Újabb váratlan bejelentés Orbántól

Magyarország csatlakozik az Ázsiai Infrastrukturális Befektetési Bankhoz (AIIB) – jelentette be Orbán Viktor egy nappal a jelentkezési határidő lejárta után. Mint mondta ezzel Kazahsztán példáját követi a magyar kormány.
 Magyarország úgy döntött, hogy csatlakozik a Kína vezette Ázsiai Infrastrukturális Befektetési Bankhoz (AIIB) – mondta a kazahsztáni látogatáson tartózkodó Orbán Viktor magyar miniszterelnök a Reuters tudósítása szerint szerdán. Peking március 31-ét adta meg határidőnek, ameddig a világ országai jelezhetik belépési szándékukat az új nemzetközi befektetési bankba – emlékeztetett a hírügynökség.
Szakértők szerint az új nemzetközi pénzügyi szervezet segít Pekingnek abban, hogy erősítse regionális és világszintű gazdasági befolyását. Abban azonban vita van köztük és a világ országainak kormányai között is, hogy ebben kockázatot vagy lehetőséget látnak-e. Az Egyesült Államok kezdetben próbálta lebeszélni szövetségeseit arról, hogy csatlakozzanak az AIIB-hez, mert úgy vélte, hogy az versenytársa lesz a Világbanknak, illetve az Ázsiai Fejlesztési Banknak, amelyekben erős befolyással bír.
Nagy csapat
Az utóbbiban Japán az USA partnere, így nem meglepő, hogy a szigetországot szintén távol marad az AIIB-től. Számos európai ország azonban nem osztja Washington aggodalmait, ezért az utóbbi napokban az amerikai kormány is hangnemet váltott. Most már arról szól a kommunikáció, hogy ha az új szervezet kiegészíti a meglévők tevékenységét, akkor hasznos szereplője lehet a nemzetközi pénzügyi rendszernek. A csatlakozó európai országok egyébként egyebek mellett azzal  érvelnek, hogy ha bent vannak a klubban, akkor gondoskodnak arról, hogy a szervezet átláthatóan, a formális és informális pénzpiaci etikettnek megfelelően működjön.
Az IMF is jelezte együttműködési készségét az AIIB-vel és végül a március végi határidőre 40 ország jelentette be csatlakozási szándékát. Köztük olyan nagyok találhatók, mint Dél-Korea, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország és Olaszország. Orbán Viktor a Reuters tudósítása szerint szerdán nem rájuk hivatkozva jelentette be Budapest belépési szándékát, hanem azt mondta, hogy ezzel Kazahsztán példáját követik. Ezentúl további részletekről nem beszélt. Az sem derül ki a tudósításból, hogy határidőre, azaz egy nappal korábban beadták-e a jelentkezési kérelmet vagy sem.
Forás: napi.hu
Megosztod?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .