Megszünteti Fidesz-tagságát a polgármester

Baranyi István Fidesz
Baranyi István Fidesz

Pusztaföldvár vezetője megszünteti Fidesz-tagságát és mérlegeli Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szavait, ezt követően határoz esetleges lemondásáról.
Baranyi István az MTI megkeresésére szerdán írásban közölte: mérlegelni fogja Lázár János szavait, és a családjával, illetve a közvetlen környezetével való egyeztetés után hozza meg „a végső döntést”.
A Miniszterelnökséget vezető miniszter hétfőn a parlamentben azonnali kérdésre válaszolva közölte: vizsgálatot rendelt el a pusztaföldvári polgármester ügyében.
Kijelentette: „az a polgármester, akit költségvetési csalásért ítéltek el, az méltatlan hivatala betöltésére, és le kell mondania”.
A Nol.hu korábban azt írta: Baranyi István, a Békés megyei Pusztaföldvár fideszes polgármestere nem mond le posztjáról, és azt sem ismeri el, hogy posztja a törvény erejénél fogva megszűnt azáltal, hogy a Gyulai Törvényszék költségvetési csalásban találta bűnösnek, és jogerősen 2 millió forint pénzbüntetésre ítélte.
A portál szerint a község vezetője 2009-ben vegyes tüzelésű kazánt építtetett be a helyi iskolába, amely egy szakvélemény szerint 4,5 millió forintot ért, miközben a település 12 millió forintot nyert el a fejlesztésre a Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökségtől, amelyet az ki is fizetett az önkormányzat számára.
Baranyi István az MTI megkeresésére közölte: a Gyulai Törvényszék a jogerős ítéletet távollétében hirdette ki, a határozatot még nem foglalta írásba.
„Az eljárás során mind én, mind képviselőtársaim vitattuk a bűnösségünket és jóhiszemű eljárásunkat hangsúlyoztuk” – írta. Közölte: a jogerős ügydöntő határozattal szemben felülvizsgálati indítványt terjeszt elő a Kúriához.
A polgármester cáfolta a Nol.hu azon állítását, miszerint a kormánymegbízottnak, illetve a választókerületi elnöknek korábban felajánlotta volna a polgármesteri tisztségről való lemondást.
Kedden képviselő-testületi ülést tartottak a településen, amelyen Lipták Péter jegyző közölte, várják a törvényszék által írásba foglalt ítéletet, amelynek kézhezvétele után a kormányhivatal hivatalos álláspontjának megfelelően járnak el, azaz rendkívüli ülést hívnak össze.
A Békés Megyei Kormányhivatal korábban azt közölte: akkor van joga eljárni a pusztaföldvári polgármester büntetőügyével kapcsolatosan, ha a helyi képviselő-testület nem kezdeményezi a törvényszéknél a méltatlanság kimondását, vagy ha jogszabálysértő határozatot hoz. Megjegyezték: amennyiben a 2015. február 26-án született jogerős másodfokú ítéletben nem letöltendő szabadságvesztés szerepel, az nem alapozza meg a méltatlanság fennállását.
Az MTI megkeresésére a Gyulai Törvényszék azt írta: pénzbüntetés kiszabása mellett a bíróságnak közügyektől eltiltás mellékbüntetés alkalmazására nincs jogszabályi lehetősége.
Forrás: ma.hu

Megosztod?

1 hozzászólás

  1. Author

    Na menjen a rákba. Olyan nincs. Mondjon le és írjanak ki új választást! Mi az, hogy lemond tagságáról. Megválasztották, mert Fideszes volt. Lebukott, akkor tipli!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .