma Önkormányzat az adósság töredékét törlesztette csak. Annyi volt belőle hátra, amennyi a mostani pénzügyi segítség. Az 1,3 milliárd forintot speciális támogatásként adja a kormány. Az ORÖ korábbi elnöke nem tudja, hogy ez pontosan mit jelent.


„Hogy pontosan ez mit jelent, én ezt most nem tudom értelmezni, hogy ez az 1,3 milliárd forint ez mit takar, és mire lehet felhasználni, és milyen címen juttatják el az Országos Roma Önkormányzathoz, hogy működési támogatásként, vagy éppen az 1,6 milliárdnak a törlesztése kapcsán” – mondta Hegedűs István.
Hegedüs István utódjában, Balogh Jánosban nincsenek kétségek. Ő biztos abban, hogy az adósság rendezhető a kormányzati támogatásból.
– Ha azt az 1,3 milliárd forintot meg fogjuk kapni, akkor nyilván a közgyűlésnek majd dönteni kell abban, a felhasználásáról, hogyan tovább.
– De akkor újabb adósság nem fog keletkezni?
– Én azt gondolom, hogy nem.
-É s mi erre a garancia?
– Hát mondjuk a szavam.

A közgyűlés napirendjén szerepelt a megyei irodák megszüntetése, amelyek közül nem egy kifizetőhelyként működött. Egyes képviselők saját ingatlanjukat adták bérbe megyei irodaként az ORÖ-nek, és húztak szép pénzt az ügyletből minden egyes hónapban. Január elsejétől az irodák megszűnnek, bár az ellenzék szerint a vezetés trükközni próbál.

-Hány megyei irodát szüntetünk meg, elnök úr?
– 19-et.
– Na, kérem szépen, sajtó, média! Itt van a nagy hazugság. 19 megyét szüntet meg az elnök úr, közel 40 megyei iroda működik. Hol a többi?
Az ellenzék vezetője szerint Balogh János elnök teljesítménye egyenlő a nullával.
„Az elnök az elmúlt egy évben semmilyen érdemleges munkát nem végezett, tíz fillért nem hozott az Országos Roma Önkormányzatnak” – mondta Vajda László, képviselő.
Az elnök egyébként baráti hangulatúnak értékelte a közgyűlést, amely megismételt ülés volt. Eredetileg Aranyvasárnapra hívták össze a közgyűlést, de az ülés akkor határozatképtelen volt.

A Hír TV úgy tudja, az önkormányzat elnöke nem kapott hivatalos tájékoztatást a a támogatásról. Azt még nem tudni, hogy mire fordítják a pénz, de mivel az EMMI-nek egy összegben kell visszafizetnie az 1,6 milliárdos tartozást az évente 500 millióból működő szervezetnek, így nem sok marad a „speciális támogatásból”. Korábban egyébként arról is szóltak a hírek, hogy a több mint másfél milliárd visszafizetésével teljesen fizetésképtelenné válhat az ORÖ.

Szigorúbban vizsgálja a jövőben a kormány az Országos Roma Önkormányzat pénzköltéseit a KDNP országgyűlési képviselője szerint. Hollik István a Hír TV-nek azt mondta, a kormány elkötelezett a romák társadalmi felzárkózása iránt, ezért kapta a szervezet a speciális támogatást.
„Én úgy gondolom, hogy az elmúlt évek eseményei után nyilvánvalóan szorosabb vizsgálatot és ellenőrzéseket fogunk tartani, és az garancia lehet arra, hogy ez valóban a romák társadalmi felzárkózásának a célját fogja szolgálni” – mondta Hollik István.

Forrás: romanet.hu

Megosztod?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .