Mi a fészkes fenéből fizessük vissza az előző vezetés által felvett hiteleket?

Több mint 60 előterjesztésről, köztük Budapest 2012-es költségvetéséről dönt szerdán a Fővárosi Közgyűlés; a napirendet 21 igen és 8 nem szavazattal, 3 tartózkodás mellett fogadták el.

Tarlós kifakadt: „szarakodik” az MSZP frakcióvezetője

A testület két fordulóban, délelőtt és délután tárgyalja a város 2012-es költségvetését, amelyben oktatási, kulturális, turisztikai és kisebbségi feladatokra az előző évihez képest kevesebbet, közösségi közlekedésre, szociálpolitikai és védelmi feladatokra pedig több pénzt szánnának.

A napirendi vitában az MSZP több, zárt ülésen tárgyalandó javaslat nyilvánosságát kérte, ám ezek egyikét sem támogatta a többség. A szocialista párt és a Fidesz-KDNP ezután az előző vezetés által hagyott örökségről, továbbá az eddig megtett intézkedésekről folytatott vitát. Tarlós István főpolgármester többször is az általa parttalannak tartott vita befejezését sürgette, úgy fogalmazott, dolgozni jött, nem színházba. A BKV finanszírozása kapcsán bírálta az MSZP fővárosi frakcióvezetőjét; azt mondta, Horváth Csaba úgy próbálja beállítani a helyzetet, mintha arról az új vezetés tehetne, és egy éve csak „szarakodik”.

Mi a fészkes fenéből fizessük vissza az előző vezetés által felvett hiteleket?” – tette fel a kérdést a városvezető. Az indítványok közül Bagdy Gábor pénzügyi főpolgármester-helyettes visszavonta a CET-Közraktárak projekttel kapcsolatos előterjesztését. A Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatósága közleményében ennek okaként azt jelölte meg, hogy a sajtóban az utóbbi napokban félrevezető, téves információk jelentek meg az ügyben.

Az előterjesztésben az szerepelt, hogy a beruházó Porto Investment Kft. által korábban az üzlethelyiségek bérlésével kapcsolatban lefolytatott versenyeztetési eljárásokat eredménytelennek nyilvánították volna. Ennek oka, hogy az épületet műszaki állapota, illetve hiányosságai miatt nem lehet hasznosítani. (A CET engedélyezési eljárásának leállításáról szóló HVG-cikket regisztrált felhasználóink itt olvashatják.)

A képviselők napirendre vették az LMP-s Somfai Ágnes javaslatcsomagját, amely a BKV helyzetére vonatkozó indítványokat tartalmaz.

Budapest stabil működésének a biztosítása a legfőbb cél a Fidesz-KDNP fővárosi frakciójának vezetője szerint. Németh Zoltán a szerdai ülés előtt a 2012-es költségvetési javaslatról azt mondta: az idei év kiemelt célja a BKV megmentése, a stabil, hosszú távú működés feltételeinek előkészítése. Szerinte le kell számolni az MSZP és az előző városvezetés súlyos örökségével. „Ők hagyták itt az adósságot, ez minden baj forrása, ezért is megdöbbentő és vérlázító arcátlanság az, hogy most éppen ők hullatnak krokodilkönnyeket a feszített költségvetés miatt” – mondta a frakcióvezető.

A Jobbik szerint a szerdai közgyűlésen tárgyalandó fővárosi költségvetés a kormányé és nem Budapesté, az abban szereplő számokért többek között Orbán Viktor miniszterelnök és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a felelősek. Szabó György, a Jobbik fővárosi képviselője a közgyűlés előtt tartott sajtótájékoztatóján Budapest 2012-es költségvetésért felelősnek tartotta Kósa Lajost, a Fidesz ügyvezető alelnökét, Lázár János parlamenti frakcióvezetőt, Szatmáry Kristófot, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkárát és Rogán Antalt, a parlament gazdasági bizottságának elnökét is.

Az LMP szerint Budapest fideszes belharc áldozata, emellett a gazdasági válság súlyosan érinti a fővárost, egyes adófajtákat elvontak és a kerületekhez csoportosították át. Hanzély Ákos, az LMP képviselője a közgyűlés előtt tartott sajtótájékoztatóján szerdán elmondta, az elvont idegenforgalmi adóból 3-4 milliárd forint bevétele esik ki a fővárosnak. A képviselő szerint az a legszomorúbb, hogy a Fidesz előzetes vállalása ellenére nem erősíti, hanem a belső kerületek javára gyengíti a fővárost.

hvg.hu

Megosztod?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .