Már érezhető az afrikai országokkal kötött migrációs egyezmények hatása

Meghozták az első eredményeket azok a partnerségi megállapodások, amelyeket az Európai Unió kötött öt afrikai országgal a migrációs áradat hatékonyabb kezelése érdekében – derült ki az Európai Bizottság kedden közzétett jelentéséből.

    A brüsszeli testület tájékoztatása szerint a partnerségi egyezményekről szóló bizottsági javaslat elfogadása óta eltelt négy hónapban sokat dolgoztak a migrációs származási és tranzitországokkal való együttműködés elmélyítésén.
A friss jelentésben a Nigerrel, Nigériával, Szenegállal, Malival és Etiópiával létrejött megegyezéseket értékelték. Mint írták, az eredményközpontú megközelítés meghozta az első gyümölcseit. A fontos tranzitországnak számító Nigerben például valamelyest mérséklődött az átutazó migránsok áradata, az önkéntesen visszatérők száma ezzel párhuzamosan emelkedett, és számos embercsempészt őrizetbe vettek.
Maliban, Nigériában és Szenegálban elsősorban a kiváltó okok kezelésén dolgoznak célzott projektekkel, Etiópiában pedig az országban tartózkodó mintegy 700 ezer menekültnek, illetve az őket befogadó helyi közösségek tagjainak próbálnak segíteni – közölte az Európai Bizottság.
A bizottság emellett arról is beszámolt, hogy napokon belül tárgyalások kezdődnek a nigériai hatóságokkal a bevándorlók visszafogadásáról szóló egyezményről.
„Az első értékelő jelentés azt mutatja, hogy működik az új megközelítés (…) A feladat most az, hogy fokozzuk az erőfeszítéseinket” – hangsúlyozta Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke.
A partnerségi keretmegállapodás célja az emberéletek mentése, a visszatoloncolások fokozása, a migráció kiváltó okainak kezelése, valamint az, hogy a menekültek és migránsok közelebb maradhassanak az otthonukhoz. Az elképzelés az Európai Unió és Törökország közötti megállapodáson alapul, de nem „puszta másolat”, hanem az egyes országok helyzetére szabják az egyezségeket.
A tavalyi évben az illegális úton Európába érkezők túlnyomó többsége szíriai és iraki állampolgár volt, az uniós vezetőket azonban egyre inkább aggasztja a világ legszegényebb kontinensének számító Afrikából meginduló migrációs hullám lehetősége.


MTI

Megosztod?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .