Osztrák külügyminiszter: Embercsempész-ösztönző programot üzemeltetünk

Gyakorlatilag egy embercsempész-ösztönző programot üzemeltetünk, fakadt ki hétfőn Sebastian Kurz. Az osztrák külügyminiszter lehetővé tenné, hogy a menedékjoghoz folyamodók már saját hazájukban beadhassák a menedékkérelmet.

Sebastian Kurz néppárti osztrák külügyminiszter
Sebastian Kurz néppárti osztrák külügyminiszter

Sebastian Kurz néppárti osztrák külügyminiszter azon dolgozik, hogy lehetővé tegye, hogy a menedékkérők már saját hazájukban benyújthassák a menedékkérelmüket. Az ÖVP-s politikus szerint így kikerülhető lenne, hogy súlyos összegek landoljanak az embercsempész-hálózatoknál, valamint a háborús övezetektől Európába tartó hosszú utat megjárni képtelen idősek, betegek és gyermekek előtt is megnyitná az európai menedékjogi lehetőségeket.
„Az, amit mi itt most csinálunk, az részben az embercsempészek támogatása” — nyilatkozta a jelenlegi uniós és osztrák migrációs politikáról Sebastian Kurz a Frankfurter Allgemeine cikke szerint. Kurz támogatná azokat az unió által szorgalmazott hotspotokat is, amelyek főként Görögországban, Magyarországban és Olaszországban kijelölt helyeken regisztrálnák a határon átérkező migránsokat. Az osztrák külügyminiszter az EU-n kívül, így Szerbiában de akár Nigerben is szívesen látna egy-két hasonló intézményt.
Kurz szerint igencsak feszültté vált mára a helyzet, ez pedig annak köszönhető szerinte, hogy a nemzetállamok javaslatait ignorálták, ezért magukra maradtak a helyzet megoldásában. Kurz szerint ideje kimondani, hogy a jelenlegi uniós menekültügyi rendszer nem működik, hiába ragaszkodnak hozzá ők is. „A határok nélküli Európa ideája az erős, őrzött külső határokon nyugszik. Ha tovább figyelünk tétlenül, az a gyanúm, hogy valami történni fog. Mit fogunk csinálni, ha az Iszlám Állam egy katonája elvegyül a menekültáradatban? Mit fogunk csinálni, ha megtörténik a tragédia? Mert ezesetben gyorsan meg fog változni Európában a diskurzus és a hangulat.”
Forrás: mandiner.hu
Megosztod?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .