Márpedig lehet, hogy beleroskadunk, de akkor is

„A Lánchidat nemzeti kincsnek tekintjük, ezért akkor is fel fogjuk újítani, ha beleroskadunk. Márpedig lehet, hogy beleroskadunk, mert a kormány éppen annyi pénzt készül elvonni Budapesttől, amiből minden egyes évben fel tudnánk újítani újra és újra a Lánchidat”

Ezekkel a mondatokkal kezdte Karácsony Gergely Facebook bejegyzését a Lánchíd rekonstrukciójával kapcsolatban. Majd így folytatta:

„tényleg csodálatos ez a kormánykommunikáció, ha jól értem, azt szeretnék bemagyarázni a közvéleménynek, hogy a Lánchíd állapota 170 év után váratlanul leromlott azért, mert a budapestiek ellenzéki polgármestereket és főpolgármestert választottak októberben.”

Azt írja, hivatalba lépése után azonnal jelezte a kormánynak, hogy az előző városvezetés közbeszerzése alapján nem elég a beígért hatmilliárd forint kormányzati támogatás a Lánchíd és az Alagút felújítására, a főváros pedig a saját 17,3 milliárdos részénél többet nem tud költeni.

„Amikor világos lett, hogy a kormány több pénzt nem ad, azt kértük a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának ülésén, hogy a 6 milliárdos támogatást – az Alagút felújításának elhagyásával – költhessük csak a Lánchíd felújítására, illetve módosíthassunk olyan közbeszerzési feltételeken, amik a szakértők egybehangzó állítása szerint drágították a beruházást. A kormányzati hatmilliárd és a fővárosi 17,3 milliárd így elegendő is lenne. Ígéretet kaptunk a kormánytól – csakhogy azóta sem történt semmi: a kormányhatározat változatlanul csak akkor biztosítja a hatmilliárdos támogatást, ha egyszerre történik meg a híd és az alagút felújítása, az egyszer már rettenetesen drágának bizonyult feltételek mellett.”

Karácsony: a Lánchíd állapota biztos a választási eredmény miatt romlott le

 

Karácsony Gergely fõpolgármester Facebook-bejegyzésben reagált azokra a kormányzati támadásokra, amelyek 8 hónap után a Lánchíd felújításának
elmaradását kérik számon Budapest vezetésén.

Olvassa el a részleteket a hvg.hu oldalon

 

Hónapok óta lövöldözi egymást a főváros és a kormány, igyekezve a másikra hárítani a felújítás odázását. Fürjes Balázs azt írja, hogy

„Természetesen tiszteletben tartjuk, hogy a Lánchíd felújítása a fővárosi önkormányzat feladata. A híd gazdája a Városháza, a híd felújítása a főpolgármester felelőssége, de a kormány kész támogatni a munkát. A beruházást Tarlós István hiánytalanul előkészítette, ám októberben a budapestiek Karácsony Gergelynek adtak megbízást a legrégibb budapesti híd felújítására. Az ő munkáját segíti a kormány hatmilliárd forinttal és szakmai támogatással, ha erre a főpolgármester igényt tart.”

A kormány az egész projektbe belevette az Alagút felújítását is de Karácsony  úgy látja, a kettő együtt a meglévő pénzből lehetetlen. Az Alagútra szánt pénzből és a kormány 6 milliárdjából megoldódna a probléma, a felújítás elindulhatna, de kitért arra is, hogy a kormány annyi pénzt von eé a Fővárostól, amiből akár évente rendbe lehetne tenni a Lánchidat.

Karácsony azt is nehezményezi, hogy a kormány többet áldoz az augusztus 20-án megrendező eseményekre, mint a Lánchídra. Facebook oldalán ezt szóvá is teszi:

„Lánchídra 6 milliárd, parádéra 6,5 milliárd – és ebben a tűzijáték költsége nincs is benne (valahogy úgy sejtem, az se lesz olcsó). Ezek szerint van itt pénz mégis, csak fontosabb nekik pár nap csillogás, mint Budapest és az ország 171 éves szimbóluma.”

Karácsony be szeretné tiltani a pirotechnikai eszközök használatát a híd közelében, hiszen az bizonyítottan rontja a híd állagát.

„Nekünk fontos a Lánchíd, ezért határozottan ellenezzük, hogy a hídon és annak környékén bárki bármilyen pirotechnikai eszközt használjon. Ezt világossá tesszük a látványpolitikai szervezőinek is, azon leszünk, hogy ezt megakadályozzuk. Amit pedig ezzel megspórol a kormány, azt adják szépen oda a Lánchíd felújítására.”

Az adok kapok megy, a híd pedig türelmesen vár. Elmenni nem tud, legfeljebb beszakadni.

Kinek mi a fontos. Nekünk a cselekvés, nekik a látvány. Nekünk a város, nekik a propaganda. Nekünk a Lánchíd, nekik a…

Közzétette: Karácsony Gergely – 2020. június 15., hétfő

Megosztod?

1 hozzászólás

  1. Elmehetnek a sunnyogóba. Kicsinyesen óvodás viselkedés.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .