Tegnap az Akadémia, ma az…

Az egyetemisták már most győztek: ellenállásukkal egy nemzedék példaképeivé válnak.

Látni kell ugyanakkor, hogy az Akadémia intézményhálózatának tönkretétele, a Színház- és Filmművészeti Egyetem bekebelezési kísérlete egyazon sorozat különböző epizódjai. A következő rész a magyar könyvkiadás lesz – erről beszélt Hiller István, az MSZP oktatási szakpolitikusa kedd este az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

 

Hirdetés

NEM KELL RÖGTÖN A BONTÁSRA GONDOLNI!

Az autonóm szellemi élet felszámolására tett fideszes lépések valójában egy sorozat epizódjai, ám az új közösségek képesek lehetnek a megfelelő közéleti ellenállás kifejtésére, mondta Hiller István.

„Itt nem a tantermek, hanem egy külső helyzet kovácsolt a fiatalokból és idősebbekből egy közösséget. Igazuk van, ugyanis ennél erősebb, álságosságba csomagolt központosítás a magyar felsőoktatás történetében még nem volt, mivel azt a látszatot akarják kelteni, hogy ők nem azok, akik.(…) Ezért az, hogy ez így nem fog működni: teljesen egyértelmű”

– jegyezte meg.

Hangsúlyozta, a kormány a politikai és gazdasági terület hatalomátvétele után a szellemi, intellektuális élet feletti hatalomgyakorlást, annak irányítását akarja átvenni. „Ha pusztán annyit be tudnának ismerni, hogy „ez, amit csinálunk, egy hatalomgyakorlási technika”, akkor más lenne a helyzet. (…) Még nem tudjuk, hogy ezek közül a fiatalok közül hányan lesznek olyan színészek, rendezők, akik egy ország eljövendő és felnövekvő nemzedékei számára ikonok lesznek; minden nemzedék számára vannak ilyenek”– tette hozzá a szocialista politikus..

Kérdésre, hogy vajon miért hallgat az ügyben a Rektori Konferencia, elmondta, annak jelenlegi tagjai döntő többségében saját szakmájukban kitűnő emberek, akiknek csorbult a szerepük és féltik azt, ami megmaradt. „Létrejött egy olyan mechanizmus, amikor a rektor jószerével semmi mást nem csinálhat, mint kezet foghat az egyetemi polgárrá lett diákkal, aztán a végén meg átadhatja diplomát.

A kancellár felel minden anyagi kérdésért, ám, annak, hogy „tudok-e hozni egy neves professzort”, is van anyagi vonzata. A Rektori Konferencia tagja sem akarják elveszteni az egzisztenciájukat, de figyelemre méltó a latin közmondás, hogy „ma nekem, holnap neked”- hívta fel a figyelmet az Országgyűlés alelnöke.

„Beszéltünk az Akadémia intézményhálózatáról, most beszélünk a Színház- és Filmművészeti Egyetemről, ezek ugyanannak a sorozatnak más címre, más névre szóló epizódjai. A sorozat következő darabja egyébként a magyar könyvkiadás lesz”

– utalt a Libri-Bookline ügyletre.

„A magyar könyvkiadás területére is be akarja tenni a lábát a kormány, ezért amiről beszélünk, a sorozat különböző epizódjai tekintetében, annak megoldását én nem szakmai-, hanem politikai alapon látom” – zárta gondolatait Hiller István.

Megosztod?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .