Két baloldali lista is lehet 2018-ban

Két baloldali lista is lehet 2018-ban, több párt is kizárta az együttműködést egymással. Az Együtt nem kér az MSZP-vel és DK-val közös listából, a Liberálisokat pedig a DK vétózta meg.

A Párbeszéd még mindig bízik az előválasztásban, a 106 egyéni jelöltön kívül, a listáról és a közös miniszterelnök-jelöltről is így döntenének.
A kvótaellenes népszavazás napján hívta tárgyalóasztalhoz a Párbeszéd az ellenzéki pártokat, hogy közösen vágjanak neki a 2018-as országgyűlési választásnak. Az előválasztás feltételeiről még nem állapodtak meg, de ha lesznek közös jelöltek, a baloldalon legalább két pártlista versenyez majd az ellenzéki szavazatokért.

„A Párbeszéd azt szeretné, hogyha létrejönne egy előválasztás, ahol a miniszterelnök-jelöltet, az egyéni jelölteket, a listákat egyaránt a választók állítják össze. Minél nyitottabb legyen ez az előválasztás ilyen értelemben és legyen nyitott olyan értelemben is, hogy el tudjanak indulni független jelöltek, el tudjanak indulni társadalmi szervezetek, civil mozgalmak ezen a választáson, hiszen azt láttuk hogy a régi baloldal pártjai önmagában nem elég erősek ahhoz, hogy leváltsák a Fideszt” – mondta Tordai Bence, a Párbeszéd szóvivője.

Az Együtt az MSZP-ból és a DK-ból, a DK a Liberálisokból nem kér

Az Együtt is előválasztást akar a 106 egyéni körzetben, de az MSZP-vel, DK-val közös listából nem kér. „Rengeteg, sokkal több egyéni választókerületet meg lehet nyerni ellenzékieknek és ebből az Együtt is ki tudja venni a részét és azt is gondoljuk, hogy rengeteg olyan kormányváltást akaró szavazó van politikai középen, a kiábrándultak között, akik nem szeretnének az MSZP-re meg a DK-ra szavazni. Ezért mi egy önálló listát állítunk, amely lista, a megújulás listájaként megszervezi azokat a politikai erőket, akik nem a régi pártokhoz tartoznak, de közben kormányváltást szeretnének” – nyilatkozta Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke.

A baloldali összefogásból Gyurcsány Ferenc által kitúrt Liberálisok a kormányváltás érdekében mindkét megoldásra nyitottak. „Az egyetlen ellenzéki, illetve demokrata ellenzéki lista lenne az, ami végül sokkal inkább szolgálná azt, hogy le tudjuk váltani Orbán Viktort és kormányát. Ugyanakkor, hogyha erre nem talál a jelenlegi demokrata pártok csoportja egy jó megoldást, akkor a két lista, az még mindig sokkal jobb lenne, mint hogyha külön-külön elindulnánk, egymásnak esnénk és aztán gyakorlatilag saját magunkat bontanánk le” – vélekedett Bősz Anett, a Magyar Liberális Párt ügyvivője.

A DK alelnöke szerint a választókat nem érdekli a baloldali pártok alkudozása. „Olyan körülmények között, amikor egy kórházban öt nap után találnak meg egy hullát, ilyen körülmények között arról beszélni, hogy egyébként milyen technikai koalíció jöhet létre – azt gondolom – hogy értelmetlen és felesleges. Az embereket ma nem ez érdekli. Az érdekli, hogy normálisan meg tudjanak élni, hogy jobb legyen az életük” – mondta Varju László.

A Publicus Intézet felmérése szerint egy baloldali összefogás Budapesten legyőzné a kormánypártokat, sőt csak az MSZP-nek és a DK-nak közösen nagyobb a támogatottsága, mint a Fidesznek.

[Fancy_Facebook_Comments]

Megosztod?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .