„Free EÜ!”

A Péter

Ezt, a mindenki számára érthető rövidke jelmondatot „tűzte” lufijára az egészségügy. „FREE EÜ.”

Az októberben  rohamtempóban elfogadott jogállási törvény, mely az egészségügyiek – persze nem  mindenkinek – járó komoly béremelés mellé számos a szakápolók, orvosok és eü. dolgozók számára  negatív elemeket is tartalmaz.

A javaslat nem szimplán az elfogadott béremelés jogszabályi hátterének megteremtéséről szólt. Egy újfajta jogviszony, az egészségügyi szolgálat bevezetését kezdeményezte a jogrendszerbe, és számos, első látásra szigorúnak tűnő összeférhetetlenségi szabályt rendelt a státusz, ezzel együtt a magasabb bérek megszerzéséhez.

Ez a marketingben árukapcsolásnak hívják, amit az idevágó törvények tiltanak is.  A módosítás januártól lépne hatályba.

Az új jogállás értelmében minden orvos, szakápoló, nővér, akár két évre vezényelhető az ország bármelyik kórházába, ahol szakember hiánnyal küszködnek. Az október 23-án megrendezett, az  SZFE mellett kiálló tüntetéshez csatlakozott az egészségügy is a „Free EÜ.” jelmondattal.

Hirdetés

Az egészségügyi társadalom lépett. Többségük nem hajlandó aláírni az új szolgálati jogviszonyt és tervezik a rendszer elhagyását. Petíciót készítettek, melyet minél több  egészségügyessel szeretnének aláíratni, így tudatva a kormánnyal, hogy a rendelet számukra így nem elfogadható. A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara erről szóló petícióját már 18 ezren írták alá, hétfő éjfélig gyűjtötték az aláírásokat, melyeket a héten adnak át az Országgyűlésnek.

Az aláírók gyakorlatilag ezzel kilépnének az állami egészségügyből, ami már amúgy is szakápoló és orvos hiánnyal küszködik. Az új törvény a magánszektorban tevékenykedőket sem hagyja ki.

A törvény tartalmazza a „hálapénz” kivezetését és komoly, akár börtönbüntetéssel sújtja azokat akik elfogadják, de azokat is akik felajánlják. Erről a témáról a 24.hu portálon értekezett Dr. Dul Zoltán  fogorvos.

A törvény miatt, az egészségügyből távozni szándékozók miatt, akár végleg megroppanthatja a rendszert.

Azt azért jó tudni, hogy a COVID 19 vírus következtében megnövekedett teher, mely a hazai egészségügyre hárul, rengeteg orvost és szakápolót kíván, de belőlük kevés van. Egyes információk szerint a már most átvezényelt szakápolók gyakorlatilag azt sem tudják mi vár rájuk, és az új területen szembesülnek a körülményekkel, melyek számukra is nagy egészségügyi veszélyt rejt.

“FREE EÜ!” -s demonstráló október 23-án. A fotó remekül ábrázolja kiszolgáltatottságukat. Nem merik arcukat vállalni. Fotó: APEV forrás

Koronavírus: „Rémálom az egész, szeretnék felébredni!” – mondja egy vidékről átvezényelt szakápoló

A Kútvölgyi kórházba küldött szakápoló szerint 32 betegre hárman vannak. Sok embert veszítenek el, és a bent fekvők iszonyúan magányosak – írja a Szeretlek Magyarország.

A portálnak nevének elhallgatását kérő ápolót vidékről vezényelték Budapestre és mint mondta

„Ki kellett találnom, hogyan jutok oda, bepakolni, aztán alvás, és reggel indulás.”

Őt a Kútvölgyibe vezényelték, mely kórház az első szakasz végén bezárt.

„Ez a kórház már nem működött egy ideje, mi fogadtuk az első betegeket.”

– meséli a szakápoló. Székesfehérvárról, Szekszárdról, Esztergomból, Dunaújvárosból, Győrből és Dömsödről küldtek egészségügyi személyzetet most ősszel a Kútvölgyibe. Olyanokat is, akik korábban még sohasem ápoltak koronavírus-fertőzötteket.

„Az orvosok sem a megfelelő területen vannak, ráadásul volt olyan is, hogy két tapasztalatlan, másodéves rezidens volt éjszakára”

– jellemzi a helyzetet.

Nem kell jósnak lenni ahhoz, hogy egyértelmű legyen. Ez, veszélyesebb, mint az orvos hiány. Beszámolója szerint a háttér feltételek sincsenek meg, kevés a védőruha, a beteghordozóknak nem is jut a folyamatos cserére.

Rengeteg dolgozó, nem meri felemelni a szavát, félve a retorzióktól, féltve állásukat, megélhetésüket. Erről írt a 444.hu cikkében, ahol a Dunaújvárosi kórház igazgatója fenyegetőzik. Sokuk kölcsönök segítségével jutott előbbre és bizony azt fizetni kell. Még ha, most moratórium is van. (Ettől függetlenül a kölcsön kamatait továbbra is fizetni kell).

Szumma szummarum kemény tél elé nézünk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .