Egyéb, Fidesz, Hírek

Orbán elővette a fegyverét

Az idegenellenességre épít a kormány által meghirdetett új nemzeti konzultáció. Május elejétől nyolcmillió levelet küldenek ki az állampolgároknak, 960 millió forintért. A Fidesz 12, indulatokat gerjesztő kérdéssel akarja elterelni a figyelmet a belpolitikai kudarcairól.

A kormány pénteken bejelentette, hogy tizenkét kérdést tesz fel a bevándorláshoz, megélhetési bevándorláshoz, illetve részben a terrorizmushoz kapcsolódó nemzeti konzultáció során. Nyolcmillió levelet küldenek ki az állampolgároknak május elején, a válaszokat július elejéig várják.
Az újabb konzultáció 960 millió forintba kerül, a kormány a végleges költségről csak később ad tájékoztatást.
Orbán Viktor évek óta kommunikációs csodafegyvernek tartja az össznépi levelezést. Legutóbb azután vetette be, hogy több tízezer tiltakozó meghátrálásra kényszerítette az internetadó bevezetésének ügyében – a világhálóval kapcsolatos nemzeti konzultációt a kormányfő Deutsch Tamásra bízta.
A Fidesz elmúlt fél éves népszerűségvesztését eddig nem sikerült megállítani, a párt az Ipsos legutolsó mérése szerint már csak 21 százalékon áll az összes választókorú körében. Bár mindenki magabiztosságot próbál sugallni, de szemmel látható, hogy lényegében a teljes kormányzati kommunikáció azon erőlködik, hogy valamiképp elmozdítsa Orbán Viktort és a Fideszt a holtpontról. Ennek részeként megpróbálják leválasztani Orbánról az egyre nagyobb indulatokat kiváltó főtanácsadóját, Habony Árpádot, s már harcba állították a feleségét, Lévai Anikót is, aki a Story magazinban beszét az „emberarcú” kormányfőről, családapáról és férjről.
Ebben a helyzetben találta Orbán Viktort a csütörtöki rendkívüli EU-csúcs, amelynek apropója az európai szinten valóban aggasztó menekültkérdés volt. A tagországok vezetői úgy döntöttek, hogy a további földközi-tengeri tragédiák megfékezése érdekében megháromszorozzák az EU határőrizeti művelete, a Triton költségvetését. A menekülteket szállító embercsempészek ellehetetlenítése és hajóinak megsemmisítése szintén prioritást élvez majd a jövőben. A migrációs válság megoldása érdekében több tagállam – köztük Németország, Franciaország és az Egyesült Királyság – hajókat, helikoptereket és pénzt ajánlott fel a műveletekhez, ám lapunk tudomása szerint Magyarország nincs a felajánló országok között. A Külgazdasági és Külügyminisztérium sajtóosztálya a hét elején azt nyilatkozta a Népszabadságnak, hogy eddig a „Triton művelethez specifikus magyar hozzájárulás nem történt”.
Nagyon úgy néz ki tehát, hogy a miniszterelnök inkább idehaza próbál politikai tőkét kovácsolni a témából. Orbán Viktor a Kossuth Rádiónak adott pénteki nyilatkozatában azt hangsúlyozta, a bajba jutott embereket meg kell menteni, de közben olyan politikát kell kialakítani, ami segít nekik, hogy ott maradhassanak, ahol születtek. „Európa határait meg kell védeni!” – szögezte le. Szerinte „nincs szükség” bevándorlókra, de ez is olyan kérdés, amire a júliusi EU-csúcson kell majd választ találni, ahol a koszovói menekültek kérdése is előkerülhet majd. Orbán szerint jobb lenne, ha a tagállamok maguk dönthetnék el, hogyan akarják megfékezni a menekülthullámot.
Forrás: nol.hu

Szólj hozzá! De valami értelmeset. Amivel nem sérted meg a másikat. Csak itt engedélyezett a hozzászólás, mert a hülye EU hülye GDPR törvénye miatt nem fogunk büntetést fizetni. Köszönjük.

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé.

1 × 2 =

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..