Tollra fel!- népszavazási idény köszöntött az országra

 

Szájmon Templár

Az NVB összesen 11 népszavazási kérdésről határozott július 30-án. Egy kalappal elmeszeltek költségvetési kérdésre hivatkozva, ugyanis olyan kérdésekben nem lehet népszavazást kiírni.

A Thürmer-féle Munkáspárt többet is beadott, egyet elfogadtak – írta meg a telex.hu de nem ezt:

Egyetért-e Ön azzal, hogy az Alaptörvény, Szabadság és felelősség rész, XX. cikk (1) ,,Mindenkinek joga van a testi és lelki egészséghez” alapján, mindenki számára elérhető,
ingyenes, államilag biztosított egészségügy legyen?

volt az első Munkáspárti kezdeményezés, de a fenti okokra hivatkozva elmeszelték. 

 

A munkáspárti kérdésmaraton folytatódott a tanköteles életkor megemelésére vonatkozó kérdéssel.:

Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés módosítsa a köznevelési törvényt úgy, hogy Magyarországon a tankötelezettség újra 18 éves korig tartson?

Az NVB elnöke, Téglás András itt kivételesen arra tett javaslatot, hogy hitelesítsék a kérdést, és a delegáltak egyhangúlag meg is szavazták. 

5 perc szünet után az LMP népszavazási kezdeményezése is kukába került

Ezután 5 perc szünetet tartott a bizottság, majd következett Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke éghajlatvédelmi témájú kérdése:

Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarország 2030-ra 65%-kal csökkentse az üvegházhatású gázok kibocsátását az 1990-es szinthez képest?

Az NVB elnöke arra tett javaslatot, hogy ezt a kérdést ne hitelesítsék, mert állítása szerint nem felel meg az egyértelműség követelményeinek, és az országgyűlésre 5-6 éves kötelezettséget ró, a vonatkozó törvényben márpedig rögzítik, hogy 3 évnél hosszabb kötelezettséget nem támaszthat egy kérdés.

Csonka Krisztián, az LMP friss delegáltja (akit a párt a visszahívott Bodolai László helyére delegált), és Avarkeszi Dezső nem értettek egyet ezzel az indoklással, szerintük teljesen konkrét a kérdés (a hatályos stratégiában is ugyanez a mondat szerepel, csak más százalékkal), az 5-6 éves kötelezettség problematizálása pedig furcsa, hiszen ez azt feltételezné, hogy a következő kormányoknak nem lesz fontos a klímavédelem. A kérdés hitelesítését végül 8-6 arányban elutasította az NVB.

A homofóbossal nem volt gond. Mind az 5 átment. Ehhez persze kellett az is, hogy az ellenzői kivonuljanak a szavazásról.

A kérdések az alábbiak:

  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozást tartsanak?
  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?
  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára is elérhetőek legyenek nemátalakító kezelések?
  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be?
  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg?

Szemfényvesztés az egész. Csak arra jó, hogy a kedves urak, majd az őket támogató Fidesz szavazókra támaszkodva lebegtessék Brüsszel előtt, hogy – no látják? Nálunk demokrácia van! Az „egész” ország egyet ért a törvénnyel. 

 

Irány az urna! – mondhatnám


Hirdetés

duguláselhárítás Budapest


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .