Tarlós István csatlakozott az államfő klímaváltozás elleni felhívásához

Tarlós csatlakozott
Tarlós csatlakozott

Tarlós István főpolgármester csatlakozott Áder János köztársasági elnöknek az éghajlatváltozást okozó környezetszennyezés elleni felhívásához. Budapest főpolgármestere ezt az után közölte újságírókkal, hogy az államfővel hétfő délelőtt megbeszélését folytatott hivatalában.
Tarlós István kijelentette: a kezdeményezésben a köztársasági elnököt „természetesen erőteljesen” támogatja, hiszen – mint mondta – a környezeti ártalmak kérdése, a minket követő generáció egyik, ha nem a legfontosabb problémájává kezd előlépni.
A főpolgármester emlékeztetett arra, hogy Al Gore volt amerikai alelnök világméretű klímavédelmi akciót indított, és ehhez csatlakozott Áder János. Új honlapot indítottak, www.elobolygonk.hu címen, ahol lehet csatlakozni a kezdeményezéshez, amelynek célja, hogy egymilliárd támogatót szerezzen a párizsi klímacsúcs előtt.
Ha a párizsi klímakonferencia nem tud hatékony lépéseket tenni, akkor nem tudni, hogy mi történik a jövőben – jegyezte meg Tarlós István, aki mindenkit arra kért, csatlakozzanak a mozgalomhoz.
Tarlós István azt mondta, valóban a 24. órában van az emberiség, a természetet nem használja, hanem kihasználja. Szerinte az államfő kezdeményezéséhez a Fővárosi Közgyűlés egésze csatlakozik majd.
Tarlós István a környezetszennyezés kapcsán beszélt arról, hogy akár háborúkat, akár modern kori népvándorlást is elindíthatnak a levegő-, a víz- és a talajszennyezéssel kapcsolatos problémák.
A Föld vízkészletének csupán két százaléka édesvíz, az erdőket irtják, a szén-dioxid-kibocsátás még mindig magas – mondta a főpolgármester, aki a globális felmelegedés kapcsán arra is felhívta a figyelmet, hogy hihetetlen veszélyeket rejt az magában, hogy néhány fok hőmérsékletemelkedéssel metán szabadulhat fel Szibéria fagyott talajából.
Áder János május 5-én sajtótájékoztatón közölte: amint tudomására jutott a kampány, március 25-én beszélt Al Gore-ral, és felajánlotta Magyarország és az ő személyes támogatását is a kampányhoz, amit – mint fogalmazott – az amerikai politikus örömmel fogadott, és közölte, Magyarország az első ország, amely csatlakozik a világméretű összefogáshoz.
A cél az, hogy a párizsi klímacsúcson résztvevő állami, politikai vezetők felé olyan világos és egyértelmű üzenetet küldjünk, ami arra ösztönzi a klímacsúcson résztvevőket, hogy egy ambíciózusabb, elkötelezettebb, nagyobb felelősségről tanúskodó megállapodást hozzanak tető alá, mint amilyen most éppen körvonalazódni látszik – mondta akkor a köztársasági elnök.
MTI

Megosztod?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .