A 168 óra írása a kishercegről

Magát a kifejezést, a „kis herceget” az SZDSZ ’94-es kampányfőnöke, Magyar Bálint aggatta Fodorra, amikor a Fideszből távozó új politikai sztár a szabad demokratákat választotta. Mást persze nem is választhatott volna. Szembefordult Orbánnal, felszólalt a tömegeket megmozgató Charta-nagygyűlésen, melyből a Fidesz első embere kimaradt. Ezt Orbán sosem bocsátotta meg. Amikor a választmányi elnöki posztját az ígéretek ellenére Miskolcon megtorpedózták, Fodor kilépett a Fidesz-frakcióból, s a parlamentből is távozott. Lépését – talán joggal – a következetesség, a morális feddhetetlenség jelének tekintették.

Az igazság persze az volt, hogy Fodor már akkor is kövezett utakon járt. Úgy lépett ki a Fideszből, hogy az SZDSZ-ben előmelegített, biztos helye volt. Az „átlépési tárgyalásokat” az SZDSZ elnöke, Pető Iván vezette. Ő tudna beszámolni arról, mit kért és mit kapott Fodor Gábor. Ami mindebből szemmel is látható volt, három ember került az SZDSZ listájára, Fodor, Ungár Klára és Molnár Péter. Fodort a választási lista második helyére, közvetlenül a miniszterelnök-jelölt, Kuncze Gábor mögé, de Pető pártelnök elé helyezték. Ennek érthető oka volt. Az akkori Fodor húzóembernek számított, a Fideszben, Orbánt is megelőzve, a legnépszerűbb politikusok közé tartozott. A listás helyre különben nem is volt szüksége, a szocialista tarolás korában simán hozta szülővárosát, Gyöngyös választókerületét. Másban is úgy bántak vele, mint a késő szocializmus korában a futball sztárjaival. Még kocsit is kapott, ma azt mondják, nem tudják, kitől, de az igazság az, hogy magától a később meggyilkolt Fenyő Jánostól. (Fodor utóbb Fenyő temetésen is részt vett, melyen a baráti sereglet igencsak foghíjasan jelent meg.) Az új koalíciós kormányban alapból járt neki az MSZP-től elorzott zsákmány, az oktatási tárca. A tárgyalások nem mentek simán. Horn Gyula úgy érezte, veszteségek érték. Fogcsikorgatva kellett lenyelnie Kuncze Gábor belügyi térnyerését. Az SZDSZ négy főemberét delegálta (Petőt, Kunczét, Magyar Bálintot és Szent-Iványi Istvánt), az MSZP egy tucatot. Viszont a sztár miniszterjelölt, Fodor Gábor (akinek a posztjáért komoly harc folyt) nem is tartózkodott Magyarországon. Egy hétre Hollandiába utazott.

– Ez is mennyire furcsa volt – emlékszik vissza egy akkori szereplő. – A személyéről meg az oktatásügyről döntenek, ő meg nyaralni megy.

Érdemes végig olvasni

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .