Lázár János felülvizsgálati kérelemmel fordul a Kúriához

Lázár János Fidesz
Lázár János Fidesz

Lázár János felülvizsgálati kérelemmel fordul a Kúriához a Fővárosi Ítélőtábla korábbi külföldi utazásait érintő csütörtöki döntése kapcsán.
A Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtök késő esti, MTI-hez eljuttatott közleményében hangsúlyozza: az ítélőtábla döntését „természetesen tudomásul veszem és tiszteletben tartom, de élni fogok a törvények által biztosított jogaimmal és felülvizsgálati kérelemmel fordulok a Kúriához”.
Hangsúlyozza: „tekintettel arra, hogy az utazások költségeit megfizettem, azok nem érintenek költségvetési forrást, és erről a sajtón keresztül több alkalommal is részletes tájékoztatást adtam, az utazások további részletei senkire nem tartoznak”.
A Fővárosi Ítélőtábla csütörtöki másodfokú, jogerős döntése szerint ki kell adni a fideszes politikus két 2013-as külföldi útjának egyes adatait. Pethő András az origo.hu újságírójaként közérdekű adatok nyilvánossága miatt indított pert, mivel korábban nem adott ki neki minden kért adatot a Miniszterelnökség Lázár János 2012. novemberi angliai, 2013. márciusi svájci és 2013. júliusi olaszországi két-háromnapos útjairól.
Időközben nyilvánosságra került, hogy Lázár János – akkor még államtitkár – és egy kísérője szállodaköltsége Angliában csaknem egymillió, a másik két helyen fél-félmillió forint volt. Lázár János utóbb ezeket az összegeket befizette az államkincstárnak.
A felperes többek között azzal érvelt az eljárásban, hogy a kért adatok alapján ítélhető meg, pazarlóan működik-e az állam. Az alperes pedig egyebek mellett arra hivatkozott, hogy az adatkérés túlságosan általános, valamint a kért adatok kiadása nemzetbiztonsági kockázatot jelenthet.
A pert ezután kettébontották, mert az angliai úttal kapcsolatban minősített adatok is felmerültek.
A svájci és olaszországi út ügyében a Fővárosi Törvényszék tavaly májusi elsőfokú ítélete kimondta, hogy ki kell adni a szállodák nevét és azt, hogy az út az államtitkár melyik közfeladatának ellátásához kapcsolódik. Lényegében ezt a döntést hagyta helyben és emelte jogerőre a tábla csütörtökön.
A londoni úttal kapcsolatos közérdekű adatigénylés ügyében a Fővárosi Törvényszéken folyik az elsőfokú eljárás.


MTI

Megosztod?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .