Gödöllő polgármestere kitálal

“A miniszterelnök vagdalkozzással felérő bejelentése megdöbbentő. Ócska, kommunista módszer betörni mindazokat, akik nem az ő és pártja politikájának követői”

Gémesi Orbán bejelentéséről: Ócska, kommunista módszer betörni a más véleményen lévőket. Gusztustalan kihasználni a járványhelyzetet arra, hogy betörjék a nem kormánypárti önkormányzatokat – nyilatkozta lapunknak Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke, aki szerint csődbe fognak jutni a nem kegyelt önkormányzatok és az ellenzéki települések lakói lesznek az iparűzési adó drasztikus csökkentésének valódi kárvallottjai.

A kis- és középvállalkozások, valamint az egyéni vállalkozók iparűzési adóját január 1-től a felére csökkentik. A 25 ezer fő alatti települések a kormánytól támogatást kapnak, a nagyobb önkormányzatok pénzügyi helyzetét egyenként tekintik át – jelentette be szombaton Orbán Viktor a gazdaságvédelmi akcióterv részeként.

Az iparűzési adó felfüggesztése vagy mérséklése korábban is felmerült. A polgármesterek azonban – pártállástól függetlenül – figyelmeztettek, hogy már az nehéz helyzetbe hozza az önkormányzatokat, hogy annak mértéke a bevételtől függ, azaz a járvány miatti gazdasági válság önmagában is nehéz helyzetbe hozza az önkormányzatokat.

“Csődbe fogunk jutni” – reagált lapunknak Gémesi György Gödöllő polgármestere, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke. “Így nem tudunk költségvetést csinálni, hogy majd meglátjuk mit adnak, mi alapján vizsgálják át a költségvetésünket, eszünk-e a kormány tenyeréből vagy nem” – részletezte.

Ennek a lépésnek elsősorban a településeken élők lesznek a kárvallottjai Gémesi szerint: “Az iparűzési adó 80 vagy inkább 90 százaléka működést finanszíroz. Közvilágítás, hóeltakarítás, óvoda, bölcsőde, szociális és egészségügyi feladatok, közlekedés” – ismerteti a polgármester mire nem jut pénzük, ha elvonják az iparűzési adónak akár csak a felét is.“

A miniszterelnök vagdalkozzással felérő bejelentése megdöbbentő. Ócska, kommunista módszer betörni mindazokat, akik nem az ő és pártja politikájának követői” – mondja Gémesi.“Innentől kezdve majd mehetünk a költségvetést bemutatni, hogy majd a pártbizottság – írja bele, hogy pártbizottság – eldöntse, hogy ad, vagy nem ad.

Ki hová tartozik, ez ennyit jelent” – válaszolta arra a kérdésünkre, hogy mit jelenthet a miniszterelnök bejelentésében az a kitétel, hogy a 25 ezer feletti települések esetében egyenként tekintik át a pénzügyi helyzetet.

“Ez eddig is így volt. Ki melyik politikai irányzatot képviseli és annak megfelelően kap pénzt”

– fűzte hozzá.“Az önkormányzatok fizetnek adót, az úgy nevezett szolidaritási adót. Ezek után kihasználni a vírushelyzetet egy ilyen önkormányzati megszorításra, én ezt gusztustalannak tartom. Írja le nyugodtan: ez gusztustalan” – foglalta össze a véleményét Gémesi a miniszterelnök által bejelentett lépésekről.

Megosztod?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .