Félt, aláírta

Önkormányzati fenntartású óvodákban gyűjtöttek Orbán Viktor bevándorlásellenes programját támogató aláírásokat, a munkájuk miatt kiszolgáltatott óvónők pedig nem mertek nyíltan szembeszállni a „kéréssel” – derül ki a hvg.hu birtokába került hang- és képfelvételekből.

A józsefvárosi köznevelési intézményekben zajló politikai agitáció súlyosan sért több törvényt is, az adataikkal Kubatov-listára került dolgozók már el is kezdték kapni a Fidesz kampányüzeneteit. Az önkormányzat elismerte az aláírásgyűjtés tényét, de tagadták, hogy a fideszes alpolgármester ennek érdekében nyomást gyakorolt volna az óvónőkre. Mivel az ívek viszont tőle származtak, a polgármester megvonta tőle az eddigi oktatási jogkörét.
„Felülről jött a kérés” – így nyomatékosították a VIII. kerület Józsefváros Önkormányzat egyesített óvodájában dolgozó munkatársak körében, miért kellene aláírniuk a Fidesz „Kubatov-listaként” emlegetett adatgyűjtő ívét.
Azt nem tudjuk pontosan, hány aláírást gyűjtöttek össze szabálytalanul az intézményekben, de nem mindenkinek kellett aláírnia. Információink szerint több tagóvoda felelősének is kiosztották a „feladatot”, pontosabban az íveket. Így megoszlott köztük a nem éppen önként vállalt felsorakozás a Fidesz programja mellett, ment is az osztozkodás a munkatársak között, ki vállalja be közülük. Főleg, hogy az íven a személyes adataikat is meg kellett adni, amitől többen is hallhatóan ódzkodtak.
A teljes cikk itt olvasható

Vélemény

Állva gondolkodó
Magyarország lelki világa eljutott abba az állapotba, hogy állását féltve – amikor közalkalmazotti viszonyban dolgozik – aláír, egyetért, tudomásul vesz.  Orbán Viktor illiberális állama demokratikusnak tartja magát, addig emberei felháborodva ontják az ellenvéleményekre a válaszukat, például a rezsicsökkentéssel kapcsolatos közösségi posztokban a messziről felismerhető, felülről kapott stílusban.

„Bezzeg Gázár Ildikó alatt jobb volt”

Ez a demokratikus állam egyenesen megfélemlít. Nem, nincs még fekete lefüggönyözött autó. Még nincs. Csak nyomás gyakorlás. Mindeközben a média ezerrel tolja a populista híreket a spanyol választásokról, a migrációról, az ellenállásról, Gyurcsányról, ne hagyjuk, hogy bevándorlók Európája legyünk, a „patkányozásról”, közben elfeledve a „köteles” beszédet a volt posztkommunista államban részvevő jelenlegi országgyűlés elnökétől.

„Eddig tartott a békés rendszerváltás? – címmel tegnap rendkívüli sajtótájékoztatót tartott Békéscsabán Tóth Károly MSZP-s országgyűlési képviselő. A szocialista politikus állította, részt vett Kövér László szombati békéscsabai fórumán, ahol a Fidesz ügyvezető alelnöke Tóth szerint az olimpia kapcsán kijelentette: „Sokan vannak ma Magyarországon, akik nem tudnak örülni a kormány intézkedéseinek és sikereinek. Ezért azt ajánlom nekik: vegyenek egy kalapácsot, egy szöget és egy kötelet, menjenek le az alagsorba, és a szögre, vagy ha találtak jó gerendát, akkor arra kössék fel magukat. Ezzel nagy szolgálatot tennének, mert nélkülük könnyebben és hamarabb tudnánk megoldani a feladatainkat.” Majd hozzátette: „Lehet, hogy egy kicsit messzire mentem. Akkor azt javaslom nekik, maradjanak életben, az lesz a legnagyobb büntetésük, hogy látják megvalósulni céljainkat, legfeljebb koloncként cipeljük őket a hátunkon.”

Eltűnnek azok a tanácsadók, akinek semmi köze nem volt a kormányhoz, nem is szívott fel az orrával semmi, és nem is létezett. Nem tudunk Habony Árpádról, nem tudunk Kósa milliárdos bakijáról, tudomásul vesszük, hogy megépül Mészáros Lölő vezérletével a világ legrövidebb és ezért a legdrágább vasútvonala. Tapsolunk, hogy augusztustól nem repkednek felettünk éjszakánként repülők – dehogynem – közben benyögik, hogy a magyar állam újabb szerződést kötött Kínával a légi úton történő szállítás bővítéséről. (Akkor minek a vasúti?)
Közben nézhetjük a Nagy Futamot a Deák térnél, leszarva a légszennyezést, de mellette hurrá. hogy elzavarták a Red Bull futamokat. Választás jön. Önkormányzati. Kell a szavazat. A nép pedig csak néz.
Rezsicsökkentés?