Putyin most jól megmutatta a világnak

A szovjet idő összes tradícióját, kellékét, szólamát felvonultatták szombat reggel Moszkvában a Vörös téren megtartott Győzelem napi díszszemlén. A felvonulás nézői és résztvevői között külföldiek is voltak: a díszvendég a kínai pártvezető-államfő volt, de ott voltak az Oroszországhoz kötődő volt szovjet köztársaságok vezetői is.

RIA Novosti / Reuters
Még több képért kattintson!

Vlagyimir Putyin fővendégeit megszemlélhették a tévénézők, amikor a díszszemle után megkoszorúzták az Ismeretlen katona sírját. Egy pillanatra feltűnt a harmadik sorban Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter nemes arcéle is. (A koszorúzás utáni tablóképnél már nem látszott a sikeres magyar kormánytag.) Az első sorban természetesen a kínai vezető mellett, al-Sziszi egyiptomi elnök, Nikolics szerb elnök, Raul Castro kubai vezető Maduro venezuelai elnök és posztszovjet államok vezetői tűntek fel.
Putyin beszéde elsősorban a hetven évvel ezelőtti győzelem történelmi jelentőségét, a nácizmus leverésében játszott szovjet főszerepet és áldozatot hangsúlyozta. Európa nem ismerte fel a veszélyt a harmincas években – emlékeztetett. Hiányoztak természetesen az önkritikus elemek, nem volt utalás arra, hogy Sztálin először szövetséget kötött Hitlerrel. Nem maradtak el a figyelmeztetések az újra felbukkanó „barna veszedelemre”, s az Oroszország elleni hangokra. Amerika-elleni utalás
volt, amikor arról beszélt, hogy nemrég már az egypólusú világ létrejöttét vizionálták.

Megosztod?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .