Politika hírek

A decemberi tüntetések német és osztrák sajtóvisszhangja

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

A „Handelsblatt” részletesen foglalkozik a túlóratörvény miatti elégedetlenségekkel.
A magyar szakszervezeti szövetség (MASZSZ) általános sztrájkkal fenyeget a vitatott munkatörvény reform miatt, emeli ki a lap. Jobboldali populistának nevezi az Orbán vezette kormányt.Nem tartja valószínűnek a reform visszavonását. „A 2010 óta kétharmados többséggel regnáló kormányfő nem arról híres, hogy gyorsan engedjen a parlamenten kívüli oppozíció nyomásának” – fogalmaz a cikk szerzője. A lap említést tesz a 2800 törvényjavaslatról is, amellyel az ellenzék meg akarta akadályozni a törvény módosítását.
A rabszolgatörvény néven elhíresült módosítás révén Orbán kifejezetten növelni kívánja a külföldi vállalatok befektetési hajlandóságát Magyarországon. – magyarázza a cikk.
A december 1-i, MASZSZ tüntetéssel kapcsolatban megjegyzi szerző, hogy sokan a francia példa hatására sárga láthatósági mellényt viseltek. Idézi Kordás László szakszervezeti elnököt: „mostantól még több túlórára, rabszolgamunkára kényszerítenek bennünket, természetesen önkéntesen. Kordást így idézi a kormány szándékával kapcsolatban: „Ebben az országban mindenre van pénz, csak nem a mi béreinkre.”
A munkavállalók attól félnek, hogy a törvény a hatnapos munkahét bevezetésének hátsó szándékával született meg.
Míg az iparban üdvözlik ezt az intézkedést, addig a német autóipar közös üzemi tanácsa, az IG Metall, valamint a siemens kritikusan szemléli azt. „Feltehetően a dolgozók túl sok túlórát akarnak teljesíteni. Ez a meglehetősen alacsony jövedelmek indikátorának tekinthető” – így az indoklás.
A németországi viszonyokhoz képest hagyományosan igen gyengének tartják a magyar szakszervezeti mozgalmat. Ez a szervezetlenség a külföldi befektetők számára pluszpontot jelent a telephely megválasztásánál. A munkaadók pedig nem félnek: budapesti üzleti körökben nem feltételezik, hogy a szakszervezetek meg tudnának szervezni egy általános sztrájkot.
Az ellenzék azért illeti kritikával a munkatörvény liberalizálását, mert az különösen a külföldi nagyvállalati érdekeknek kedvez IG Metall, Siemens és a német autóipar valamennyi üzemi tanácsa támogatta a törvény bevezetése elleni küzdelmet.
A lap beszámol a December 11-én útlezárásokkal és több ezer ember részvételével az MSZSZ által szervezett tüntetésről is.
Az IG Metall nyilatkozatban fejezte ki szolidaritását a munkavállalók képviseleteivel, a kormánnyal szemben.
„Magyarországi látogatásaink alkalmával folyamatosan azt tapasztaljuk, hogy az árak számos tekintetben Nyugat-Európai színvonalon vannak (üzemanyag, ruházkodás, fogyasztási cikkek, és sok élelmiszer is), holott a munkabérek a mieinknek csak az egynegyedét, egyharmadát teszik ki”, áll a nyilatkozatban.
„Ebből sok embernek elege van, és ha a munkáltató szempontjából még többet, még rugalmasabban szabályozva kell dolgozniuk, hátat fognak fordítani a vállalatoknak”. A nyilatkozatot aláírta Michael Brecht, a Daimler üzemi tanácsának vezetője, valamint Peter Mosch,
az Audi üzemi tanácsának elnöke.
A Vasas szakszervezet is „felháborító”-nak tartja a törvény átkényszerítését a parlamenten. „A törvény szellemét elfogadhatatlannak tartjuk. Ez nem felel meg a munkavállalók érdekeinek”, idézi a szerző.
A magyar szakszervezeti vezetők erősen bírálják a kormány párbeszéd iránti hajlandóságának hiányát.Az ellenzék azt veti a kormány szemére, hogy a munkaügyi törvényreformra külföldi – mindenek előtt Német – konszernek gyakoroltak befolyást.
Szijjártó Péter, novemberben tett düsseldorfi látogatása alkalmával így nyilatkozott: „A Magyarországon befektető észak-rajna-vesztfáliai vállalatok egyértelműen pozitívan reagáltak a magyar törvénymódosítási javaslatra, ami tovább fokozza az ország versenyképességét és enyhíti a korábban kihívásnak tekintett munkaerőhiányt.”
A Német gazdaság budapesti képviselőinek jelentése szerint ténylegesen mutatkozott igény a munkaidő rugalmassá tétele iránt, azonban az egzakt törvénymódosítást kizárólag politikai ügynek minősítették. A Magyarországi vállalatok szakemberhiánnyal küszködnek. A túlóra szabályozásának kibővítésével különösen az ipari üzemek rugalmasabban tudnak majd reagálni a megrendelésekre. Az EU-tagállam ugrásszerű gazdasági növekedését Orbán a háttérben húzódó munkaerőhiány ellensúlyozására a túlórareform segítségével kívánja elérni.
A bruttó nemzeti jövedelem a harmadik negyedévben 4,9%-al növekedett a korábbi időszakhoz képest. A konjunktúra-kilátások továbbra is bíztatóak, – fogalmaznak a szakemberek.
A cikket így kommentálja egy német olvasó:
„Szilárd meggyőződésem, hogy a következő években a magyar lakosság sorai közül kisöprik Orbán urat és pártját az udvarból;
mint öregedő, de jó génekkel megáldott férfi, bizonyos vagyok abban, hogy én ezt még megérem. Csak egy a baj: Sröder/Seehofer urak, és a CSU. (Keresztény Szociális Unió) még mindig elismerik Orbán urat.”
(Hans Schönenberg)
Handelsblatt
Az osztrák „Der Standard” c. lapban olvasható újságírói vélemény szerint:
„Aki bólogató Jánosokra építi a világát, gyorsan elveszíti azt a képességét, hogy meglássa saját határait. A munkatörvény bevezetni kívánt módosítása egymásmellé állította az amúgy széttagolt ellenzéket. Miért éppen a szolid választói bázissal hatalmon maradt Orbán nem veszi észre a fenyegető rengéseket jelző szeizmográfot?
Miért nem fogta fel, hogy a drasztikus túlóraemelés azon munkavállalók elégedetlenségéhez is vezet, akik egykor rá szavaztak?
A válasz: Orbán elfelejtette, hogyan kell társadalmi párbeszédet folytatni. Neki nincsen szüksége a parlamenti kompromisszumokra, a gyámság alatt álló médiumok miatt, kiüldöztek az országból egy nyitott világszemléletű egyetemet, sugalmazó kérdésekkel teletömött társadalmi konzultációkat folytatnak. Amennyiben elégedetlenség támad, bűnbakhoz folyamodnak, akit Soros Györgynek hívnak, amint az a legújabb tüntetések esetében is történt.
Most még nehéz megítélni, árthat- e hosszútávon Orbánnak a baloldaltól a jobboldalig terjedő új, már a korrupció ellen is irányuló mozgalom,
Egy biztos: „Magyarországon sincs jövője a párbeszéd elutasításán alapuló koncepciózus politikának”.
Der standard
(Gerald Schubert, 17.12.2018)
 
A „Die Presse” így kommentálja az eseményeket:
A rabszolgatörvény elleni tüntetések bár egyesítették az ellenzéket, mely azonban csak néhány ezer embert tudott mobilizálni Budapesten. A vidék távol tartja magát az Orbán-ellenes mozgalomtól.
Az ellenzék stílusát radikálisnak és provokatívnak nevezi. A „rabszolgatörvény”-ről azt írja: (csak egy túlóra törvény).
Idézi Hadházy Ákos független képviselőt, a december 12-i pulpitusfoglalás napjának estéjén szervezett tüntetésről: aki szerint az ellenzéknek néz dolga lesz, „a rezsim nem most fog megbukni, de valami elkezdődött”. A siker kulcsát a „vidék” kezében látja. Így kiáltott a tömegbe: „menjetek el vidékre, beszéljetek az emberekkel, keressétek fel az ottani „szemét médiumokat”, – ezalatt a kormány közeli regionális lapokat értette.
Ezzel csak egy a baj: A radikális kezdeményezések nem jutnak el a provinciális régiókba. az átlagállampolgár, aki nem feltétlenül ellenzéki beállítottságú, de nem is feltétlenül Orbán-követő, elítéli a radikális stílust.
Az egyik szocialista beállítottságú, a TV székháza közelében tüntető gazdának nem tetszett a parlament előtti karácsonyfa megdobálása. Vidéken csak pár száz tüntetőről számol be a lap.
A cikk szerzője az emberek lehető legnagyobb problémáját abban látja, hogy az ellenzék soraiban egyetlen személy sem akad, akire a polgárok rá mernék bízni az ország kormányzását.
Az EU-választásokon való jobb eredmény elérését a közös ellenzéki jelöltekről való megállapodásban látja. Ez igazán újdonság lenne.
A „Die Welt” az elégedetlenségek gyökerét egy sor népszerűtlen intézkedésben látja:
Azzal, hogy az állam megszüntette a népszerű lakás elő takarékosság szubvencióját, és azt a CSOK-ba helyezte át, a gyermekteleneket hátrányos helyzetbe hozta.
Emellett a béren kívüli juttatások megadóztatásával jelentős jövedelemcsökkentést okozott a munkavállalók jelentős részének, akiknek az utóbbi két évben növekedett a fizetése.
A felháborodást fokozta a kormány szerint a hajléktalanok érdekében hozott törvény, mely szerint három hónapon belül 4 figyelmeztetés után börtönbüntetéssel vagy közcélú munkával sújtható az utcai életvitel.
 
A cikk beszámol a képviselők sikertelen akciójáról a TV székházában és az épület körüli tüntetésről. megjegyzi azt is, hogy Orbán Viktor nem reagált az eseményekre, ehelyett meccset nézett.
Die Welt
A „Frankfurter Allgemeine Zeitung” így kommentálja a magyar politikai eseményeket:
Orbán hisztérikus kiabálásnak nevezte a tüntetéseket, ami „többet mond el önmagáról, mint az ellenzékéről.” –olvasható Reinhard Veser véleménye. A tüntetések rávilágítottak arra, hogy Magyarországon nincs igazi demokrácia.
„A demokratikus rendszerek ismérve, hogy mielőtt meghozzák a törvényeket a parlamentben, érvelnek mellettük, ellenük. Magyarországon immár ez nem történik meg, Orbán pártja egyszerűen keresztülveri a törvényeket, anélkül, hogy az ellenzék teret kaphatna arra, hogy hallassa a hangját.”
Frankfurter Allgemeine Zeitung
 

Ezt is olvassa el!
A Fidelitas és ami mögötte van

  Arold Péter Amikor már ne tudják jó dolgukban mit is kellene tenni, hát tisztújítanak, de egy "hátbatámadós"  N1  TV Elolvasom

Magyar György Facebook bejegyzése nem kis port kavart

Orbán Viktor 2018 márciusi (dátum és iktatószám nélküli) miniszterelnöki kampánylevelében álhírnek minősítette azokat az aggodalmakat, miszerint a választások után megszüntetik Elolvasom

Választás 2018 – Karácsony: az igazság nem lehet ellenzékben

Karácsony Gergely szerint a mostani kormány a hazugság kormánya, és ő azért buzdít mindenkit, azért szeretne hitet adni, mert az Elolvasom

Fodor megint bekavart. Kinyírta a Párbeszéd frakcióját

Most mondjátok meg, de tutiba. Mi ez, ha nem szándékos kibaszás? Mi ez, ha nem a Fidesz szekerének tolója? Szabó Elolvasom

Az LMP szerit a béremelés blöff

Az LMP két oldalról is emelné a béreket a 2018-as költségvetésben, az ellenzéki párt egyfelől a nettó kereseteket növelné jelentősen Elolvasom

Ungár: tenni kell a megnövekedett orosz befolyás ellen!

Fotó: LMP sajtó A Lehet Más a Politika (LMP) külpolitikai szakszóvivője szerint az elmúlt hat évben Elolvasom

Bödőcs Tibor és az új év

Tibor, kiváló humoristánk összegezte a köztévé híradójában a 2018-as év fontosabb híreit. Íme:   Hirdetés

1,3 milliárd forint adósságot engedett el a kormány a roma önkormányzatnak

Úgynevezett „speciális támogatásként” 1,3 milliárd forintot kap a kormánytól az Országos Roma Önkormányzat még ebben az évben. A roma szervezet Elolvasom

Toroczkai felháborodása

Ismerjük be. Van benne igazsága. Amikor büntetlenül - legalábbis a magyar törvénykezés szerint - lehet esetlegesen mások vallási hovatartozását ily módon Elolvasom

Civil kör: A Momentum a fő veszély

Nagyon sok vonatkozásban profi módon kormányoz a kormány, hiszen például gazdaságilag egy aranykor van, ugyanakkor súlyos probléma, hogy a Fidesz Elolvasom

Videón üzent Bajnai

Bajnai Gordon videóüzenetben biztosította támogatásáról Karácsony Gergelyt, miután utóbbi egyelőre alulmaradt Horváth Csabával szemben a baloldali előválasztáson.

A Magyar Narancs információja

Állampolgárok egy – művészekből és közismert értelmiségiekből álló – csoportja kezdeményezi dr. Majtényi László megválasztását. A magukat „Elnököt a köztársaságnak” Elolvasom

Medgyessy megmondta a tutit

Medgyessy Péter szerint nem kell itt finnyáskodni, össze kell állnia a baloldalnak a Jobbikkal. A ma esti ATV Magánszféra című Elolvasom

Majtényinak nem mindegy

Dr. Majtényi László közleménye a jelöltség elfogadásáról  

Amikor a seggluk TV igen, a másik nem.

Az RTL Klub megint megmutatta, hogy mi is az a tisztességes híradós munka. Elköszönéskor a következőket tette, reagálva az "ellenlábas" Elolvasom

Eltűnt Orbán szakdolgozata, ami a civilekről szólt

Eltűnt Orbán Viktor civilekről szóló szakdolgozata, amely eddig elérhető volt a kormányfő honlapján. A szakdolgozatot azt követően vehették le, hogy Elolvasom

Sarkadi már soknak tartja amit Vona tesz

Én mindent értek, tehát semmit. Itt ez a Sarkadi gyerek Pomázról, aki csalódva mond le tisztségéről és párttagságáról,  mert meglátása Elolvasom

Bemutatták az MSZP két győri parlamenti képviselőjelöltjét

Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje a 28. Őszirózsa fesztiválon Győrben, a szocialista párt székháza előtt 2017. szeptember 24-én. A rendezvényen Elolvasom

Érdekel minket az ön véleménye is! Ossza meg velünk!

Hozzászólás lezárva