Több ezer gyanúsított lesz? Egy megosztásért rabosították őket Több ezer gyanúsított lesz? Egy megosztásért rabosították őket.

Egy kommentelő
Egy kommentelő

Mindazonáltal Kovácsot nem lehet holmi rabosítással megijeszteni, állítja, azok után is oszt és kommentel, hogy rágalmazással gyanúsítják és emiatt egymásnak adják a kilincset a tévéstábok nála és társainál az elmúlt napokban, így került az ATV Tetthely című műsorába is. Kovács Péter amúgy a tévészerepléstől sem lesz lámpalázas, lévén, hogy korábban a siófoki televízió főszerkesztője volt.
„A Mártírok útja 5-7. szám alatti ingatlanok telekhatárán található 66 négyzetméteres lakás értékesítését” tűzte tollhegyre jó néhány hónapja a „Balázs Árpád lapjáról kitiltottak” elnevezésű Facebook-oldal, mely mára Árpi lapjairól kitiltottakra változtatta a nevét. Az emlegetett siófoki ingatlan vételára a Facebook-oldal szerint ötmillió forint volt. „Ez elosztva 75 757 forint/m2. A Kertmozi szomszédjában, a siófoki éjszakai élet főutcáján; önök szerint az ilyen ügylet normááááliiiis?” – így a 2014 tavaszi ingatlaneladást taglaló cikk, melyre hivatkozva Balázs Árpád korábbi siófoki polgármester tett feljelentést azok ellen, akik semmi mást nem tettek, csak az elolvasás után megosztották a Facebook-on az írást. Pontosabban a több mint negyven megosztóból egyelőre legalábbis tizenhét ellen indult eljárás, többüket azóta már rabosították is, azaz bűnügyi nyilvántartásba vették: fénykép készült róluk.
– Fogalmam se volt arról, hogy egy sima cikkmegosztással bűncselekményt követhetek el – mondta lapunknak Kovács Péter, akit a siófoki rendőrkapitányság először még híresztelés gyanújával invitált kihallgatásra, később „becsületsértés vétségének megalapozott gyanúja miatt”. A rendőrség a november közepén tett vallomásakor pedig már azt közölte Kováccsal: gyanúsításának „tényállása és minősítése módosult”. E szerint a „Belvárosi lakást 5 millióért” címmel a „Balázs Árpád lapjáról kitiltottak társasága” elnevezésű oldalon megjelent cikk a becsület csorbítására alkalmas módon azt állította: Balázs Árpád akkori polgármester előnyben részesített az ingatlan eladására kiírt pályázatnál egy általa ismert személyt. „Ön – írja a rendőrség Kovácsnak – a cikket nyilvánosan megosztotta a Facebook közösségi oldalon, ezáltal a cikkről bárki értesülhetett. Ez nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazásnak minősül”.
Ezek után történt meg az exfőszerkesztő rabosítása, a tizenhét gyanúsított közül többen jártak már ugyanígy. Idő közben az eljárásba a Fonyódi Járási Ügyészség is bekapcsolódott, mely január 12-ig meghosszabbította a nyomozás határidejét. Csakhogy aligha zárulhat le addigra a nyomozás, hiszen a történtek a nagy médianyilvánosság miatt a napokban új fordulatot vettek. Az ominózus cikk negyvennél alig több megosztása már azt követően háromszázra ugrott (nyilván szolidaritásból), hogy több országos médium is hírt adott a siófoki rendőrségi nyomozásról. E héten aztán Gyurcsány Ferenc szólította föl arra a vele szimpatizáló Facebook-használókat (elvégre Kovács Péter és egy másik rabosított megosztó is helyi DK-aktivista), hogy „tiltakozásul oszd meg te is ezt a posztot”. Így mostanra már a másfél ezret is elkerülte a megosztások száma. Mi lesz ebből, több ezer becsületsértő-rágalmazó, több ezer gyanúsított?

„A véleményformálásban résztvevőket tilos megfélemlíteni büntetőeljárásokkal”

Czeglédy Csaba (amúgy az MSZP szombathelyi szervezetének elnöke) ingyen vállalta a siófoki „Facebook-bűnözők” védelmét. Az ügyvéd azt nyilatkozta Kovács Péter kihallgatásakor: „A büntetőeljárást megindítani sem lehetett volna, ugyanis a cselekmény nem bűncselekmény. A sérelmezett közlés közügyről szól, közpénzt érint, a mindenkori siófoki polgármester tevékenysége közvita tárgya, a sérelmezett közlés nem érinti Balázs Árpád emberi méltóságát. Alkotmánybírósági határozatok szerint is a közéleti vita elválaszthatatlan része a közügyek alakításában részt vevő, közhatalmat gyakorló, közpénzekről döntő személyek nyilvános bírálata. A véleményformálásban résztvevőket tilos megfélemlíteni büntetőeljárásokkal, az emberi méltóság büntetőjogi védelme csak a legsúlyosabb esetekkel szemben nyújthat oltalmat. Ergo, Balázs Árpád a sérelmezett közlést tűrni köteles”.
PolitiKuss: a tatai facebookozót tízezer forintra büntették
Első fokon 100 ezer, jogerősen 10 ezer forint pénzbüntetés megfizetésére kötelezte a bíróság nemrég a tatai Somogyi Máriát, mert a Facebook-on megosztotta mások kommentjét, mely a tatai önkormányzat egy vagyongazdálkodási intézkedését bírálta és az egyik megosztáshoz hozzá is szólt. Tata városa ötmillió forint sérelmi díjra perelte be a facebookozót.
A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) „PolitiKuss” elnevezésű kampányával arra akarja felhívni a figyelmet: tarthatatlan az a joggyakorlat, miszerint aki bírálja a politikusokat, az rágalmazási, becsületsértési büntetőpereknek teszi ki magát.
Forrás: somogyonlinehir.hu

Megosztod?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .