A volt BKV-vezér visszavonta a hírhedt Nokia-dobozos vallomást

Hagyó Miklós semmilyen törvénytelenségre nem utasított, neki semmilyen pénzt nem adtam át – ezt mondta ma a bíróságon az a Balogh Zsolt, aki a BKV-megbízott vezérigazgatója volt, és aki 2010-ben azt állította, hogy Hagyó Miklós szocialista főpolgármester-helyettes egy Nokia-dobozban kért 15 millió forintot tőle.

Balogh Zsolt negyedrendű vádlott, aki egy ideig a BKV megbízott vezérigazgatója volt, visszavonta a nyomozati szakban Hagyó Miklós egykori szocialista főpolgármester-helyettesre, elsőrendű vádlottra tett, súlyosan terhelő vallomását a Kecskeméti Törvényszéken folyó per csütörtöki tárgyalásán.
A tárgyaláson levetítették azt a 4 óra 23 perces videofelvételt, amelyet 2010. szeptember 14-én vettek fel, Hagyó Miklós és Balogh Zsolt szembesítésén. A felvételen Balogh Zsolt több alkalommal, határozottan mondta Hagyó Miklós szemébe, hogy a főpolgármester-helyettes arra utasította, évente 15 millió forintot adjon át neki. Azt is mondta, hogy a kétszer 15 millió forintot eljuttatta Hagyó Miklósnak, másodszor egy nokiás dobozban adta át személyesen. Hagyó Miklós a felvételen tagadta Balogh Zsolt állításait. (Balogh Zsolt nem sokkal a 2010-es parlamenti választások előtt, március 6-án egy szombati Magyar Nemzet-interjúban beszélt a Nokia-dobozról, és Hagyó Miklós ügyeiről, a közvélemény számára innen híresült el a Nokia-doboz-ügy.)

A videofelvételen a negyedrendű vádlott azt mondta: a pénzkérést azzal indokolta Hagyó Miklós, hogy „vannak olyan munkatársai, akiknek a fizetését csak így tudja megoldani”, valamint egy csepeli idősotthonnak is juttat belőle. A nyomozóügyészségen készített felvételen Balogh Zsolt több alkalommal hangsúlyozta és a volt főpolgármester-helyettes szemébe is mondta, hogy félt tőle. A videón fenntartotta a rendőrség előtt tett vallomását, és úgy fogalmazott: „elvesztettem az állásomat, tönkrement az egzisztenciám, azzal a bűntudattal, amit ti okoztatok, nem voltam képes élni, ezért mondtam el az igazságot”.

Balogh Zsolt és Hagyó Miklós 2012 Forrás Google
Balogh Zsolt és Hagyó Miklós 2012 Forrás Google

Balogh Zsolt Hagyó Miklós szemébe mondta – többször tanúk megnevezésével együtt – azokat az eseteket, amikor a főpolgármester-helyettes utasította egy-egy konkrét ügyben. Hagyó Miklós a Balogh Zsolt által konkrét időpontokkal és helyszínekkel megjelölt találkozások egy részére nem emlékezett, másokról pedig azt állította, hogy nem az történt, amit vádlott-társa állít. Hagyó Miklós minden egyes alkalommal azt mondta, hogy ő soha nem utasította, nem fenyegette Balogh Zsoltot, törvénytelenséget nem kért tőle. Balogh Zsolt a felvételen végig nyugodt volt, határozottan tett vallomást.
Homonnai János ügyész a vetítés után azt mondta, hogy a felvétel az eljárás törvényességét bizonyítja, a terheltek vallomásait védőik jelenlétében, a törvényi figyelmeztetések elhangzása után vették fel. A jegyzőkönyvek is azt bizonyítják, mondta, hogy a védők nem észrevételeztek semmilyen törvénytelenséget az eljárás során, csak három-négy évvel később emeltek kifogást.
Balogh Zsolt ezután jelentette be, hogy a szembesítéskor tett vallomását nem tartja fenn. Azzal indokolta a vallomás visszavonását, hogy akkor ezért tett súlyosan terhelő vallomást Hagyó Miklósra, hogy „ne tartóztassák le, mint a többieket”. Balogh Zsolt az eljárás kezdete óta szabadlábon védekezik, letartóztatását nem kezdeményezte az ügyészség.
„Hagyó Miklós semmilyen törvénytelenségre nem utasított, neki semmilyen pénzt nem adtam át” – mondta a negyedrendű vádlott, aki a bíróság előtt eddig nem tett vallomást. Hadnagy Ibolya tanácsvezető bíró megkérdezte Balogh Zsolttól, hogy meggondolta-e, amit mondott. A vádlott csak annyit válaszolt: „igen, de nem kívánok egyebet mondani”.
A vádirat szerint a Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettes által létrehozott és vezetett bűnszervezet 2007 januárjától 2008 augusztusáig 1,49 milliárd forintot meghaladó vagyoni kárt okozott a BKV-nak. A vádhatóság Hagyó Miklóst folytatólagosan, bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettével mint felbujtót, kétrendbeli, vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetés bűntettével, hivatali visszaélés bűntettével, valamint hivatalos személy által elkövetett zsarolás bűntettével vádolja.
A per jövő kedden tanúkihallgatással folytatódik.
Forrás: hvg.hu
Megosztod?

1 hozzászólás

  1. Author

    De izgi! A végén kiderül, hogy senki nem volt sáros az MSZP-nél, az egész egy jól kitervelt karaktergyilkosság sorozat volt. Hunvald is szabadlábon, nem követett el semmit.Simonról is kiderül mindjárt, hogy egy ártatlan ember volt és még most is az. Dolgozik a föggetlen magyar bíróság.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .