Hogy állunk a „bocskorosokkal”?

A. Péter

Magyarország kormánya folyamatosan magyarellenesnek állítja be a román kormányt – így is van – és ez a már „történelem előtti” időszakban is így volt. Románia és Magyarország ellentétje szinte idő nélküli. Míg a környező, volt szocialista országokkal sikeresen rendeződött a politikai viszony, lásd Szerbia, Románia nem enged.

De mi sem. Mi magyarok több száz viccet vonultatunk fel utálatunk jeléül, nevezzük „szőrös talpú románnak” „bocskorosnak” oláh cigánynak” és még sorolhatnám, de nem teszem. Ez az ellentét a trianoni békediktátumot követően még erőteljesebb lett, sőt, a 89-es romániai események alatt vért is követelt.

A magyar kormány mindezzel nem törődve tolja a pénzt Erdély gazdaságába. Focicsapatot, iskolát, templomot épít, miközben a magyar ellenzék hangosan kiabál, és úgy érzi azt a sok pénzt nem oda, inkább ide kellene betenni. A magyar ellenzék és az ellenzék mögött álló „nép” szintén úgy véli, hogy az Orbán kormány csupán a szavazatokért segíti az erdélyieket. Ez valóban így lehet?

Erdély gazdasági tekintetben közelebb áll Európa nyugati feléhez, mint a bukaresti központhoz. Repülőjáratai szinte jóformán csak nyugat felé orientálódnak, míg Románia központja felé, szinte csak egy állandó repülőjárata van. Gazdasági szakemberek meggyőződése, hogy Erdély hamarosan gazdasági szempontból leválik a román „anyatejről” és önálló fejlődésbe kezd. Gazdasági útvonalai, autóútjai, inkább az anyaországhoz csatlakoznak, mint a Fekete tenger felé.

Tehát feltehetem a kérdést. A magyar kormány tényleg csak a szavazatok miatt teszi, vagy készül a közeli jövőre?

Címlapfotó: A szerző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .