Időutazás

Orbán Viktornak meg kell hallania az együttműködés parancsát

Ajánld olvasásra!

2008-11-02


: semmit nem felejtenek, és semmit nem tanulnak – jegyezte meg Gyurcsány Ferenc a Népszavában pénteken közölt interjúban. A miniszterelnök azt mondta: a legnagyobb ellenzéki párt ugyanazt a fáradt lemezt nyomja 2006 óta, bármi történjék a világban.
Emlékeztetett arra: a nemzeti csúcsot követően, már három ötpárti tárgyalás volt, és ilyen körülmények között Orbán Viktornak meg kell hallania az együttműködés parancsát, ha akarja, ha nem. “Ebben a helyzetben az együttműködés miniszterelnöke vagyok. A Fidesz elnöke pedig a pártoskodás vezére. Mindenki eldöntheti, melyik utat követi” – jelentette ki a kormányfő.
Gyurcsány Ferenc azt mondta, most nem babra ment és megy a játék. “Sem idő, sem energia nincs arra, hogy rossz, megkopott politikai poénokra válaszoljon az ember. Úgy gondolom, energiánkat másra kell koncentrálni” – fogalmazott a lapnak. Szólt arról is, hogy ugyanakkor két ellenzéki párt, az SZDSZ és az MDF rendkívül felelősen vesz részt a válságkezelő folyamatban: nem népszerűséghajhász módon, és együttműködésre készen.
 
 
Gyermekded, sőt silány gondolkodásnak nevezte, hogy miatta lenne ilyen magas a jegybanki alapkamat. “2000-ben Magyarországon az irányadó kamatláb nyolc százalékkal volt magasabb, mint a Cseh Köztársaságé. Ki volt akkor a miniszterelnök? Ez akkor azt jelenti, hogy 2000-ben ezek szerint a pokolba kívánták volna a piacok az akkori miniszterelnököt?” – tette fel a kérdést a kormányfő.
Gyurcsány arra a kérdésre, Sólyom László megkérdezte-e őt a válság idején, hogy hogyan állunk, és ajánlott-e fel valamilyen segítséget, azt válaszolta: nincs róla tudomása, hogy a köztársasági elnök kezdeményezett volna tájékozódást, vagy beszélgetést a jegybankelnöknél, vagy a pénzügyminiszternél, nála pedig nem jelentkezett ez ügyben. “Elbizonytalanít a köztársasági elnök úrnak a Nemzeti csúcsot elutasító magatartása. Nem tudom, mennyire érdekli őt ez a kérdés. De ezt neki kell eldönteni. Ha ő tájékoztatást kér, mi a legnagyobb örömmel és készségesen tesszük ezt meg” – közölte a miniszterelnök. Kitért arra, az önkormányzati reformról muszáj újra leülni egyeztetni az ellenzékkel, mert azok a milliárdok, amelyeket arra költenek, hogy minden településnek van önálló hivatala, útépítésre, szociális ellátásra is fordíthatók lennének.

Érdekel minket az ön véleménye is! Ossza meg velünk!

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..