Szanyi Tibor: Önleleplezés a lengyel kormányzat antidemokratikus lépéseinek fideszes védelme

Az Európai Parlament ma nagy többséggel arról határozott, hogy támogatja a Bizottság kezdeményezését, hogy az uniós alapszerződés 7. cikkelye alapján – most első ízben – eljárást indít egy EU tagállammal, Lengyelországgal szemben a jogállami normák megsértése miatt.
A határozat ellen csak a lengyel kormánypártot is soraikban tudó konzervatívok, valamint szélsőséges, Unió-ellenes képviselők szólaltak fel a vitában, míg a többi frakció – köztük a Fidesz pártcsaládja, az Európai Néppárt – határozottan támogatta ezt a maga nemében áttörést jelentő, történelmi lépést az európai intézmények részéről.
Szanyi Tibor magyar szocialista képviselő az általa is támogatott döntés kapcsán emlékeztetett rá, hogy a mostani eljárás csak a lengyel igazságszolgáltatás átszervezése ürügyén a bíróságok jogállását és függetlenségét korlátozó intézkedéseket veszi célba. Mindemellett az EP a lengyel jogállamiság helyzetéről folytatott korábbi vitáiban és határozataiban az európai demokratikus normák megsértésének számos más példája, így a nők, a kisebbségek, a civil szervezetek jogait csorbító lépései miatt is élesen bírálta a jelenlegi lengyel vezetés politikáját.
 
„Nekünk, magyaroknak persze nem ismeretlen ez a módszer, hiszen a demokratikus jogállam fokozatos lebontását nálunk már korábban, még gátlástalanabb módon elvégezte a Fidesz-hatalom. Nem véletlen, hogy ma már ez EP-ben is sokan elismerik, hogy ha az európai intézmények időben és határozottabban léptek volna fel Orbánék dúlása ellen, talán a lengyel helyzet sem súlyosbodott volna a mostani döntést kikényszerítő szintig”
– mutatott rá Szanyi Tibor.
Az MSZP EP-képviselője szerint ebből a szempontból önleleplező a fideszes többség által megszavazott február 21-i országgyűlési határozat, amely az európai intézményeket elfogultsággal vádolva veszi védelmébe a lengyel kormányzat antidemokratikus lépéseit és az EP-határozat leszavazására szólítja fel a magyar képviselőket.
„Orbán ezzel besorolná hazánkat az Európa-ellenes, nacionalista, szélsőjobbos kisebbség mellé – oda, ahová a Fidesz politikailag valójában tartozik is. Cinikusan kettős mércét kiáltva, egyenlő elbánást követelve csak azt felejti el, hogy egy ideje már az Orbán rezsim feje felett is ott lebeg a 7. cikkely ’Damoklész-kardja’, s az európai értékeket számtalan módon megsértő kormányzásáról most készülő EP-jelentés nyomán aligha kerülhetné el az európai szintű felelősségre vonást”
– mutatott rá Szanyi Tibor. A szocialista EP-képviselő ugyanakkor a magyar kilátásokat bizakodóan ítéli meg:
„az április 8-i választás jó esély a magyar demokratáknak arra, hogy megszabadítsuk hazánkat és az EU-t is ettől a súlyos politikai kolonctól és elvezessük Magyarországot az európai integráció élvonalába”.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .