Németh Szilárd büntetőeljárást helyez kilátásba a fütyülőknek

Újra csúcson a házmestervircsaft, fényképezésre és adatgyűjtésre buzdítanak az interneten azok, akik nem értenek egyet a „füttykoncert Orbánnak” kezdeményezéssel. A tiltakozó demonstrációt Juhász Péter, az Együtt alelnöke hirdette meg a vasárnapi központi kormányzati ’56-os ünnepség helyszínére. A Fidesz garázdaságra való felbujtásnak minősíti a felhívást és büntetőügyi eljárással fenyegetőzik.

Nehezen kezdhette el beszédét Orbán Viktor az MTK stadionavatóján a nézőtéri füttykoncert miatt. Néhány nappal később az egyik baloldali kis párt tüntetésén újabb tiltakozóakciót jelentettek be, Juhász Péter az október 23-i állami megemlékezésre hívta fütyülni szimpatizánsait. „Nem kell, nem kell az Orbán takarodj, higgyétek el, egy füttyből mindent érteni fog. És akkor egy kis programajánló: október 23-án Orbán Viktor a Kossuth téren nyilvános beszédet tart” – mondta az Együtt alelnöke.

A Jobbik nem támogatja a 60. évfordulóra tervezett tiltakozást. Szávay István szerint érthetőek az indulatok, de mindennek megvan a maga helye és ideje. „Elfogadhatatlannak tartjuk ezt a magatartást. Ez egy nem létező kispárt vergődése, figyelemfelhívó akciója. A magyar miniszterelnököt, Orbán Viktort és a magyar kormányt számos okból indokoltan lehet bírálni és lehet támadni, de úgy gondoljuk, hogy erre ott van az év másik 365 napja” – mondta Szávay István.

A távirati irodának eljuttatott közleményében a Honfoglalás 2000 egyesület – amely többek között Vlagyimir Putyin béke Nobel-díját szorgalmazza – arra szólította fel a rendőrséget, hogy helyezzék előzetes letartóztatásba Juhász Pétert. Az Együtt alelnöke szerint a fütyüléssel a visszatérő orosz befolyás ellen is tüntetnek, így a tiltakozás méltó megemlékezés lesz. „Az, hogy ezért vannak, akik azt gondolják, hogy el kellene hallgattatni ellenzéki politikusokat, ez jól leírja – és ráadásul pont ez egy olyan szervezet, amelyik, hát orosz kötődésű – hogy ma Orbán Viktor kiket szolgál ki. Ezt nem nagyon tudom  kommentálni mással, mint hogy hát vicces” – mondta.

A fütyülésellenesek a Facebookon is szervezkednek, egy bejegyzésben az október 23-i központi ünnepségen a demonstrálók fotózására, és a képek összegyűjtésére szólítanak fel. A Fidesz alelnöke pedig büntetőügyi eljárással fenyeget. „Kértem egy jogi szakvéleményt erről, egyértelmű hogy ez garázdaságra való felbujtást is jelenthet adott estben, és jelenteni is fog véleményem szerint, hisz erre készülnek, hogy ezt a méltóságteljes ünnepséget megzavarják és ebben minden eszközt be fognak vetni, semmi sem szent számukra” – mondta Németh Szilárd.

A Hír TV által megkérdezett jogi szakértő szerint a fütyülés a demokrácia része. „Megítélésem szerint akár a tapsolás, akár fütyülés az a tetszés vagy a nemtetszés nyilvánításnak a kifejezési formája. Következésképpen ez véleménynyilvánítás, nem éri el a büntetőjogi relevanciát. Következésképpen sem garázdaságot, sem más bűncselekményt ez a magatartás nem tud megvalósítani, azt kell mondani és azt kell tudni, hogy akinek valami tetszik vagy nem teszik, joga van ahhoz, hogy ezt kinyilvánítsa” – fejtette ki Magyar György.

Garázdaságra való felbujtás miatt egyébként Gaudi-Nagy Tamás volt jobbikos képviselő ellen emeltek korábban vádat, aki egy demonstráción egy vajdasági politikus inzultálására szólította fel a tüntetés résztvevőit. A volt országgyűlési képviselőt bűncselekmény hiányában jogerősen felmentette a bíróság.

hirtv.hu

Megosztod?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .