Orbán Viktornak meg kell hallania az együttműködés parancsát

2008-11-02

Semmit nem felejtenek, és semmit nem tanulnak – jegyezte meg Gyurcsány Ferenc a Népszavában pénteken közölt interjúban. A miniszterelnök azt mondta: a legnagyobb ellenzéki párt ugyanazt a fáradt lemezt nyomja 2006 óta, bármi történjék a világban.

Emlékeztetett arra: a nemzeti csúcsot követően, már három ötpárti tárgyalás volt, és ilyen körülmények között Orbán Viktornak meg kell hallania az együttműködés parancsát, ha akarja, ha nem. „Ebben a helyzetben az együttműködés miniszterelnöke vagyok. A Fidesz elnöke pedig a pártoskodás vezére. Mindenki eldöntheti, melyik utat követi” – jelentette ki a kormányfő.
Gyurcsány Ferenc azt mondta, most nem babra ment és megy a játék. „Sem idő, sem energia nincs arra, hogy rossz, megkopott politikai poénokra válaszoljon az ember. Úgy gondolom, energiánkat másra kell koncentrálni” – fogalmazott a lapnak. Szólt arról is, hogy ugyanakkor két ellenzéki párt, az SZDSZ és az MDF rendkívül felelősen vesz részt a válságkezelő folyamatban: nem népszerűséghajhász módon, és együttműködésre készen.
Gyermekded, sőt silány gondolkodásnak nevezte, hogy miatta lenne ilyen magas a jegybanki alapkamat. „2000-ben Magyarországon az irányadó kamatláb nyolc százalékkal volt magasabb, mint a Cseh Köztársaságé. Ki volt akkor a miniszterelnök? Ez akkor azt jelenti, hogy 2000-ben ezek szerint a pokolba kívánták volna a piacok az akkori miniszterelnököt?” – tette fel a kérdést a kormányfő.
Gyurcsány arra a kérdésre, Sólyom László megkérdezte-e őt a válság idején, hogy hogyan állunk, és ajánlott-e fel valamilyen segítséget, azt válaszolta: nincs róla tudomása, hogy a köztársasági elnök kezdeményezett volna tájékozódást, vagy beszélgetést a jegybankelnöknél, vagy a pénzügyminiszternél, nála pedig nem jelentkezett ez ügyben. „Elbizonytalanít a köztársasági elnök úrnak a Nemzeti csúcsot elutasító magatartása. Nem tudom, mennyire érdekli őt ez a kérdés. De ezt neki kell eldönteni. Ha ő tájékoztatást kér, mi a legnagyobb örömmel és készségesen tesszük ezt meg” – közölte a miniszterelnök. Kitért arra, az önkormányzati reformról muszáj újra leülni egyeztetni az ellenzékkel, mert azok a milliárdok, amelyeket arra költenek, hogy minden településnek van önálló hivatala, útépítésre, szociális ellátásra is fordíthatók lennének.

Megosztod?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .