MOMENTUM: NEM VESZÉLYEZTETHET EMBERÉLETET A JÁRULÉKBEFIZETÉS ELMARADÁSA!

2019.12.11-én az Országgyűlés újraszabályozta a társadalombiztosítási (tb) ellátások összes rendelkezését: a törvény 7710 forintban határozta meg 2020. januártól az egészségügyi szolgáltatási járulék havi összegét. A törvény rendelkezett arról is, hogy ha az egészségügyi szolgáltatási járulékfizetésre kötelezett nem teljesíti fizetési kötelezettségét és az ebből keletkező hátralék összege meghaladja a háromhavit, a TAJ-szám (társadalombiztosítási azonosító jel) érvénytelen lesz, valamint az egészségügyi szolgáltatás térítésmentesen addig nem vehető igénybe, amíg a tartozást nem egyenlítik ki.

Hirdetés

OTTHONODAT ELLEPTÉK A KÁRTEVŐK?

A 2021-es költségvetést megalapozó törvényjavaslat elfogadásával kissé enyhült a szabályozás: három helyett hat havi elmaradt járulékfizetés esetén érvénytelenítik a TAJ-számot.

Az új tb-törvény törvény 2020.07.01-én lépett hatályba, majd 2020.08.20-án hatályba lépett az emberi erőforrások minisztere 28/2020. (VIII. 19.) EMMI rendelete, mely alapján akiknek 6 hónapnál régebbi tartozása van, és a TAJ-számát érvénytelenítették, a sürgősségi ellátásért is fizetniük kell (utólag).

A jelenlegi szabályozás szerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ellenőrzi a kötelező egészségügyi szolgáltatási járulékra bejelentkezőket, s hat egymást követő hónap elmaradt járulékfizetése után levélben figyelmeztet, ha a jogosultság továbbra is rendezetlen, jelzést küld a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőnek (NEAK-nak) – ahol ez alapján barnítják a lámpaszínt, azaz érvénytelenítik a TAJ-számot, így az adott személyek nem lesznek jogosultak a térítésmentes egészségügyi ellátásra. Nincs lehetőség az elmaradt egészségbiztosítási szolgáltatási járulék befizetésével a jogviszony utólagos rendezésére (korábban ez működőképes megoldás volt), vagyis a betegnek, ha ellátták, ki kell fizetnie a szolgáltatást, és ezt az összeget az utólagos járulékfizetést követően sem kapja vissza.

A rendezetlen jogviszonnyal egészségügyi ellátást igénybe vevő személyek adatait a NEAK átadja a NAV-nak. Az adatok alapján a bejelentési és járulékfizetési kötelezettség teljesítését az adóhatóság ellenőrzi. Amennyiben járulékfizetésre vonatkozó adatokat nem találnak, a NAV megkeresi az ügyfelet annak érdekében, hogy igazolja az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultságát. Az egészségügyi szolgáltatásra jogosító alap jogviszony hiányában egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetni. A megkeresés eredménytelensége esetén az egészségügyi szolgáltatási járulékot az adóhatóság hivatalból előírja. 2020.08.20-tól a sürgősségi ellátás költségét is ki kell fizetnie a barna TAJ-számú betegnek. A számlát nekik nem kell azonnal kifizetni, bizonyos esetekben az életmentő beavatkozás után is ki lehet azt egyenlíteni. A betegeket, illetve hozzátartozóikat a beavatkozás előtt kötelesek tájékoztatni a várható költségekről, amik a kórházak NEAK-tól kapott összegének értékébe, de maximum 750 ezer forintba kerülhetnek.

A Momentum egyetért azzal, hogy tiszta, világos viszonyok létrehozása szükséges a társadalombiztosítással kapcsolatban is, valamint azzal is, hogy erősíteni kell a járulékfizetési hajlandóságot és a járulékfizetési fegyelmet, és minden járulékfizetésre képes állampolgár köteles járulékot fizetni.

A Momentum azonban három fő problémára viszont rávilágít az új tb-fizetési szabályozással kapcsolatban, mely miatt nem tud egyetérteni azzal:

a legkiszolgáltatottabbak egészségügyi ellátását veszélyezteti, akik tájékozatlanságuk, a hivatali ügyintézésben való járatlanságuk, munkaadójuk hibája, vagy akár saját mulasztásuk miatt nem rendezik időben társadalombiztosítási jogviszonyukat, vagy nem kérnek időben mentességet a járulék megfizetése alól. Náluk a levélben való tájékoztatás, fizetési felszólítás sok esetben nem éri el a megfelelő hatást.
az érvénytelen TAJ-számmal egészségügyi ellátásra jelentkezők feleslegesen terhelik meg az orvos (egészségügyi személyzet)-beteg viszonyt, ami a szakembereket hozza kellemetlen helyzetbe. Véleményünk szerint az orvos hivatása a gyógyítás, nem annak megtagadása. Az egészségügyi szolgáltatók nem vehetik át az adóhatóság feladatait, és az ellátók nem kényszeríthetőek esküjük megszegésére. A járulék be nem fizetésének szankcionálása nem az egészségügy dolga, hanem az adóhatóságé. Az egészségügyi személyzet ebbe semmilyen szempontból nem vonható bele.
a járulékfizetés bárminemű elmaradása nem veszélyeztetheti egyetlen ember egészségét sem! Hiszen nem csak a sürgősségi ellátás elmaradása eredményezhet egy betegnél egészségkárosodást, hanem pl. egy daganatos betegnél a diagnózis késlekedése, egy cukorbetegnél a megfelelő terápia beállítása, egy szívbetegnél a szívkatéterezés elmaradása.

A Momentum javaslatai a kormány számára:

az átláthatóság biztosítása érdekében minden állampolgár számára világos, áttekinthető havi tb-számlavezetési bizonylatot nyújtson,
az új szabályozással kapcsolatban tiszta, átlátható kommunikációt valósítson meg, különösen a külföldön élő és dolgozó vagy tanuló, a kis- és középvállalkozások (KKV-k) alkalmazottai, illetve a passzív eltartottak körében,
a problémakört egyben, az egészségügy komplex, teljes reform stratégiájának részeként kezelje,
a részletesen kidolgozott, végső végrehajtási rendeletek életbe lépéséig változatlanul biztosítsa a rendezetlen jogviszonnyal rendelkezők egészségügyi ellátását is,
tegye egyértelművé, hogy a járulékfizetés elmaradása, a pénzügyi és jogi háttér utólagos tisztázása a NEAK és a NAV illetve az ellátott személy közös ügye, amiben az egészségügyi ellátórendszernek nincs feladata.

momentum.hu

Megosztod?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .