30 éve a parlamentben

A Péter

Az „átkosban” politizáló politikusok is megirigyelhetik a Fidesz néhány őskövületének ragaszkodását a hatalomhoz. Kevés olyan pártot. illetve pártvezetőt, párttagot ismerünk, akik ennyi éven keresztül ragaszkodtak a székükhöz és a hatalomban betöltött szerepükhöz.

Kádár János a maga 33 évével (1956-1989) ugyan még viszi a pálmát hazánkban, de biztos vagyok abban, hogy Orbán és harcostársai túl fogják lépni ezt az időt.

Orbán Viktor a maga 30 év és 8 napjával az első, de Révész Máriusz sem Pityu a maga közel 24 évével. Elképesztő, hogy ennyi ideig folyamatosan ott tudtak lenni az Országgyűlés padsoraiban. Már-már tiszteletet érdemelnének, ha ez érdem lenne.

Kereken harminc éve ül a parlamentben Orbán Viktor, Kövér László, Németh Zsolt és Kósa Lajos; a rendszerváltó országgyűlésből ők négyen maradtak bent nyolc ciklussal és három évtizeddel később is. Az alábbi illusztráció május másodikai állapotokat tükrözi.

 

 

A 90-es választáson 58 párt vett részt – elképesztő – közülük végül hat jutott be listán a parlamentbe: MDF, SZDSZ, FKgP, MSZP, Fidesz és a KDNP – ez a párttérkép lett meghatározó a következő két évtizedre is.

„Az ország modernkori történelmében ez volt az első olyan választás, amely az általános, egyenlő és titkos választójog, illetve a tájékoztatás többé kevésbé érvényesülő esélyegyenlősége alapján is szabadnak és demokratikusnak volt tekinthető”

– mondta arról az időszakról Mink András történész

Miközben az SZDSZ maga radikálisabb, határozottan antikommunista és értelmiségi csoportosulásnak számított, az MDF a „nyugodt erő” hangsúlyozásával növelte népszerűségét.

 

„Vagy mi, vagy a mucsa”

Az index.hu összeállítása a hőskorszakról, amikor az SZDSZ maga radikálisabb, határozottan antikommunista és értelmiségi csoportosulásnak számított,
az MDF a „nyugodt erõ” hangsúlyozásával növelte népszerűségét.

Én elolvasnám a helyedben

Megosztod?