Az ellenzéki pártok hajlanak a megegyezésre a kormány terrorellenes csomagjáról

Fotó: NBC
Fotó: NBC

A kormánypárti Gulyás Gergely mellett az ellenzéki pártok képviselői is konstruktívnak nevezték a Belügyminisztériumban (BM) pénteken délelőtt a kormány terrorellenes intézkedési csomagjáról tartott ötpárti egyeztetést.

Valamennyien azt mondták, ha a folytatás is hasonló lesz, jó esély van a parlamenti megegyezésre.

    A mintegy kétórás tanácskozás után a BM épülete előtt a sajtónak nyilatkozó ellenzéki képviselők kiemelték, hogy a BM egyes az ellenzék által kifogásolt pontokat rögtön törölt a javaslatcsomagból, emellett módosításokat, továbbá több ellenzéki javaslat beépítését is megígérte a tárca.
Az ellenzéki megszólalók konkrét példaként említve fontos eredménynek nevezték, hogy titkosítható szoftvert, illetve mobilapplikációt tartalmazó eszközöknek már használatát is büntethetővé tették volna. Ezt viszont ellenzéki javaslatokra kivették a szövegből. Ezzel együtt több politikus is felhívta a figyelmet, hogy az ilyen mobilapplikációkra 21. századi megoldást kellene találni.
Emellett az ellenzék ugyancsak kifogásolta a javaslatban a tömegrendezvények korlátozásáról szóló részt is. Ebben nem volt konszenzus, de ígéretet kaptak, hogy valamilyen konszenzusos megoldást találnak. Az egyik legvitatottabb pontként azt emelték ki, hogy a terrorellenes intézkedési csomag – egyébként kétharmados törvények által szabályozott – védelmi célú beszerzéseket is érint. Schiffer András az LMP frakcióvezetője felháborítónak nevezte, hogy a kormány a terrorellenes csomagba bújtatva akarja saját „ipari méretű lopását” legalizálni.
Az LMP-s politikus mellett a jobbikos Mirkóczki Ádám is azt mondta, akkor támogathatják a terrorellenes javaslatcsomagot, ha a védelmi beszerzések kikerülnek belőle.
Schiffer András és Gerstmár Ferenc, az LMP rendészeti szakszóvivője azt is kiemelte, hogy úgy látják a rendőrség így is túlságosan széttagoltan működik. Az LMP ismét azt javasolja, hogy a Terrorelhárítási Központ a rendőrség alá tartozzon.
Ezzel együtt Schiffer András szerint tárgyszerű, higgadt, s a részletekre is kiterjedő volt az egyeztetés.
Harangozó Tamás, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának szocialista alelnöke is azt mondta: előremutató volt a kormány terrorellenes intézkedési csomagjáról tartott megbeszélés. Mint kiemelte: több eredményt is sikerült elérniük. Példaként említette, hogy voltak „hajmeresztő” pontok a Belügyminisztérium javaslatában, de ezek közül többet visszavontak. A BM azt is megígérte, hogy az MSZP egy korábbi terrorellenes – többek között a terrorpropaganda tevékenységet büntető – javaslatát, az LMP hasonló tárgykörű módosításával együtt megvizsgálja, s a kormány elé terjesztik.
Kérdésre válaszolva Harangozó Tamás azt mondta: ha a BM tartja a szavát, „úgy lesz, ahogy itt megígérték”, s egyes vitatott kérdéseket még tisztáznak, akkor – mint fogalmazott – „egészen nagy százalékot ad annak”, hogy a BM terrorellenes intézkedéseket tartalmazó javaslatát támogatni tudják.
Az MSZP-s képviselő ugyanakkor azt mondta: számos kérdés van még, amelyeket tisztázni kell. Úgy tudják a kormány hétfőn ismét tárgyal a csomagról, s ezt követően a pártok még egyszer leülnek egy egyeztetésre. Harangozó Tamás viszont kitért arra is, úgy vélik a tervezett Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemzőközpont (TIBEK) létrehozása komoly információkoncentrációt jelent. Itt célhoz kötötten, de gyakorlatilag mindenkiről minden információt be lehet gyűjteni. Az MSZP-s politikus azt mondta: egyetértenek azzal, hogy a hatóságok tartsák a lépést a megváltozott biztonsági körülményekkel és kapjanak anyagi és jogi eszközöket, de fontos, hogy ehhez kontroll is társuljon. Az MSZP ezért azt javasolja, hogy a TIBEK tekintetében a parlament nemzetbiztonsággal foglalkozó bizottsága is kapja meg ugyanazt az ellenőrzési és információbeszámoltatási jogosítványt, amelyet a kormány megkap – fejtette ki a szocialista politikus.
A Jobbik is hasznosnak tartotta a kormány terrorellenes intézkedési csomagjáról tartott ötpárti egyeztetést. Mirkóczki Ádám, a párt képviselője – aki a parlament nemzetbiztonsági valamint honvédelmi és rendészeti bizottságának is tagja – a tárgyalás után a sajtónak nyilatkozva ugyanakkor hozzátette: felemás érzéseik vannak, hogy az ellenzéki kritikák mennyire lesznek a végső normaszövegben megtalálhatóak.
Kérdésre válaszolva azt mondta, várják hogy a titkosított kommunikációról szóló rész hogyan fog módosulni. Ezen felül, ha a védelmi beszerzésekről szóló – képviselő szerint ebbe a javaslatcsomagba nem is illő – passzus, valamint tömegrendezvények korlátozásáról szóló – véleményük alapján „önkényes visszaélésekre” lehetőséget adó pont kikerül a javaslatból, akkor jó esély van rá, hogy sikerül megegyezniük.
MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .