A demokráciáról

Nincs kimondott politikai identitásom.
Igazándiból nem is volt semerre felé sem. Igazából nem voltam és talán nem is leszek sem jobbra, sem balra húzó szavazó, hiszen a két politikai oldal létjogosultságát már nem tartom lényegesnek. Régi 1000 éves egymásnak feszülés, mint a vallási tézisek egymásnak eresztése. A politika és a vallás az a két fogalom, ami a társadalmat mindig is megosztotta, háborúba vezette.
De annak viszont nagyon örülök, hogy általam személyesen nem és ezért ugye visszafelé sem ismert „ismerőseim” egy bejegyzés alapján rám sütik a hovatartozásomat, mivel így jobban rálátok arra, hogy az régi terv, megint bevált. Sikerült az elmúlt 30 évben újra közösségeket, ismeretségeket, baráti társaságokat, családokat, testvéreket egymásnak uszítani, mert nem csak azt látta ki ebből a politikai siralomházból, mint a másik.
Higgyétek el. Jövök, megyek, ezért látok. Látom, hogy mi az alapvető probléma milliók számára, akik úgy látják, hogy Magyarországon nincs parlamentáris demokrácia, sajtószabadság, gyülekezési jog, szólásszabadság. Megértem.

Hirdetés


Látom azt is, amikor a másik oldal azt mondja, hogy de van. Tüntethetsz, sztrájkolhatsz, véleményedet az utcán, a téren, a TV-ben, a kocsmában, az interneten kifejtheted. Dolgozhatsz, vásárolhatsz, utazhatsz. Nem visz el a fekete autó, ha nem dobálod a parlamentet nem visz be a Yard. A kormány szabad választásokkal került 3 x is hatalomra. Ja! Lejt a pálya. Lejthetett volna ez előtt 16 évvel is, de nem lejtett, mert az akkoriak a demokráciát úgy élték meg.
A demokrácia szép dolog, de tán Churchill volt az, hogy nem jó, de nincs jobb. A demokráciát mindenki a saját felfogása szerint éli meg, kinek jó, kinek nem annyira, mert úgy érzi az ő demokráciája nem kap elég életteret.
Oké.
De a közösségi oldalakon, cikkek hozzászólásaiban felnőtt emberek, egymást kigúnyolva, lehúzva, kioktatva, cikizve véleményeznek, bejegyeznek, kommetelnek. Higgyétek el. Nem lehet mindenkinek igaza. Mindig. Nekem sem, nektek sem. De a történések megítélése mindig is a jövőre marad.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .