Orbán Viktor újra Európa patása lett

Nem részletezem, azt megtették mások helyettem ilyen-olyan online orgánumokban. Maga Tőkés László is méltatlankodott egy kicsit közleményében.  Orbán Viktor elkaszálta a jelentés. Az a bizonyos Sargentini-jelentés.
Ez volt a lényeg.
az alkotmányos és a választási rendszer működése,
az igazságszolgáltatás és más intézmények függetlensége, valamint a bírák jogai,
a korrupció és az összeférhetetlenség,
a magánélet védelme és az adatvédelem,
a véleménynyilvánítás szabadsága,
a tudományos élet szabadsága,
a vallásszabadság,
az egyesülési szabadság,
az egyenlő bánásmódhoz való jog,
a kisebbségekhez tartozók jogai és a gyűlölködő kijelentésekkel szembeni védelem,
a migránsok, menedékkérők és menekültek alapvető jogai,
a gazdasági és szociális jogok.

Nem szól a határzárról, nem szól a migránsok be nem fogdásáról, ez a jelentés a kormány rendszerbe jogfosztásáról és korrupció elhatalmasodásáról szól. Sok, igen sok Fideszre szavazóismerősöm és barátom van, de ha már ők úgy mondják, hogy egy kicsit sok már ez a fene nagy rablás, hát hiszek nekik.
De megnyugodhatunk. Sok minden nem fog történni, hiszen az EP. nem olyan rohanós típus és itt egy velős összegezést idéznék a 24.hu portál oldaláról:

Rendszerszintű problémák vannak Magyarországon a jogállamisággal, az uniós értékek tiszteletben tartásával – ezt mondta ki az Európai Parlament nagy többséggel, amikor elfogadta a holland zöldpárti képviselő, Judith Sargentini jelentését. Az eljárás következő lépéseként a kormány- és államfőkból álló Európai Tanács hallgatja meg a magyar kormányt, és tesz ajánlásokat, majd négyötödös többséggel dönthet arról, valós-e a veszélye annak, hogy Magyarországon sérülnek az Európai Unió alapértékei. A szavazati jogunk felfüggesztése még messze, ám Orbán Viktor és az Európai Néppárt viszonya kritikus állapotban van: a szavazó néppártiak kétharmada is elfogadta a Sargentini-jelentést.

Mint a fotón jól látható a képviselőnő maga sem akarta elhinni, hogy sikerült oly sok demokrata és baloldali álmok egyike. Fotó: 24.hu

Amit még nem tudunk. Ez a jelentés, mennyire fogja (semennyire) Orbán Viktor álmát zavarni.
Arold P.