A közmunka, mint olyan

Csak nevetni tudok azon, amikor egy lecsúsztatott néprétegnek (köz)munkát adva a kezükbe, értékes munkaerőnek nevezik. Igen, lecsúsztatott. Ezeknek az embereknek a zöme valamikor rendes, megbecsült munkaerő volt valamelyik építőipari cégnél, mezőgazdasági vállalkozásnál, vagy gyárban. Ezeket az embereket tették munkanélkülivé és tartották sokáig, átképzés hiánya miatt, abban. Szomorúan látom, mert látom is őket országszerte, hogy sárga mellényükben a lapátra, vagy a seprőjükre támaszkodva reménykednek abban, hogy egyszer megint jó lest nekik. Párt tízezer forintért a foglalkoztató önkormányzat telepölésén sepregetnek, árkot tisztítanak, füvet vágnak, vagy éppen a polgármester házát építgetik, kertjét takarítják, gondozzák. Ha méltóságuk nem engedi, pénz nélkül maradnak. Félreértés ne essék, én nem lesajnálom őket, csak egyszerűen mulatságosnak tartom. hogy statisztikájukban munkához jutottaknak nevezik ezeket az embereket. Való igaz. De előrelépésre semmi esélyük. Tehát marad a toporgás.
Most Orbán Viktor a következőket merte mondani.

„Hálás az ország minden közmunkásának”

kedden a Baranya megyei Vajszlón, ahol közmunkásokkal találkozott. Kijelentette: a jövőben is számítanak a közmunkások munkájára és ők is számíthatnak a kormányra, mert a következő években is folytatni fogják a közmunka-programot.

 

Facebook-oldalára feltöltött videóban a kormányfő közölte: nagyra tartja a közmunkások munkáját, eltökéltségüket, valamint azt, hogy úgy döntöttek, segély helyett inkább munkából tartják el magukat és családjukat. Fontos és értékes munkát végeznek – tette hozzá.
A videóban elhangzott: hét éve tart a közmunkaprogram az ormánsági településen, eleinte harmincan is dolgoztak ebben a formában, de sokan már más munkát kaptak.
A Demokratikus Koalíció azt ígérte, hogy kormányra kerülésük esetén a bérüket bruttó 138 ezer forintra emelik és átszervezik az egész programot, mert ez így nem jó.