Miért nincs igazi baloldal?

A liberalizmus jegyében

A. Péter

Röviden a Facebook -ról

Mark Zuckerberg a Facebook közösségi oldal készítője, amelyet iskolatársaival alapított; Dustin Moskovitz, Eduardo Saverin és Chris Hughes voltak a társai a program elkészítésében. Már középiskolás korában készített egy Szinapszis (Synapse Media Player) zenelejátszó programot, ami a Pandora előde volt és amit mesterséges intelligenciaként lehetett használni arra, hogy a felhasználók szokásait vizsgálja.

A Facebook előde egy „Harvard gondolatnak” indult 2002-ben, majd Zuckerberg úgy döntött, hogy szétterjeszti a Harvardhoz „kötődő” más iskolában is, Dustin Moskovitz szobatárs segítségével. Elsőként Stanford, Dartmouth, Columbia, New York University, Cornell, Brown és Yale egyetemeken terjesztették el a programot, utána jöttek más a Harvardhoz lazábban kapcsolódó iskolák.

2007. május 27-én Zuckerberg bejelentette a Facebook Platformot. Heteken belül rengeteg applikációt készítettek. Rövid idő alatt több mint 800.000 fejlesztője lett a Facebooknak szerte a világon, akik mind a Facebook Platformot kezdték építeni. 2008. július 23-án Zuckerberg bejelentette a Facebook Connet szolgáltatást, a Facebook Platform egy verzióját.

2020 május 14.

Egy óvatlan Facebook használó  – én – élő videó megosztására készül saját profilján, egy csoportban, melyben a 40 éves iskolai találkozóra készülnek a tagok. Egy egyszerű de sokat mondó figyelmeztetés várja.

„A május 9-én megosztott bejegyzésed ellenkezik a Facebook közösségi szabályaival, ezért 55 napra letilt az élő videók megosztásáról.”

Szegény felhasználónak – nekem – halvány gőze sincs, hogy mit is osztott meg azon a napon, ugyanis akkor és előtte, majd utána sok-sok hírt valós információt osztott meg, és mivel a Facebook moderátorai nem közlik, hogy melyik  megosztás zavarta meg a nyugalmukat, hát szeretne információt kapni – én – a miértről. Nem egyszerű feladat, hiszen a közösségi platform urai szűkszavúak, nem igazán jelzik, hogy miről is van szó, csak írják:

Kérésedet felülvizsgálva döntöttünk arról, hogy bejegyzésed továbbra is ellenkezik a Facebook közösségi szabályaival.

A Facebook pénzből él. Tudjuk. A Facebook hirdetési lehetőségeket ajánl, nem kevés pénzért. Tudjuk. Maga a  Facebook ingyenes. Ezt is tudjuk. Ami ingyen van, azt ne kritizáld.  És itt van a tévedés. A Facebook nincs ingyen. Azért, mert használatáért Te magad nem fizetsz, még felhasználói szokásaidat figyeli, amiért pénzt kér a hirdetőktől, veled azt nem közölve és nem megosztva. A Facebook a Te szokásaidból generál milliárdos forgalmat magának és másoknak, amiért nem fizet jutalékot, pedig személyes dolgaidban kutakodik, tehát elvesz Tőled valamit, ha nem is pénzt. Inkább információt. Mi azért nem háborodunk fel, mert az Általános szerződésben erre felhívják a figyelmedet és ha létre hozol egy profilt, ezt kipipálod.

De! Ha már nem fizet, legalább ne szabja meg akár egy szoftver, vagy egy mókus, hogy én miről milyen véleményen vagyok bármiről is, amíg nem vagyok tagja semmilyen terrorista sejtnek, vagy államellenes cselekedetekre buzdító csoportnak. Most nem akarok kitérni jóakaróim óvodás játékaira, hogy a nekik nem tetsző bejegyzéseket jelentik. És ez már felső szinten is mindennapos.

Egy alsó hangos Facebook felhasználó a platformot arra használja, hogy beszélgessen, véleményezzen, vagy információt osszon meg másokkal és nem arra, hogy az atombomba előállításának részletes leírását tegye közzé, Bár ahhoz sem lenne semmi köze Zuckerberg úrnak a maga dollármilliárdjaival és 36 évével. Köszönjük, hogy van, de nem kérünk az atyáskodásából.

Persze mondhatnám, hogy ha nem tetszik miért nem lépek ki, de ez sajnos több okból nem lehetséges. Sok-sok embernek a munkája szerves része. Nekem is.

Végül, ami a leggusztustalanabb. Ritkán figyelmeztet. Inkább azonnal tilt.