Lengyel elnökválasztás – Putyin konstruktív együttműködést szorgalmaz Lengyelországgal

Andrzej Duda
Andrzej Duda

Kegyes Csilla, az MTI tudósítója jelenti:
Moszkva, 2015. május 25., hétfő (MTI) – Az európai biztonság és stabilitás erősítését szolgálnák a valódi jó szomszédságon és egymás érdekeinek kölcsönös tiszteletén alapuló konstruktív orosz-lengyel kapcsolatok – írta Vlagyimir Putyin orosz elnök Andrzej Duda megválasztott új lengyel államfőnek hétfőn küldött gratuláló táviratában.
Putyin sikereket kívánt a Jog és Igazságosság nevű lengyel ellenzéki párt jelöltjének állami vezetői tevékenységében.
Mielőtt a táviratot közzétették a Kreml honlapján, Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő újságíróknak elmondta: Moszkva azt reméli, hogy jó kapcsolatok épülnek ki Lengyelországgal.
A befolyásos orosz állami tisztviselő kijelentette: „mindig azt reméljük, hogy jó, előítéletektől és általánosítástól mentes, kölcsönösen előnyös kapcsolatokat építünk ki legközelebbi szomszédainkkal, amelyek közé Lengyelország is tartozik”.
A lengyelországi elnökválasztáson Andrzej Duda, a legerősebb ellenzéki párt, a Jog és Igazságosság jelöltje nyert az exit pollok szerint.
Moszkva és Varsó történelmi okokból is feszültségekkel terhelt kapcsolatai az ukrajnai válság, a Krím Oroszországhoz csatolása és a délkelet-ukrajnai fegyveres harcok tavaly tavaszi kitörése óta még feszültebbé váltak.
Lengyelország a jelenlegi ukrán vezetés leghatározottabb támogatója és Brüsszelben aktívan lobbizik az Oroszország elleni politikai fellépés, a büntetőintézkedések erősítése mellett.

MTI

Megosztod?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .